Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη φυλακή ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου

Εγινε χτες η δίκη για το πολύνεκρο δυστύχημα στην οδό Ακαδημίας

Ποινή φυλάκισης 9 χρόνων και 3 μηνών χωρίς αναστολή επέβαλε χτες το 11ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον 56χρονο οδηγό του ΟΑΣΑ Θεόδωρο Πολίτη, που θεωρήθηκε ως υπεύθυνος για το πολύνεκρο δυστύχημα στην οδό Ακαδημίας στις 19 - 10 - 1994. Το νέου τύπου λεωφορείο, που οδηγούσε, είχε πέσει πάνω στους επιβάτες, οι οποίοι περίμεναν στην αφετηρία του Ζωγράφου. Πέντε από αυτούς, οι Στέφ. Θωμαϊδης 63 χρόνων, Θεόδ. Αλιφραγκής 20 χρόνων, Ντίνα Καραμπότσου 25 χρόνων, Ράνια Βαγενά 22 χρόνων και Σοφία Γούλα 19 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Οι πραγματογνώμονες της Τροχαίας απέδωσαν το δυστύχημα σε "στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος, οφειλόμενο στο χειρισμό της διαδικασίας εκκίνησης ή πέδησης από τον οδηγό", επισημαίνοντας ότι "η σοβαρότητά του θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι επιβάτες δεν εγκλωβίζονταν στο στέγαστρο, του οποίου η μόνη έξοδος διαφυγής συνέπιπτε με την πορεία του λεωφορείου".

Ορισμένοι από τους τραυματίες κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη. Η Μαρία Γκιώνη είπε ότι το λεωφορείο κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και τη χτύπησε, ενώ προσπαθούσε να φύγει. Η Στυλιανή Δέδε μίλησε για "εγκληματικό λάθος", η Δήμητρα Χατζημπαγιόγλου για το θόρυβο που άκουσε πριν χάσει τις αισθήσεις της. Ο Αντ. Ζυγογιάννης υποστήριξε ότι υπήρξε κακός χειρισμός από την πλευρά του οδηγού, που "ίσως πάτησε γκάζι αντί για φρένο". Ωστόσο, ο συνάδελφος του Πολίτη, Σπ. Μπερδίκας, είπε πως "δεν ανταποκρίθηκαν τα φρένα του".

Ο κατηγορούμενος οδηγός ήταν συντετριμμένος. Ζήτησε πολλές φορές συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά εκείνοι όρμησαν άλλες τόσες φορές να τον λιντσάρουν. Στην απολογία του, είπε κι αυτός ότι "δεν έπιασαν τα φρένα του λεωφορείου" και ότι τα έχασε και δεν πρόλαβε να κάνει καμιά κίνηση.

Την "παραδειγματική τιμωρία" του ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Φανή Κοντοθανάση, χαρακτηρίζοντας την αμέλειά του "εγκληματική". Ομως, ζήτησε να δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεσή του. Αντίθετα, το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο Θ. Πολίτης στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ