Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα του "902 TV" στον Τσε

Διαχρονικό παραμένει το όνομα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ή απλά "Τσε", όπως, όλοι τον αποκαλούν. Ο Τσε είναι ο μύθος, είναι ο επαναστάτης που ποτέ δεν έπαψε μέσα από τη ζωή του και τους αγώνες του να συγκινεί, ο άνθρωπος που η "καρδιά" του ακόμη και σήμερα "χτυπά" στη Λατινική Αμερική, στην Κούβα, στο επαναστατικό κίνημα. Το έτος που διανύουμε, το 1997, είναι έτος αφιερωμένο στον μεγάλο επαναστάτη και στους συναγωνιστές του. Ο "902 TV" πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ένα διήμερο αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα, με συζητήσεις και προβολές ταινιών.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του μεγάλου Αργεντινού επαναστάτη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνο. Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στην πόλη Ροζάριο της βορειοκεντρικής Αργεντινής. Θα σπουδάσει ιατρική και θα ταξιδέψει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, μελετώντας την κοινωνικοπολιτική τους κατάσταση. Ετσι θα βρεθεί στη Γουατεμάλα το 1953, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα πάει στο Μεξικό, όπου και θα έρθει σ' επαφή με Κουβανούς εξόριστους, επικεφαλής των οποίων είναι ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Αργεντινός διανοούμενος θα είναι ένας από τους ηγετικούς εγκέφαλους της επιχείρησης της Σάντα Κλάρα το 1958 και ένας από τους πρώτους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης που θα μπει στην Αβάνα. Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 θα βρεθεί στο βολιβιανό χωριό Λα Ιγκέρα. Εκεί θα δολοφονηθεί από τον λοχία Μάριο Τεράν.

Περισσότερα για τη ζωή και τη δράση του Τσε, αλλά και για την Κούβα, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα στις 21.00 στον "902 TV". Οι δημοσιογράφοι Αννα Μπαλλή και Θανάσης Παπαρήγας, συζητούν για τον Τσε, για το παρόν και το μέλλον της ηρωικής Κούβας με εκπροσώπους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Αύριο Τετάρτη και πάλι στις 21.00 οι δύο δημοσιογράφοι του "902", φιλοξενούν στην εκπομπή για τον Τσε την πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, Αννα Μαρία Γκονζάλες - Σουάρες. Μετά τις συζητήσεις θα ακολουθήσουν ταινίες, που μιλούν για τη ζωή και τη δράση του θρυλικού επαναστάτη. Σήμερα στις 22.00 θα μεταδοθεί η ταινία "Οταν σκέφτομαι τον Τσε" και αύριο την ίδια ώρα η ταινία "Τσε: ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ