Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουδέν νεώτερον..!

Ουδέν νεώτερον από το δελτίο ειδήσεων των 8.30. Μόνο δυο γερόντια απροστάτευτα κάηκαν μέσα στο αχούρι τους από κουρέλια και χαρτόνια που άναψαν για να ζεσταθούν.

Ουδέν νεώτερον από τη Βουλή. Οι εξαρτήσεις, η υποτέλεια, η δουλοπρέπεια, τα ευχαριστήρια, και η πατριδοκαπηλία. Καλά κρατούν. Τα συντροφικά μαχαιρώματα, συνεχίζονται. Τα Ιμια ανήκουν στους αγέρηδες και τ' αγριοπούλια. Μόνο που τρεις λεβέντες αδικοχαμένοι κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο κάτω στα βαθιά νερά του Αιγαίου. Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο των Τσιγγάνων στον Ασπρόπυργο. Μόνο που η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Μόνο που γέμισαν μ' απλωμένα χέρια στα φανάρια μισόγυμνα Τσιγγανόπουλα.

Ουδέν νεώτερον από το Ωνάσειο. Η κατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου είναι αμετάβλητη και σταθεροποιημένη. Ο μικρός πυρετός δεν οφείλεται σε ίωση. Πίσω από τους άσπρους τοίχους της απομόνωσης η συνωμοσία της σιωπής σφραγίζει χιλιάδες κραυγές. Μόνο που ο 65χρονος ναυτικός συνταξιούχος, για να συμπληρώσει το πιάτο το φαγητό της φαμίλιας του, δε θα ξαναγυρίσει απ' τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο σπίτι του.

Ουδέν νεώτερον από το δελτίο ειδήσεων των 8 και 30. Μόνο που το σαπιοκάραβο των 23 χρόνων χάθηκε αύτανδρο στ' ανοιχτά της Ταϊβάν.

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο Τζούλιας - Βοσκόπουλου. Ουδέν νεώτερον από την Βάσια και τον Απ. Δοξιάδη, μόνο που η μηνιγγίτιδα οργιάζει στα φαντάρια και τα φτωχά κι απροστάτευτα βρέφη πεθαίνουν στα Νοσοκομεία Παίδων.

Ουδέν νεώτερον από τα κατορθώματα των αστυνομικών. Δε βρήκαν άλλο Αλβανό να ληστέψουν, μήτε άλλη μικρή κοπέλα για να βιάσουν. Μόνο κάπου στα ψιλά μια απεργία οργισμένων εργατών για μερικά ψίχουλα αύξησης.

Ουδέν νεώτερον από τα φύλλα των εφημερίδων, οι προσφορές, καλά κρατούν και η κουπονομαχία οργιάζει.

Μόνο που οι αγρότες της Θεσσαλίας και οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, της Πιερίας, της Λέσβου, όλης της Ελλάδας, σε άθλια κατάσταση απελπισμένοι κι αγανακτισμένοι χύνουν τον ιδρώτα τους στο δρόμο.

Ουδέν νεώτερον από τη "17 Νοέμβρη". Χρόνια τώρα μπροστά στη μύτη τους κτυπούν και χρόνια τώρα την πληρώνουν περαστικοί. Μόνο που ένα παλικάρι με μια σύριγγα στο χέρι παρέμεινε στ' αζήτητα εκεί κάτω στο σταθμό της Ομόνοιας.

Ουδέν νεώτερον από τους αστέρες των τοκ - σόου. Ανιαροί, πληκτικοί, μονότονοι, φωνασκούντες, εξυπνακίζοντες. Μόνο που οι δρόμοι γέμισαν αίμα το τριήμερο.

Ουδέν νεώτερον από την περιοδεία του κ. πρωθυπουργού στις επιφανείς πρωτεύουσες της ΕΕ. Ολα εξελίχτηκαν ομαλά. Κατανόηση, ευχολόγια, ίσες αποστάσεις, τυμπανοκρουσίες, δάχτυλα νίκης υψωμένα.

Μόνο που η ζητιανιά, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, το έγκλημα, ο φόβος, γίνονται ανοιχτές πληγές που μεγαλώνουν, κακοφορμίζουν, μολύνουν και κατακαίουν τα σάπια σωθικά της κοινωνίας τους!

Κατά τα άλλα, ουδέν νεώτερον..!

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ