ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αδιαλλαξία στο πλαίσιο της Μαδρίτης

Τις πάγιες απόψεις της Αγκυρας για το Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα

Η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, προκειμένου να προβάλει, δίχως τυπικές συνέπειες, τις πάγιες αξιώσεις της στο Αιγαίο. Το περιεχόμενο, άλλωστε, του κειμένου της Μαδρίτης προσφέρει στην Αγκυρα αυτή τη δυνατότητα, καθώς προετοιμάστηκε πολύ προσεκτικά από την αμερικανική διπλωματία με στόχο τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, σύροντας την Αθήνα σε μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση, υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον.

Ετσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ουάσιγκτον Ποστ" υποστήριξε σαφέστατα ότι "η θάλασσα του Αιγαίου αποτελεί μια πολύ ειδική περίπτωση. Ετσι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί".

Ταυτόχρονα και για να διατηρηθούν οι ψευδαισθήσεις που έχει δημιουργήσει το αμερικανικής έμπνευσης κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης, μέσα σε ένα άλλο αμερικανικό έντυπο, το "Νιούζγουικ", φιλοξενούνται δύο "παράλληλες" συνεντεύξεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στις συνεντεύξεις αυτές δίνεται η εικόνα πως οι δύο χώρες αναζητούν "κοινά σημεία" προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης. Στις παράλληλες συνεντεύξεις στο "Νιούζγουικ" οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών παρουσιάζουν με "κομψό" τρόπο τις πάγιες θέσεις των χωρών τους για τη Συμφωνία της Μαδρίτης, την Ιμια, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τη Συμφωνία της Μαδρίτης "ένα τρομερό βήμα στο οποίο θέλουμε να δώσουμε συνέχεια". Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημειώνει επίσης πως "πρέπει να δώσουμε λύση στην ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας". Από την πλευρά του ο Μ. Γιλμάζ εντάσσει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στην προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός στα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Τουρκία. "Πρέπει, είπε ο Μ. Γιλμάζ, να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας. Εχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτόν το τομέα".

Για το θέμα της Ιμιας, ο Κ. Σημίτης επαναλαμβάνει τη γνωστή ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία για να υπάρξει διέξοδος "χρειάζομαι, όπως είπε, μια δήλωση από την πλευρά των Τούρκων ότι θα παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο (...). Αν, προσθέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Μ. Γιλμάζ μάς δηλώσει καθαρά ότι παραπέμπει το θέμα στο δικαστήριο της Χάγης, τότε θα πάρει τα χρήματα" (σ.σ. δηλαδή η Ελλάδα θα άρει το "βέτο" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις). Για το θέμα της Ιμιας ο Μ. Γιλμάζ, στη συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει τον ελληνικό όρο. Το περισσότερο που προσφέρει η Αγκυρα, όπως άλλωστε είναι γνωστό, είναι η αναζήτηση κάποιου μηχανισμού επιδιαιτησίας από τρίτο μέρος, Θέση την οποία επανέλαβε και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Οι απόψεις των δύο πρωθυπουργών για το Κυπριακό, όπως διατυπώθηκαν στο "Νιούζγουικ", περιγράφουν μια τεράστια απόκλιση που, ωστόσο, επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου, του οποίου η υλοποίηση αποτελεί απειλή για την Τουρκία, όπως υποστήριξε ο Μ. Γιλμάζ.

ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η "μισή" ελληνική κυβέρνηση στα Τίρανα

H ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναζητήσει τις επιρροές της στο νέο πολιτικό σκηνικό που εγκαταστάθηκε στην Αλβανία μετά τις πρόσφατες εκλογές. Για το λόγο αυτό, φτάνει σήμερα στα Τίρανα κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούμενο από εφτά υπουργούς και υφυπουργούς. Το μέγεθος του κλιμακίου που αποστέλλει η ελληνική κυβέρνηση στα Τίρανα, εκτός των άλλων, αποτελεί και μια έμμεση απάντηση της Αθήνας στο έντονο ιταλοαλβανικό φλερτ, όπως αυτό εκδηλώθηκε με την επίσκεψη την περασμένη βδομάδα τον Φ. Νάνο και έξι ακόμη υπουργών της κυβέρνησής του στη Ρώμη.

Το ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, απαρτίζεται ακόμη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, Υγείας Μ. Σκουλάκη, Αμυνας Δ. Αποστολάκη και Οικονομίας Αλ. Μπαλτά.

Στις συζητήσεις του με την αλβανική κυβέρνηση, το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο θα προσφέρει την υποστήριξη της Αθήνας στην κυβέρνηση Νάνο σε όλους τους τομείς, καθώς και στην ενίσχυση των θεσμών του κράτους. Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των υποδομών της Αλβανίας από την ΕΕ, η παροχή δανείου, η ίδρυση νέων προξενείων, το δικαίωμα των Ελλήνων μειονοτικών να διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο, καθώς επίσης θα συζητηθεί και η ελληνική συνδρομή στην ανασυγκρότηση της αλβανικής αστυνομίας και του στρατού.

Στο μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σε χτεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως η αλβανική εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο Μίλο τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση "θεωρεί την Ελλάδα και την Ιταλία ως βασικούς εταίρους της".

Ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι "την αλβανική εξωτερική πολιτική χαρακτήριζε στο παρελθόν ο επιθετικός εθνικισμός".

"Οι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής θα είναι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ", τόνισε ο ηλικίας 48 ετών Μίλο, ο οποίος είναι ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Αλβανός υπουργός πρόσθεσε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα διατηρήσει σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία και με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ολοκληρώνεται η επιστροφή της ελληνικής δύναμης

Ολοκληρώνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Προχτές Κυριακή, επέστρεψε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με τα αρματαγωγά "ΧΙΟΣ" και "ΣΑΜΟΣ", το μεγαλύτερο μέρος της, αποτελούμενο από 278 άνδρες και 91 οχήματα. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, δύναμης ενός ενισχυμένου τάγματος, αποτελούμενο από περισσότερους των 800 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, συμμετείχε στην υπό ιταλική διοίκηση πολυεθνική δύναμη με "ομπρέλα" του ΟΑΣΕ. Βρισκόταν στην Αλβανία από τον Απρίλη, με πρόσχημα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους υποδέχτηκαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της αποστολής, σημείωσε ότι αυτή επιβεβαιώνει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποκαλείται η προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στο Περτούλι

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις θα τιμήσουν τα 55 χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού ΕΛΑΣ και τα 54 από τη λειτουργία και δράση του Γενικού του Στρατηγείου στο Περτούλι Θεσσαλίας.

Η πανελλαδική αυτή εκδήλωση τιμής θα γίνει στις 16 και 17 Αυγούστου 1997. Την κύρια ευθύνη για το πρόγραμμά της θα έχει η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας με τις 4 Νομαρχιακές Επιτροπές.

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αττικής και των υπόλοιπων Περιφερειακών Επιτροπών περιοχών, υπόσχονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για πολυπληθή συμμετοχή, προκειμένου να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο, αλλά και για ψυχαγωγία.

Για πληροφορίες (συμμετοχή, πούλμαν, έξοδα κλπ.), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και στο τηλέφωνο 88.31.368 (γραφεία της Μαυροματαίων).

ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ
Τι συμβαίνει με τα λύματα;

Στη Βουλή έφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Στρ. Κόρακας το πρόβλημα, όπως αναφέρεται σε καταγγελίες, ότι βυτιοφόρα μεταφέρουν τα λύματα της 126 Σμηναρχίας Μάχης στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της πρώην βάσης των Αμερικανών στις Γούρνες, όπου όμως, τελικά, ρίχνονται τα λύματα χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα!

Οι κομμουνιστές βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο και, πάντως, να ανακοινώσουν ποια είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ώστε τα λύματα της συγκεκριμένης αεροπορικής μονάδας να μη διοχετεύονται στο περιβάλλον χωρίς καμιά επεξεργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ