Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
"Μέτωπο" στη φορομπηχτική Αυτοδιοίκηση

ΚΚΕ: Κριτήριο η στάση των δημοτικών - νομαρχιακών αρχών απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων

Αναφερόμενος στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές που γίνονται τον επόμενο χρόνο ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε:

"Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι. Σε ένα χρόνο θα γίνουν νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς η τελευταία περίοδος, μετά το 1994, αποδείχτηκε η χειρότερη περίοδος για την Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Νομάρχες και δήμαρχοι, εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΣΥΝ από τη μια, και εκλεγμένοι με τη στήριξη της ΝΔ από την άλλη, έδρασαν σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι. Σαν υπάλληλοι κομματικοί αλλά και κοινοτικοί. Τέτοια συναίνεση πουθενά αλλού δε ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα, να μετατραπεί η πλειοψηφία των εκλεγμένων τοπικών αρχών σε φορομπήχτες, μεσίτες της πλουτοκρατίας και πειθήνια όργανα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που παρόμοια ο λαός μας δε γνώρισε τα τελευταία είκοσι και πάνω χρόνια.

Οχι! Αυτός ο τόπος, υπογράμμισε με έμφαση το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, δεν έχει ανάγκη από νομάρχες και δημάρχους πειθήνια όργανα της κρατικής πολιτικής, που βάζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας πάνω από τα λαϊκά συμφέροντα. Εργο των τοπικών αρχών δεν είναι να γυρίζουν από το ένα υπουργικό γραφείο στο άλλο και να ζητιανεύουν κάποιες δραχμές από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα για να φυτέψουν κάποιο φοινικόδεντρο, να κατασκευάσουν ένα σιντριβάνι και να αλλάζουν τις σπασμένες λάμπες. Αυτά όλοι οι δημοτικοί άρχοντες τα κάνουν και μ' αυτά προσπαθούν να ξεγελάσουν τους δημότες τους ότι, τάχα, προσφέρουν έργο!

Τι κάνουν όμως, για την ανεργία; Πώς αντιδρούν όταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι ναυτεργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες; Τι κάνουν όταν οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν το λάδι τους, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κρατήσουν τα ζώα τους από τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές; Οταν οι έμποροι του θανάτου παραμονεύουν έξω από τα σχολειά έτοιμοι να δηλητηριάσουν τα παιδιά μας; Οταν παρακρατούνται παράνομα πόροι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από την ΤΑ για να δοθούν δανεικά και αγύριστα στα νέα και παλιά τζάκια. Οταν οι κυβερνήσεις στέλνουν κατ' εντολή των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών τα παιδιά των δημοτών τους να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στους γειτονικούς λαούς της Γιουγκοσλαβίας και Αλβανίας; Πώς περιφρουρούν τη δημόσια περιουσία που η κυβέρνηση με σκανδαλώδεις συμβάσεις ξεπουλάει στους κεφαλαιοκράτες; Τι κάνουν όταν ιδιωτικοποιείται η παιδεία και η υγεία";

Κριτήρια

"Να μερικά ερωτήματα που πρέπει όλους να μας απασχολήσουν μπροστά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Από τις απαντήσεις και τη στάση που κράτησαν μέχρι σήμερα πρέπει να κριθούν όλοι οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι. Να είστε σίγουροι ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την άλλη μέρα των εκλογών θα ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα τοποθετώντας πράσινες και μπλε σημαίες στο χάρτη. Τότε δε θα υπάρχουν ανεξάρτητοι νομάρχες και δήμαρχοι. Αυτό θα ισχύει μόνο μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Και εμείς ρωτάμε: Θα επιτρέψετε ξανά να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη σας με το σλόγκαν που κάθε φορά ακούγεται για ανεξάρτητους, ακομμάτιστους νομάρχες και δημάρχους; Αλήθεια, πόσοι τέτοιοι υπήρξαν σ' αυτή τη θητεία;

Μόνο η ηγεσία του Συνασπισμού διαμαρτυρήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός κομματικοποιεί τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Λες και τις προηγούμενες δεν τις αξιοποίησε για να περάσει την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ, με την αγαστή υποστήριξη στελεχών του Συνασπισμού, που, με το αζημίωτο βέβαια, αποδείχτηκαν "βασιλικότεροι του βασιλέως" στην πολιτική που μετατρέπει την ΤΑ σε παράρτημα του κρατικού μηχανισμού. Δεν πείραξε την ηγεσία του Συνασπισμού το ότι τα στελέχη του πρωτοστατούν στο να χάσει η ΤΑ κάθε διεκδικητικό, λαϊκό στοιχείο και να μετατραπεί σε ένα διαχειριστή του φαύλου και αμαρτωλού συστήματος, αλλά το ότι ο μεγάλος εταίρος της Κεντροαριστεράς είπε κάτι το αυτονόητο: Οτι και αυτές οι εκλογές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να περάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική μας.

Οι κομμουνιστές είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μ' ανθρώπους που θα μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης του λαού για να αντιμετωπιστούν η λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής και ο κατήφορος της ΤΑ. Υπάρχει πρόσφατη, αλλά και ιστορική πείρα που με τη συμβολή τοπικών αρχόντων ματαιώθηκαν επιλογές του κατεστημένου με τη συμβολή αγωνιστών δημάρχων και κοινοταρχών. Το πιστοποιητικό του τίμιου και καλού διαχειριστή, από μόνο του, δεν εξασφαλίζει και την αγωνιστική στάση, τη φιλολαϊκή πολιτική του νομάρχη και δημάρχου. Ο τίμιος και καλός διαχειριστής μπορεί να είναι ο συμβιβασμένος και απών από τους αγώνες των εργατών, των αγροτών, των νέων.

Στις κινήσεις και τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουν οι κομμουνιστές χωράνε πολλοί. Ολοι εκείνοι που έδειξαν με τη στάση τους και δείχνουν καθημερινά ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, άλλη πολιτική, που συγκρούεται με τα κέρδη και τα προνόμια της πλουτοκρατίας, με τους μονόδρομους του Μάαστριχτ και την υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων". Αποκλείονται από αυτή τη συνεργασία εκείνοι που αποδέχονται να μετατραπεί η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε μοχλό επιβολής νέων φόρων, ιδιωτικοποιήσεων στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ