Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
2ο Ετοιμη η λίστα του ΙΚΑ

Δεν αποτελεί λύση, γιατί τα βασικά προβλήματα αρχίζουν από την έλλειψη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο φάρμακο

Στο τυπογραφείο βρίσκεται η λίστα φαρμάκων που συνέταξε το ΙΚΑ, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη της βιοδιαθεσιμότητας και βιοϊσοδυναμίας των κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων στη χώρα μας, για να έχουν τα παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα πιστοποιητικά καλής ποιότητας και να καθορίζεται η τιμή τους με βάση τα αποτελέσματα αυτών των μελετών.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, που συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, είπε πως πρόκειται να εφαρμοστεί η ίδια, μέχρι τώρα, λίστα, εμπλουτισμένη με νέα φάρμακα - παρά την εκτίμηση ανώτερων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η λίστα αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ο Γρ. Σολωμός παρέπεμψε την επέκταση της ενιαίας λίστας σε όλα τα Ταμεία σε κυβερνητική απόφαση. Επίσης, παρέπεμψε στην Κυβερνητική Επιτροπή και το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του μέσου όρου του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) στη λίστα. Να υπενθυμίσουμε πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, στην τελευταία συνάντησή του με τους φαρμακοποιούς, είχε δηλώσει πως το θέμα της λίστας δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ισχυρίστηκε πως από τη λίστα του ΙΚΑ δε θα λείψει κανένα φάρμακο, καμία δραστική ουσία, που χρησιμοποιείται στην ιατρική παγκοσμίως. Σημείωσε, δε, πως "αν ο γιατρός θελήσει να γράψει φάρμακο που δεν έχει η λίστα, μπορεί να κάνει μία γνωμάτευση δίπλα, που να λέει ότι "κρίνω να δοθεί το φάρμακο", και το ΙΚΑ θα το περάσει". Αναφερόμενος στο θέμα της εξοικονόμησης πόρων, ο Γρ. Σολωμός είπε πως από τον Ιούνη του 1994 μέχρι τον Αύγουστο του 1995 σημειώθηκε πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης και υπολογίζει σε περισσότερα των 30 δισ. το οικονομικό όφελος του ΙΚΑ. Ομως, μετά τον Ιούλη του 1995 παρουσίασε πάλι αύξηση για να ξαναπέσει ξανά.Προβληματισμό για τη λίστα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας.Τη διάσταση, αλλά και τις επιπτώσεις της λίστας έδωσε ο Π. Μπότσης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, που συμμετείχε και στη σύσκεψη. "Με την εφαρμογή της λίστας, είπε ο Π. Μπότσης, δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Τα βασικά προβλήματα στο φάρμακο ξεκινούν από την ανυπαρξία της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Υπάρχει στο φάρμακο φόρος 15%, που για το 1995 υπολογίζεται σε 50 δισ. δραχμές. Εισπράττεται και τον πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Ο σκοπός που μπήκε ο φόρος αυτός ήταν να αναπτυχθεί η εθνική φαρμακοβιομηχανία. Σήμερα πάει για τη "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού".

"Εμείς, τόνισε ο Π. Μπότσης, λέμε ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Εχουμε αντιρρήσεις για τη λίστα και για άλλους λόγους. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι μελέτες βιοδιαθεσιμότητας, για τη θεραπευτική αξία κάθε φαρμάκου. Πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δεν μπορούμε να μιλάμε για λίστες". Και κατέληξε: "Εκλεισε η ΧΡΩΠΕΙ που πουλούσε φάρμακα με 700 δρχ. το κομμάτι και αντικαταστάθηκε με άλλα που πωλούνται από 2.000 - 4.000 δραχμές. Δε μας πείθει η κυβέρνηση".

Ο Γρ. Σολωμός έδωσε στη δημοσιότητα, κωδικοποιημένα, τα όσα αποφασίστηκαν στο αρμόδιο διυπουργικό όργανο. Οι αποφάσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν τη δημιουργία ενιαίας λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς, ενιαίου Κανονισμού Φαρμακευτικής Περίθαλψης και τύπου συνταγής, καθώς και ενιαίας υπηρεσίας ελέγχου συνταγογράφησης των γιατρών, των λογαριασμών και της λειτουργίας των φαρμακείων.

"Ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων"

Κατά της λίστας, αλλά απ' τη σκοπιά της "ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων", τοποθετούνται οι φαρμακοβιομήχανοι, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Είναι μια "λογική" θέση, αφού το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.

Επίσης, ζητούν την υποκατάσταση του αγορανομικού ελέγχου των τιμών από τον ελεγχόμενο ανταγωνισμό και τη δυνατότητα του γιατρού να συνταγογραφεί με ιατρικά κριτήρια. Ακόμα, ζητούν το συμψηφισμό των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ