Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η "μισή" ελληνική κυβέρνηση στα Τίρανα

H ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναζητήσει τις επιρροές της στο νέο πολιτικό σκηνικό που εγκαταστάθηκε στην Αλβανία μετά τις πρόσφατες εκλογές. Για το λόγο αυτό, φτάνει σήμερα στα Τίρανα κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελούμενο από εφτά υπουργούς και υφυπουργούς. Το μέγεθος του κλιμακίου που αποστέλλει η ελληνική κυβέρνηση στα Τίρανα, εκτός των άλλων, αποτελεί και μια έμμεση απάντηση της Αθήνας στο έντονο ιταλοαλβανικό φλερτ, όπως αυτό εκδηλώθηκε με την επίσκεψη την περασμένη βδομάδα τον Φ. Νάνο και έξι ακόμη υπουργών της κυβέρνησής του στη Ρώμη.

Το ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, απαρτίζεται ακόμη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, Υγείας Μ. Σκουλάκη, Αμυνας Δ. Αποστολάκη και Οικονομίας Αλ. Μπαλτά.

Στις συζητήσεις του με την αλβανική κυβέρνηση, το ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο θα προσφέρει την υποστήριξη της Αθήνας στην κυβέρνηση Νάνο σε όλους τους τομείς, καθώς και στην ενίσχυση των θεσμών του κράτους. Κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των υποδομών της Αλβανίας από την ΕΕ, η παροχή δανείου, η ίδρυση νέων προξενείων, το δικαίωμα των Ελλήνων μειονοτικών να διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο, καθώς επίσης θα συζητηθεί και η ελληνική συνδρομή στην ανασυγκρότηση της αλβανικής αστυνομίας και του στρατού.

Στο μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σε χτεσινές του δηλώσεις, υποστήριξε πως η αλβανική εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο Μίλο τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση "θεωρεί την Ελλάδα και την Ιταλία ως βασικούς εταίρους της".

Ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι "την αλβανική εξωτερική πολιτική χαρακτήριζε στο παρελθόν ο επιθετικός εθνικισμός".

"Οι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής θα είναι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ", τόνισε ο ηλικίας 48 ετών Μίλο, ο οποίος είναι ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ο Αλβανός υπουργός πρόσθεσε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα διατηρήσει σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία και με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ολοκληρώνεται η επιστροφή της ελληνικής δύναμης

Ολοκληρώνεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή η επιστροφή της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Προχτές Κυριακή, επέστρεψε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, με τα αρματαγωγά "ΧΙΟΣ" και "ΣΑΜΟΣ", το μεγαλύτερο μέρος της, αποτελούμενο από 278 άνδρες και 91 οχήματα. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, δύναμης ενός ενισχυμένου τάγματος, αποτελούμενο από περισσότερους των 800 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες, συμμετείχε στην υπό ιταλική διοίκηση πολυεθνική δύναμη με "ομπρέλα" του ΟΑΣΕ. Βρισκόταν στην Αλβανία από τον Απρίλη, με πρόσχημα την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τους υποδέχτηκαν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της αποστολής, σημείωσε ότι αυτή επιβεβαιώνει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποκαλείται η προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ