ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η δημοσιογραφία θρηνεί τον Ν. Αλεξίου

Η δημοσιογραφία έχασε χτες έναν σεμνό και επίλεκτο λειτουργό της. Τον Νίκο Αλεξίου, που έφυγε στα 71 του χρόνια μετά από μακρά επώδυνη ασθένεια. Ο Ν. Αλεξίου πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και είχε εργαστεί στα παράνομα έντυπα της εποχής. Εργάστηκε ως επαγγελματίας πρώτα στην εφημερίδα "Μάχη" αμέσως μετά απ' την Κατοχή και αργότερα σε πολλές εφημερίδες, στο ΕΙΡ και διατέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-2.

Τον διέκρινε, όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, βαθιά μόρφωση, επαγγελματικό ήθος και αξιοπρέπεια και ήταν αγαπητός από τους συναδέλφους. Ενα δείγμα του ήθους που τον διέκρινε είναι ότι, όταν το Ιδρυμα Μπότση τον τίμησε, το 1983, τότε κατέθεσε ολόκληρο το χρηματικό έπαθλο "υπέρ του "υστάτου καταφυγίου" όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων: Του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης". Επειδή δεν μπόρεσε να παραλάβει ό ίδιος το βραβείο - ήταν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους - έστειλε μια επιστολή που αποτελεί παρακαταθήκη για τους δημοσιογράφους. "Επιτρέψατέ μου, έγραψε μεταξύ των άλλων, να υπενθυμίσω ότι το δημοσίευμα που βραβεύετε ήταν ανυπόγραφο, όπως σχεδόν όλα τα δημοσιογραφικά γραφτά του υποφαινόμενου, ειδησεογραφικά, αρθρογραφικά, σχολιογραφικά, έρευνες κ.ά. Να, λοιπόν, η ευκαιρία να σας παρακαλέσω να τιμήσουμε όλοι μαζί την καθημερινή επίμοχθη συμβολή - για τη σύνταξη είτε των εφημερίδων είτε των ραδιοτηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων - της πλειοψηφίας των αφανών, των ανωνύμων συντακτών τους, ειδησεογράφων, συντακτών ύλης, εξωτερικών δελτίων, μεταφραστών, αρθρογράφων, σχολιογράφων, διορθωτών και πολλών άλλων. Το όνομά τους μένει μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας. Σπάνια έρχεται σε φως έντυπη η υπογραφή τους ή ακούεται το όνομά τους στο ραδιόφωνο ή εμφανίζεται το πρόσωπό τους στο γυαλί της τηλεοράσεως. Στο τέλος, συνηθίζουν κι οι ίδιοι τόσο πολύ στην ανώνυμη προσφορά, ώστε αποστέργουν τη δημοσιότητα ακόμη κι όταν τους προσφέρεται. Κι όταν κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, αποσύρονται απόμαχοι από το χαράκωμα, χωρίς σχεδόν κανείς έξω από το στενό κύκλο των συμπολεμιστών να υποπτεύεται την προσφορά τους".

Τη λύπη του για το θάνατο του Ν. Αλεξίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα, ώρα 1 μ.μ., στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και αντιστασιακού δημοσιογράφου Νίκου Αλεξίου, ο Νίκος Καραντηνός προσφέρει 20.000 δραχμές για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Κοπή πίτας
  • Το Παράρτημα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε εκδήλωση που πραγματοποιεί προς τιμήν των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ, αύριο Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 10π.μ.,,στην αίθουσα του δημαρχείου.
Ψυχαγωγία
  • Συνεστίαση πραγματοποιεί το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ προς τιμήν των 53 χρόνων της ΕΠΟΝ αύριο Κυριακή 3 - 3 - 96,στις 8μ.μ.,στο κέντρο ΕΠΟΧΕΣ (πρώην "Ηλιος") Εκτορος 15, Βριλήσσια, τηλ: 6711.404 - 6816.913. Καλείται η νεολαία να συμμετάσχει στη γιορτή.
  • Τα Παραρτήματα των Πολιτικών Προσφύγων ΤΟΥΜΠΑΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΑΝΑΛΗΨΗΣ, ΚΕΝΤΡΟΥ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ,διοργανώνουν συνεστίαση αφιερωμένη στα 53 χρόνια της ΕΠΟΝ και στη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 9 - 3 - 96, στις 8 μμ,στην ταβέρνα ΔΙΑΣ (Αν. Θράκης 73 Κάτω Τούμπα).
Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 3 - 3 - 96 τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • ΜΕΝΙΔΙΟΥ στις 11π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Οδυσσέως 18).
  • ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιοσίων) στις 10π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Αίαντος).
  • ΓΛΥΦΑΔΑΣ στις 10π.μ. στα γραφεία του Παρ/τος (Σμύρνης 37, Τερψιθέα).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30π.μ. στην αίθουσα ΤΑΣΣΟΣ του Δήμου Κερατσινίου.
  • ΠΑΤΡΑΣ στις 10.30π.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πάτρας (Αράτου 21, α όροφος).
  • ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ στις 10π.μ. στο δημαρχείο της πόλης.
Πολιτική εκδήλωση
  • Το Παράρτημα ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αύριο Κυριακή 3 - 3 - 96 στις 11π.μ. (Δανιόλου 31, Χαριλάου), θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση ενημέρωσης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ προσκαλεί τα μέλη του και όλο τον κοκκινιώτικο λαό, την Πέμπτη 7 - 3 - 96 στις 5.30μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, να πάρει μέρος στην εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς 6 - 7 - 8/3/1944.
  • Στις 9 - 3 - 1949,εκτελέστηκαν στο Γουδί οι 4 ΕΠΟΝίτες: Γεωργία Πολυγένους, Μαρία Ρέππα, Μίμης Καμούτσης και Τάκης Τσούτης.Τιμώντας τη μνήμη τους, παλιοί συγκρατούμενοι και φίλοι τους, το Σάββατο 9 - 3 - 96 θα καταθέσουν - όπως κάθε χρόνο - ένα δάφνινο στεφάνι. Η συνάντηση θα γίνει στα προπύλαια του Α Νεκροταφείου στις 4.30μμ.
  • Το Παράρτημα ΛΑΡΙΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ το Σάββατο 9 - 3 - 96 στις 10.30πμ σε συνεργασία με το Παρ/μα της ΟΓΕ,την ΚΝΕ,τις ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις,το Σύλλογο Αναπήρων - Τραυματιών της ΕΑ και των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων,θα γιορτάσουν τη Μέρα της Γυναίκας και τα 53 χρόνια της ΕΠΟΝ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θ' απευθύνει χαιρετισμό η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
ΚΟΖΑΝΗ - ΓΡΕΒΕΝΑ
Οι υποσχέσεις δε φέρνουν ανάπτυξη

Χρειάζονται μέτρα υποδομής και ενίσχυση της παραγωγής, τονίζουν παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι σεισμόπληκτοι νομοί της Κοζάνης και των Γρεβενών.

Η Κοζάνη θεωρείται φθίνουσα περιοχή, ενώ τα Γρεβενά είναι μια περιοχή υπό ερήμωση. Αυτή η εικόνα δε θα αλλάξει αν το κράτος συνεχίσει να μοιράζει αφειδώς τις υποσχέσεις, όμως ελάχιστα χρήματα. Τα αναπτυξιακά έργα που προτείνουν οι φορείς έχουν σχέση με την ντόπια παραγωγική δραστηριότητα και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέθεσε τις προτάσεις της αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ομως από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν κατέθεσε το δικό της συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι φορείς και οι κάτοικοι φοβούνται πως δε θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.

Επιγραμματικά η περιοχή της Κοζάνης έχει ανάγκη από αρδευτικά έργα για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας, από τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα τροφοδοτούν τη ΔΕΗ με υλικά που χρησιμοποιεί καθημερινά, από την επαναλειτουργία των μεταλλείων Χρωμίου, και τη στήριξη της ΑΕΒΑΛ, από βιοτεχνικά πάρκα κλπ.

"Φοβόμαστε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, θα απέχει πολύ από τις δικές μας προτάσεις, τις αγωνίες και τις ανάγκες του νομού", δηλώνει ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης Χ. Βήττας."Είναι καιρός πια η ΝΑ να μπει μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα όλων των φορέων του νομού και κυρίως τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ σε διεκδικητική κατεύθυνση. Εστω και καθυστερημένα να βάλει τη σφραγίδα της στη στεγαστική αποκατάσταση και στην ανάπτυξη του νομού και να μην αρκείται στις υποσχέσεις των υπουργών που έρχονται και παρέρχονται".

Στα Γρεβενά πρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, να αξιοποιηθεί πολύπλευρα ο ορεινός όγκος της Πίνδου και να γίνουν άμεσα αρδευτικά και άλλα έργα για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού.

Ο αναπληρωτής νομάρχης Γρεβενών Χ. Σταμπολίδης τονίζει: "Δυστυχώς δεν προβλέπεται να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας. Πιστεύουμε πως τα χρήματα για άλλη μια φορά θα δοθούν για τη δημιουργία και τη βελτίωση των υπαρχόντων οδικών δικτύων καθώς και για έργα βιτρίνας. Εργα που βέβαια είναι σημαντικά, όμως από μόνα τους δε θα φέρουν την ανάπτυξη. Χρειάζονται έργα υποδομής και μέτρα στήριξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού μας. Είμαστε αποφασισμένοι και θα διεκδικήσουμε μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά ο νομός μας θα ερημώσει".

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΘΑΝΑΣΗ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟ

ετών 85

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 2.3.96 και ώρα 10 π.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Βασιλείου Περιστερίου.

Η σύζυγος: Μαρία. Τα τέκνα: Αθηνά και Τάσος, Πολύβιος και Παγώνα, Γιάννης και Μαίρη, Τάκης και Βίκυ. Τα εγγόνια.

***

Τον αγαπημένο μας

ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ

36 ετών

Δημοσιογράφο

που πέθανε χτες, κηδεύουμε σήμερα Σάββατο, 2 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι από τον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνος, νεκροταφείου Κηφισιάς.

Η σύζυγος: Βιβή Κεφαλά. Η μητέρα: Μάγδα. Ο αδελφός: Δημήτρης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε αύριο Κυριακή 3.3.96 και ώρα 10.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού (οδό Χριστοκοπίδου) Ψυρρή για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού, θείου και εξαδέλφου

ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΝΗ

Ιατρού Παθολόγου

Εκ Φιλοτίου Νάξου

Η σύζυγος: Αναστασία

Τα αδέλφια του: Μιχάλης και Ελένη Κατσάνη, Γεώργιος και Αμαλία Βολάκη, Βασιλική και Γεώργιος Μάνος, Μαρία και Ανδρέας Ανδρεάκαινας

Τα ανίψια του: Νέστορας και Ευαγγελία Μαρκοπούλου, Ειρήνη, Σοφία Κατσάνη

Τα εξαδέλφια του

Οι λοιποί συγγενείς

"Εφυγε" ο Αποστόλης Κοτσιώλης

Πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, ο αγωνιστής δημοσιογράφος Αποστόλης Κοτσιώλης,σε ηλικία 76 ετών. Ο Αποστόλης Κοτσιώλης πολέμησε εθελοντικά στο Αλβανικό Μέτωπο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Υπηρέτησε στον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και στη συνέχεια στο ΔΣΕ. Μετά το 1949, βρέθηκε στην ΕΣΣΔ και έζησε εκεί ως πολιτικός πρόσφυγας. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1962 και μετά την πτώση της χούντας και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, εργάστηκε ως συντάκτης στο "Ριζοσπάστη" και αργότερα ως συνεργάτης στο Διεθνές Τμήμα. Η εφημερίδα μας εκφράζει στην οικογένειά του τα συλλυπητήριά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ