Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρόλος - όνειρο ζωής

Στο θέατρο "Βίλκα" της Θεσσαλονίκης ο Τίτος Βανδής παρουσιάζει για λίγες μόνο παραστάσεις το έργο "Κλάρενς Ντάροου"

Απόψε (9μμ) ανοίγει η αυλαία του θεάτρου "Βίλκα" στη Θεσσαλονίκη και για έξι μόνο μέρες θα αποκαλύπτεται μπροστά μας ο "Κλάρενς Ντάροου" του Ιρβινγκ Στόουν, μέσα από την εκπληκτική ερμηνεία του Τίτου Βανδή,τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Μπέττυς Βαλάση και τη μουσική επένδυση του Μίμη Πλέσσα.

Η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι δύο καλλιτέχνες, στάθηκε αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση γύρω από τον πολιτισμό και τη δυνατότητα πρόσβασης του λαού σ' αυτόν, για το έργο και τα μηνύματά του, τα συναισθήματα που ξυπνά, αλλά και για τη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Οι δύο καλλιτέχνες ξεκαθάρισαν πως "είναι καλός ο θεσμός", όμως σχετικά με τα όσα έρχονται, κατά καιρούς, στη δημοσιότητα και αφορούν σε ατασθαλίες, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση χρήματος, σημείωσαν πως "δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία όλος αυτός ο θόρυβος. Δεν μπορεί να υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά".

Στο ερώτημα αν πρότειναν στον ΟΠΠΕ να συμπεριλάβει τις παραστάσεις τους στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του, η Μπ. Βαλάση απάντησε πως "κατέθεσαν πρόταση μέσα στα χρονικά περιθώρια, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει απάντηση. Ουσιαστικά, δηλαδή, απορρίφθηκε".

Ο ήρωας του έργου, Κλάρενς Ντάροου, είναι ιστορικό πρόσωπο. Ενας δικηγόρος που έβαλε σκοπό της ζωής του να καταργήσει την ποινή του θανάτου και να προστατέψει την ελευθερία της σκέψης και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το δίπρακτο έργο έχει μοναδικό ερμηνευτή τον Τίτο Βανδή,σε ένα διαρκή διάλογο με τον εαυτό του και τη συνείδησή του.

"Είναι ένα έργο ζωντανό, διαχρονικό, που νομίζω πως θα ωφελήσει όσους το δουν, ξυπνάει μια νέα αντίληψη",είπε ο Τ. Βανδής και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ρόλο του Θεάτρου, των τεχνών και των δημιουργών, σημειώνοντας ότι "η ζωή είναι ένας αγώνας, όπου πρέπει να λαμβάνουμε μέρος όλοι. Να μην είμαστε θεατές. Ο καθένας από τη δική του θέση να δίνει τη μάχη για κάτι καλύτερο".

Μέσα από την ολιγοήμερη παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες επιχειρούν να εισάγουν και μια πρόταση προς τους ανθρώπους του χώρου. Το νεανικό εισιτήριο. Εισιτήριο, με μειωμένη τιμή της τάξης των 2.000 δραχμών, για όλους τους νέους μέχρι 24 ετών. Επίσης ανακοίνωσαν τη δωρεάν διάθεση 170 εισιτηρίων σε συνταξιούχους.

Με αφορμή και αυτή την πρωτοβουλία, η Μπέττυ Βαλάση μίλησε και για την πρόσβαση του λαού στον πολιτισμό, σημειώνοντας πως "η τέχνη είναι για όλους. Δεν είναι μόνο γι' αυτούς που έχουν την ταξική - οικονομική δυνατότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ