Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η δημοσιογραφία θρηνεί τον Ν. Αλεξίου

Η δημοσιογραφία έχασε χτες έναν σεμνό και επίλεκτο λειτουργό της. Τον Νίκο Αλεξίου, που έφυγε στα 71 του χρόνια μετά από μακρά επώδυνη ασθένεια. Ο Ν. Αλεξίου πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και είχε εργαστεί στα παράνομα έντυπα της εποχής. Εργάστηκε ως επαγγελματίας πρώτα στην εφημερίδα "Μάχη" αμέσως μετά απ' την Κατοχή και αργότερα σε πολλές εφημερίδες, στο ΕΙΡ και διατέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-2.

Τον διέκρινε, όπως επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, βαθιά μόρφωση, επαγγελματικό ήθος και αξιοπρέπεια και ήταν αγαπητός από τους συναδέλφους. Ενα δείγμα του ήθους που τον διέκρινε είναι ότι, όταν το Ιδρυμα Μπότση τον τίμησε, το 1983, τότε κατέθεσε ολόκληρο το χρηματικό έπαθλο "υπέρ του "υστάτου καταφυγίου" όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων: Του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης". Επειδή δεν μπόρεσε να παραλάβει ό ίδιος το βραβείο - ήταν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους - έστειλε μια επιστολή που αποτελεί παρακαταθήκη για τους δημοσιογράφους. "Επιτρέψατέ μου, έγραψε μεταξύ των άλλων, να υπενθυμίσω ότι το δημοσίευμα που βραβεύετε ήταν ανυπόγραφο, όπως σχεδόν όλα τα δημοσιογραφικά γραφτά του υποφαινόμενου, ειδησεογραφικά, αρθρογραφικά, σχολιογραφικά, έρευνες κ.ά. Να, λοιπόν, η ευκαιρία να σας παρακαλέσω να τιμήσουμε όλοι μαζί την καθημερινή επίμοχθη συμβολή - για τη σύνταξη είτε των εφημερίδων είτε των ραδιοτηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων - της πλειοψηφίας των αφανών, των ανωνύμων συντακτών τους, ειδησεογράφων, συντακτών ύλης, εξωτερικών δελτίων, μεταφραστών, αρθρογράφων, σχολιογράφων, διορθωτών και πολλών άλλων. Το όνομά τους μένει μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας. Σπάνια έρχεται σε φως έντυπη η υπογραφή τους ή ακούεται το όνομά τους στο ραδιόφωνο ή εμφανίζεται το πρόσωπό τους στο γυαλί της τηλεοράσεως. Στο τέλος, συνηθίζουν κι οι ίδιοι τόσο πολύ στην ανώνυμη προσφορά, ώστε αποστέργουν τη δημοσιότητα ακόμη κι όταν τους προσφέρεται. Κι όταν κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, αποσύρονται απόμαχοι από το χαράκωμα, χωρίς σχεδόν κανείς έξω από το στενό κύκλο των συμπολεμιστών να υποπτεύεται την προσφορά τους".

Τη λύπη του για το θάνατο του Ν. Αλεξίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα, ώρα 1 μ.μ., στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και αντιστασιακού δημοσιογράφου Νίκου Αλεξίου, ο Νίκος Καραντηνός προσφέρει 20.000 δραχμές για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ