ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Οχι στο Συμπόσιο - λοταρία

Σύσκεψη με θέμα το "Μαθητικό Συμπόσιο" πραγματοποίησαν προχτές οι μαθητές των δύο αυτών περιοχών, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί "στάχτη στα μάτια" και προσπάθεια χειραγώγησης

"Με το "Μαθητικό Συμπόσιο" προσπαθούν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να μας αποπροσανατολίσουν από τα ουσιαστικά και υπαρκτά προβλήματα. Εμείς όμως θα σπάσουμε το τείχος της σιωπής και θα αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας".

Με τα λόγια αυτά οι μαθητές των σχολείων της Νίκαιας και του Κορυδαλλού εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το "Μαθητικό Συμπόσιο" - που μεθοδεύει να στήσει το υπουργείο Παιδείας με τη σύμφωνη γνώμη της ΟΛΜΕ - δηλώνοντας ότι η μόνη λύση για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας είναι η συντονισμένη δράση και όχι οι προσπάθειες χειραγώγησης του μαθητικού κινήματος με το πρόσχημα του διαλόγου. Η προχτεσινή σύσκεψη, που πραγματοποίησαν οι μαθητές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, είναι μια από τις πρώτες αντιδράσεις των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας απέναντι στο λεγόμενο "Μαθητικό Συμπόσιο", που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας και αφορά - κατά την επίσημη εκδοχή - μια προσπάθεια να συζητήσουν οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Μόνο που οι μαθητές που θα συμμετέχουν θα κληρώνονται και δε θα εκλέγονται και ειδικά αυτό έχει αρχίσει να ξεσηκώνει αντιδράσεις τόσο στους μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.

Σε μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού του αγώνα τους, οι μαθητές των σχολείων της Νίκαιας και του Κορυδαλλού διοργάνωσαν προχτές το βράδυ σύσκεψη στον κινηματογράφο "Εσπέρια" στη Νίκαια, για να συζητήσουν τους τρόπους δράσης τους. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Π. Γιαννακόπουλος,ο Σ. Σάββας,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας.

"Εμείς δεν αναλωνόμαστε σε "δήθεν" συζητήσεις του υπουργείου Παιδείας, κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς νόημα. Τα προβλήματα που μέχρι σήμερα ως μαθητικό κίνημα διεκδικούσαμε ούτε λύθηκαν, όμως ούτε μας πείθει τίποτα πως θα λυθούν με "συμπόσια" - λοταρίες. Τα προβλήματά μας θα λυθούν μέσα από τη διεκδίκηση και τον ενωμένο αγώνα", τόνιζαν προχτές εκπρόσωποι των μαθητών. "Τα θέματα της παιδείας δεν πρέπει να συζητούνται ξανά και ξανά. Πρέπει να αντιμετωπιστούν δυναμικά, με κοινούς αγώνες, αφού όπως φαίνεται όλα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας",τόνισε ο Π. Γιαννακόπουλος, σημειώνοντας ότι η συντονισμένη δράση και από το μαθητικό κίνημα θα δώσει λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Κλείνοντας τη χτεσινή σύσκεψή τους, οι μαθητές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού δήλωσαν αποφασισμένοι ότι δεν πρόκειται να παρακαλέσουν κανέναν για την επίλυση των προβλημάτων που συναντούν καθημερινά στο σχολείο, αλλά θα αγωνιστούν ενωμένοι, διεκδικώντας μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Σε ακατάλληλο κτίριο δύο νηπιαγωγεία

Σε μισθωμένο παλιό και ακατάλληλο κτίριο συστεγάζονται τα 118ο και 131ο Νηπιαγωγεία Αθηνών, στα οποία στεγάζονται από 40 μαθητές στο καθένα και λειτουργούν σε διπλή βάρδια.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο νηπιαγωγείων έχουν υποβάλει, από το Σεπτέμβρη του 1995, υπόμνημα στον ΟΣΚ, ζητώντας να προχωρήσει η ανέγερση καινούριου σχολικού κτιρίου σε απαλλοτριωμένο οικόπεδο, έκτασης 2.300 τμ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κουρτίδου και Πύρλα, στα Κάτω Πατήσια. Μέχρι σήμερα όμως ο ΟΣΚ δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση του κτιρίου.

Το παραπάνω πρόβλημα εντοπίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας,οι οποίοι με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ο ΟΣΚ στην ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, πότε πρόκειται να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου στο παραπάνω οικόπεδο και πότε προβλέπεται να μεταστεγαστούν τα δύο νηπιαγωγεία.

"Μαύρη" εργασία στο λιμάνι του Πειραιά

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το όργιο της "μαύρης" εργασίας στο λιμάνι του Πειραιά. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν όργανα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά επί των επισκευαζόμενων στην περιοχή πλοίων, διαπιστώθηκαν οχτώ νέες παραβάσεις, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, στο επιβατηγό πλοίο "Σαντορίνη Εξπρές", η πλοιοκτήτρια εταιρία απασχολούσε παράνομα δέκα Ελληνες ναυτικούς. Δυο Ελληνες εργάτες χωρίς άδεια, απασχολούσε ο υπεύθυνος του συνεργείου "Ναυτοτέχνικα".Διαπιστώθηκε παράβαση κατά του υπευθύνου του συνεργείου "Ολύμπικ Τούρμπο" για παράνομη απασχόληση τεσσάρων Ελλήνων εργατών. Στο πλοίο "Σούπερ Ναϊάς", η πλοιοκτήτρια εταιρία απασχολούσε είκοσι έναν Ελληνες εργάτες χωρίς να είναι ναυτολογημένοι. Ο υπεύθυνος του συνεργείου "Επσώλ" απασχολούσε παράνομα τρεις Ελληνες εργαζόμενους χωρίς άδεια στο πλοίο "Ελ Γκρέκο".Στο πλοίο "Μαρίνα", βεβαιώθηκε παράβαση κατά του υπεύθυνου του συνεργείου επισκευών "Ερμής Τουρμποδιαχωριστική ΕΠΕ" για παράνομη απασχόληση δυο Ελλήνων εργατών. Τέλος, στο επιβατηγό πλοίο "Βεργίνα Σκάι" η πλοιοκτήτρια εταιρία απασχολούσε δέκα εργαζόμενους χωρίς να είναι ναυτολογημένοι.

ΦΑΡΚΑΔΩΝΑ
Να γίνουν τα αντιπλημμυρικά

Να προχωρήσει στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών που πλήττουν κάθε χρόνο σχεδόν την περιοχή Φαρκαδώνας Τρικάλων και να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους από την πρόσφατη πλημμύρα, καλούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

Οπως είναι γνωστό, η περιοχή Φαρκαδώνας Τρικάλων και των γύρω κοινοτήτων πλημμυρίζουν, λόγω της θέσης τους, κοντά στον Πηνειό. Ωστόσο, ενώ οι αγρότες ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη για να αποζημιώνονται οι καλλιέργειες, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά μόνον, αν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης προχωρήσουν στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Τελικά, σημειώνεται στην ερώτηση του ΚΚΕ, το κόστος για τα έργα θα είναι μικρότερο απ' ό,τι πληρώνονται για αποζημιώσεις των καλλιεργειών κάθε χρόνο.

ΟΤΕ
Οι ανάδοχοι του ξεπουλήματος

Τρεις ξένες τράπεζες, οι Σάλομον Μπράδερς, Μπάρκλεϊς και HSBC Τράπεζα Επενδύσεων, επιλέχτηκαν χτες ως διεθνείς κύριοι ανάδοχοι της επικείμενης εισαγωγής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, τα τρία αυτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιλέχτηκαν λόγω της εξειδίκευσής τους στην οργάνωση και διεκπεραίωση παρόμοιων συναλλαγών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και της εμπειρίας που διαθέτουν σε ανάλογες εκδόσεις εταιριών του τηλεπικοινωνιακού τομέα.

H επιλογή των ξένων οίκων φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών του εξωτερικού, πολύ περισσότερο που η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώνεται σε επίπεδα πολύ κάτω από την πραγματική της αξία. Αν και ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για αποδεκτή τιμή "εκκίνησης" 3.800 δραχμές η μία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ δέχονται αφόρητες πιέσεις για μείωση της τιμής μέχρι και στις 3.300 δραχμές ανά μετοχή.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ του ΟΤΕ, που, εκτός από την αντικατάσταση του προέδρου του Οργανισμού, εξέτασε και τη διαμόρφωση του Ενημερωτικού Δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, το οποίο θα κατατεθεί στο ΔΣ του Χρηματιστηρίου.

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς

Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ

Τη Δευτέρα, 4 Μάρτη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των προέδρων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας σε έκτακτη συνεδρίαση, με θέματα οικονομικά και θεσμικά, που απασχολούν τα ΤΕΙ σε σχέση με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Πανελλαδική Συνάντηση νυχτερινών μαθητών

Με στόχο να σταματήσει η υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης και να πάψουν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν τους νυχτερινούς μαθητές σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων της Αθήνας καλεί σε πανελλαδική συνάντηση τους εκπροσώπους των νυχτερινών μαθητών όλης της χώρας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, και σκοπός της είναι να "ανταλλάξουν οι νυχτερινοί μαθητές εμπειρίες, να συντονίσουν τα βήματά τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να γενικεύσουν τους αγώνες τους".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Με απεργία απαντούν στην αδιαφορία

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να εξετάσει τα προβλήματά τους, αλλά και τις θέσεις τους για τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών στους δήμους.

Τα τέσσερα σωματεία που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, από εκπαιδευτικούς μέχρι και βοηθητικό προσωπικό, ξεκινούν με 24ωρη απεργία στις 6/3 και συνεχίζουν με τρίωρες στάσεις εργασίας (7.00 - 10.00 π.μ.) από τις 11 μέχρι και τις 14/3.

Με τις κινητοποιήσεις διεκδικούν την κάλυψη όλων των κενών θέσεων προσωπικού, την καθιέρωση προσχολικής αγωγής στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς, τη διασφάλιση της υπηρεσιακής τους κατάστασης, την οικονομική τους αναβάθμιση, την επανεξέταση του νόμου 2218/94 και τον επανασχεδιασμό του φορέα των σταθμών.

Με το άρθρο 42 του 2218 μετατάσσονται υποχρεωτικά 2.500 εργαζόμενοι βοηθητικό προσωπικό, χωρίς να διασφαλίζεται η υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη του προσωπικού στις άλλες ειδικότητες. Το πρόβλημα ξεκινάει από την αοριστία του νόμου στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων μετά τη μεταβίβαση των σταθμών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Οι ίδιοι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι και οι μεταθέσεις θα είναι αδύνατες και χαρακτηρίζουν το νόμο πρόχειρο.

Την ημέρα της 24ωρης απεργίας θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση μπροστά στο πνευματικό κέντρο της Αθήνας στις 11.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ