Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στους ρυθμούς της "σάλσα"

Ενα από τα στοιχεία που δεν μπορούσε παρά να εντυπωσιάσει όλους, ανεξάρτητα, τους αντιπροσώπους του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών είναι η μεγάλη κινητοποίηση όλου του κουβανικού λαού για τη διεξαγωγή αυτής της παγκόσμιας συνάντησης της προοδευτικής νεολαίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν επιστρατευτεί όλα τα σχολικά λεωφορεία της Αβάνας - και όχι μόνο - για τη μετακίνηση των χιλιάδων αντιπροσώπων από και προς τους χώρους των εκδηλώσεων, συζήτησης και διαμονής.

"Λας Γουάγουας", όπως λένε τα λεωφορεία οι ίδιοι οι Κουβανοί, προκαλώντας άφθονο γέλιο στους Ελληνες αντιπροσώπους, έχουν πλέον γίνει κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητάς τους. Στο πέρασμα από τους δρόμους της κουβανικής πρωτεύουσας, δε λείπουν τα πειράγματα, τα τραγούδια και τα συνθήματα, τα οποία κάνουν τους Ελληνες αντιπροσώπους να συναγωνίζονται τους Κουβανούς στο ταμπεραμέντο

* * *

Η μεγάλη ανησυχία "των οικογενειών μας", γιατί έτσι πλέον πρέπει να θεωρούμε τις οικογένειες που μας φιλοξενούν, είναι το αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην αφόρητη ζέστη που αυτή την εποχή υπάρχει στην Αβάνα. Δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες - εξάλλου εμείς οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει - αλλά τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας που δημιουργούν μια κατάσταση διαρκούς "σάουνας". Ετσι, το πρώτο πράγμα που μας προσφέρουν όταν φεύγουμε και όταν γυρνάμε είναι ένα μπουκάλι νερό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της "αλληλεγγύης" του κουβανικού λαού αποτέλεσε η αυθόρμητη ενέργεια πολλών κουβανικών οικογενειών να μας δροσίζουν ρίχνοντας κουβάδες νερό από τα μπαλκόνια τους, κατά τη διάρκεια της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε με την έναρξη του Φεστιβάλ, κάτω από τον καυτό ήλιο της κουβανικής πρωτεύουσας.

* * *

Στοιχείο της υπέροχης φιλοξενίας που προσφέρουν οι κουβανικές οικογένειες είναι οι συχνές "φιέστες" και τα γλέντια γνωριμίας, που πραγματοποιούνται καθημερινά είτε στους δρόμους των γειτονιών είτε σε λέσχες πολιτισμού. Προσφέρουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους ό,τι περισσότερο μπορούν, συμπεριλαμβανομένου και των μαθημάτων χορού "σάλσα", "μερένγκε","τσαράνγκα" και πολλών άλλων. Ετσι, θα είναι μάλλον αδύνατο οι Ελληνες αντιπρόσωποι να επιστρέψουν χωρίς να έχουν μάθει να χορεύουν τους αφροκουβανικούς ρυθμούς.

* * *

Ο Εμίλιο Ολιβάρες από τη Χιλή είναι ο μικρότερος σε ηλικία αντιπρόσωπος του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Είναι μόλις 12 χρόνων! Συμμετέχει στο Φεστιβάλ, χάρη σε μια μαζική οργάνωση της Χιλής που στέκεται αλληλέγγυα με το Νησί της Επανάστασης. Στο Φεστιβάλ ήρθε με την αποστολή να παρουσιάσει στους αντιπροσώπους τις απόψεις του για τη θέση των σημερινών παιδιών κατά τη διάρκεια της συζήτησης "Παιδική Ηλικία", που πραγματοποιήθηκε στο "Παλάτι των Πιονέρων" το οποίο φέρει το όνομα του ηρωικού αντάρτη Τσε Γκεβάρα.

* * *

Εντύπωση και έκπληξη προκάλεσε στους αντιπροσώπους, που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη φροντίδα που παρέχεται από το κράτος στους εργαζόμενους της μηχανογράφησης. Περιμένοντας να παραλάβουν τις απαραίτητες κάρτες αντιπροσώπων, που με μεγάλη οργάνωση κατέγραφαν τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, ορισμένοι ΚΝίτες είδαν να εμφανίζεται μια Κουβανέζα και να ρίχνει, χωρίς καμιά προειδοποίηση και σαν κάτι φυσικό, κάποιο υγρό στα μάτια των εργαζόμενων στα κομπιούτερ. Αργότερα ρωτώντας διαπίστωσαν ότι πρόκειται για κολλύριο που χρησιμοποιείται, για να ξεκουράζονται τα μάτια των εργαζομένων στις οθόνες των υπολογιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής Συνάντηση Νεολαίας για τους «5» (2009-05-09 00:00:00.0)
Η Κούβα μέσα από την κάμερα (2008-12-21 00:00:00.0)
Η διεθνιστική αλληλεγγύη γίνεται πράξη (2008-07-27 00:00:00.0)
Πλούσιες εμπειρίες σωρεύουν οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ (2004-07-24 00:00:00.0)
Το παράδειγμα της Κούβας δίνει το μήνυμα (1997-03-27 00:00:00.0)
Επιτυχής η εκδήλωση για την Κούβα (1996-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ