Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αδιαλλαξία στο πλαίσιο της Μαδρίτης

Τις πάγιες απόψεις της Αγκυρας για το Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ σε συνέντευξή του σε αμερικανική εφημερίδα

Η τουρκική κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, προκειμένου να προβάλει, δίχως τυπικές συνέπειες, τις πάγιες αξιώσεις της στο Αιγαίο. Το περιεχόμενο, άλλωστε, του κειμένου της Μαδρίτης προσφέρει στην Αγκυρα αυτή τη δυνατότητα, καθώς προετοιμάστηκε πολύ προσεκτικά από την αμερικανική διπλωματία με στόχο τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας συνολικής διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, σύροντας την Αθήνα σε μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση, υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον.

Ετσι, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ουάσιγκτον Ποστ" υποστήριξε σαφέστατα ότι "η θάλασσα του Αιγαίου αποτελεί μια πολύ ειδική περίπτωση. Ετσι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί".

Ταυτόχρονα και για να διατηρηθούν οι ψευδαισθήσεις που έχει δημιουργήσει το αμερικανικής έμπνευσης κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, που υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης, μέσα σε ένα άλλο αμερικανικό έντυπο, το "Νιούζγουικ", φιλοξενούνται δύο "παράλληλες" συνεντεύξεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στις συνεντεύξεις αυτές δίνεται η εικόνα πως οι δύο χώρες αναζητούν "κοινά σημεία" προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες διευθέτησης. Στις παράλληλες συνεντεύξεις στο "Νιούζγουικ" οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών παρουσιάζουν με "κομψό" τρόπο τις πάγιες θέσεις των χωρών τους για τη Συμφωνία της Μαδρίτης, την Ιμια, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τη Συμφωνία της Μαδρίτης "ένα τρομερό βήμα στο οποίο θέλουμε να δώσουμε συνέχεια". Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημειώνει επίσης πως "πρέπει να δώσουμε λύση στην ουσιαστική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας". Από την πλευρά του ο Μ. Γιλμάζ εντάσσει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στην προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός στα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Τουρκία. "Πρέπει, είπε ο Μ. Γιλμάζ, να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Τουρκίας. Εχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτόν το τομέα".

Για το θέμα της Ιμιας, ο Κ. Σημίτης επαναλαμβάνει τη γνωστή ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία για να υπάρξει διέξοδος "χρειάζομαι, όπως είπε, μια δήλωση από την πλευρά των Τούρκων ότι θα παραπέμψουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο (...). Αν, προσθέτει ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Μ. Γιλμάζ μάς δηλώσει καθαρά ότι παραπέμπει το θέμα στο δικαστήριο της Χάγης, τότε θα πάρει τα χρήματα" (σ.σ. δηλαδή η Ελλάδα θα άρει το "βέτο" για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις). Για το θέμα της Ιμιας ο Μ. Γιλμάζ, στη συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει τον ελληνικό όρο. Το περισσότερο που προσφέρει η Αγκυρα, όπως άλλωστε είναι γνωστό, είναι η αναζήτηση κάποιου μηχανισμού επιδιαιτησίας από τρίτο μέρος, Θέση την οποία επανέλαβε και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Οι απόψεις των δύο πρωθυπουργών για το Κυπριακό, όπως διατυπώθηκαν στο "Νιούζγουικ", περιγράφουν μια τεράστια απόκλιση που, ωστόσο, επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου, του οποίου η υλοποίηση αποτελεί απειλή για την Τουρκία, όπως υποστήριξε ο Μ. Γιλμάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ