Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η ώρα των συζητήσεων

Σ' ένα φανταστικό πολυσυνεδριακό κέντρο, δημιούργημα της Επανάστασης, ξεκίνησαν με μεγάλη υπευθυνότητα από τους χιλιάδες αντιπροσώπους και συνεχίζονται οι θεματικές συζητήσεις

Μετά την επίσημη έναρξη του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που έγινε με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία και εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων κυριάρχησαν τη δεύτερη και τρίτη μέρα (29 - 30 Ιούλη).

Χιλιάδες από τους αντιπροσώπους συγκεντρώθηκαν στο "Παλάτι των Συνεδρίων", ένα φανταστικό πολυσυνεδριακό κέντρο, δημιούργημα και αυτό της Επανάστασης, όπου και άρχισαν τις συζητήσεις με τέσσερα μεγάλα θέματα:

- Δημοκρατία και Συμμετοχή

- Εργασία και Απασχόληση

- Ειρήνη και Ασφάλεια σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα,

- Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα των Λαών.

Παράλληλα, όμως, έγιναν και συζητήσεις που αφορούσαν τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Επικοινωνία, καθώς και τις Νέες Γυναίκες.

Επίσης στο κέντρο συζήτησης που έχει εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας οι 150 συμμετέχοντες αντιπρόσωποι συζήτησαν για τις μαζικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού στη δημόσια παιδεία, στην πανεπιστημιακή και την τεχνική εκπαίδευση.

Η σημερινή κατάσταση των παιδιών σε όλο τον κόσμο ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο "Παλάτι των Πιονέρων", που φέρει το όνομα του ΤΣΕ. Οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών, της οικογένειας και της κοινωνίας, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών, η βία και κοινωνική παρενόχληση, καθώς και η απαγόρευση της παιδικής εργασίας απασχόλησαν τους αντιπροσώπους.

Η ανάγκη να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος ήταν το θέμα του κέντρου συζήτησης που φιλοξενήθηκε στο "Ινστιτούτο Πέτρο Κουρί". Εκεί η υπουργός Περιβάλλοντος της Κούβας Ρόζα Ελένα Σιμεόν Νεγρίν παρουσίασε μια μεγάλη αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στον κόσμο και τη χώρα της.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι για τα 30 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα δημιουργήθηκε ειδική έκθεση ζωγραφικής και αφίσας από 35 χώρες στο κέντρο της Αβάνας.

Δημοκρατία και συμμετοχή

Η συζήτηση που έγινε για τη "Δημοκρατία και τη Συμμετοχή" κράτησε σχεδόν δύο μέρες και διακρινόταν από ένα κλίμα αντι-αμερικανικό και καταδίκης του αμερικανικού αποκλεισμού στην Κούβα, καθώς επίσης και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Φέρνοντας πολλά παραδείγματα για τις καταπατήσεις της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, οι χιλιάδες αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στη συζήτηση επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της δημοκρατίας και της συμμετοχής έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό σύστημα. Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώριά του για να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και τώρα πλέον πιο επιθετικά χτυπάει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Στη συζήτηση αυτή, εντύπωση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η παρέμβαση του Παναγιώτη Παλαβού,μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος, χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΝΕ όλους τους νέους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τα δικαιώματά τους και που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αναφερόμενος στη δημοκρατία, ο Π. Παλαβός τόνισε πως η λέξη αυτή είναι η πιο ταλαιπωρημένη σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

"Αυτοπροσδιορίζονται "δημοκρατικά" τα πιο καταπιεστικά και ανελεύθερα καθεστώτα. Στο όνομα της δημοκρατίας, έχουν γίνει τα πιο μεγάλα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας από τον ιμπεριαλισμό. Στο όνομα της δημοκρατίας, προσπάθησαν να καταστείλουν τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Στο όνομα της δημοκρατίας, χωρίσανε στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, αφού δεν κατάφεραν να νικήσουν το λαό της Κορέας. Στο όνομα της δημοκρατίας, εισέβαλαν στο Βιετνάμ και έριξαν βόμβες Ναπάλμ. Στο όνομα της δημοκρατίας, ο ιμπεριαλισμός εισέβαλε στη Γρανάδα, στον Παναμά, βομβάρδισε τη Λιβύη, τους Σέρβους της Βοσνίας. Στο όνομα της δημοκρατίας, προσπαθούν να εξαφανίσουν το λαό της Κούβας", είπε, καθώς δεχόταν χειροκροτήματα από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους.

Επισήμανε επίσης ότι η δημοκρατία, όπως και η ελευθερία, είναι έννοιες οι οποίες έχουν αυστηρά ταξικό περιεχόμενο. "Εμείς, η προοδευτική νεολαία ξέρουμε ότι η δημοκρατία καταπατείται από τη στιγμή που οι αστοί κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζομένων, κλέβουν την υπεραξία και κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν την εκμετάλλευση. Η δημοκρατία σταματάει τη στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής στις καπιταλιστικές χώρες εμποδίζουν τους εργαζομένους να απεργήσουν, ενώ χτυπάνε και τις πορείες της νεολαίας με δακρυγόνα. Η δημοκρατία σταματάει, όταν στερείται η νεολαία το δικαίωμα της μόρφωσης, ενώ πρέπει να πούμε ότι η μεγάλη ανεργία, η φτώχεια είναι μερικές από τις πιο αντιδημοκρατικές πράξεις. Η δημοκρατία σταματάει τη στιγμή που υπάρχει το ΝΑΤΟ και επιβάλλει τη θέλησή του στους λαούς ", πρόσθεσε.

Καταλήγοντας το μέλος του Γραφείου του ΚΣ τόνισε: "Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την ολόπλευρη δημοκρατία που κάνουμε όλοι εμείς, είναι αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, είναι αγώνας για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητική θέση στο προεδρείο είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν,ο οποίος αναφέρθηκε στη "δημοκρατία" των ΗΠΑ που προσπαθούν να καταπνίξουν την Κούβα. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έφθανε η προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για να πείσει τον κόσμο και έτσι "αναγκάστηκαν" να χρηματοδοτούν με 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο τις διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες για να πραγματοποιούν ανάλογες ενέργειες, τόσο στο εξωτερικό της χώρας, όσο και στο εσωτερικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο κενό οι προσπάθειες καταγγελίας της Κούβας (2009-06-11 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία για τα ανατρεπτικά σχέδια των ΗΠΑ (2008-05-25 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική (2007-04-11 00:00:00.0)
Μήνυμα ελπίδας (1997-08-12 00:00:00.0)
Να εμπνευστούμε από τον ηρωικό λαό της Κούβας (1997-08-09 00:00:00.0)
Αφιέρωμα του "902 TV" στον Τσε (1997-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ