Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κολοκυθιά" παίζουν δύο υπουργεία

Πορίσματα - "φαντομάδες" φαίνεται ότι έχουν γίνει για δύο υπουργεία οι πραγματογνωμοσύνες των δύο επιτροπών, που ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η έκρηξη.

Απαντώντας σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Δήμου Κουμπούρη και Στρατή Κόρακα, που ζητούν την κατάθεση των εκθέσεων, το μεν υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρεί ότι το πόρισμα δεν μπορεί να κοινοποιηθεί, το δε υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι η έκθεση υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει ...αντίγραφό της.

Είναι γνωστό ότι για τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος είχαν συσταθεί δυο επιτροπές πραγματογνωμόνων. Η μια από την ίδια την εταιρία και η άλλη είναι η επιτροπή που συστάθηκε με βάση το νόμο. Τον περασμένο Οκτώβρη, ο "Ρ" είχε γράψει ότι το σχέδιο πορίσματος που καταρτιζόταν από την Επιτροπή της εταιρίας, αναφερόταν σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο είχε γίνει στη διαδικασία επισκευής της πρέσας όπου είχε σημειωθεί η έκρηξη. Με αυτή όμως την εκτίμηση, η Επιτροπή παρέβλεπε το γεγονός ότι πουθενά δεν υπήρχαν καταγραμμένες διαδικασίες για το τι έπρεπε να κάνει ο συντηρητής σε περίπτωση που μπλόκαρε η μηχανή. Η πρέσα που προκάλεσε το δυστύχημα παρουσίαζε βλάβες από τις αρχές Αυγούστου και οι υπεύθυνοι της ΠΥΡΚΑΛ δεν είχαν πάρει κανένα μέτρο, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων.Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο πορίσματος της εταιρίας έκανε αναφορά σε βλάβη της μηχανής, χωρίς όμως να τη χαρακτηρίζει στιγμιαία ή συνεχόμενη.Απαντώντας στους βουλευτές του ΚΚΕ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δηλώνει ότι "το πόρισμα της επιτροπής (σ.σ. που έχει συσταθεί από την ΠΥΡΚΑΛ) δεν είναι δυνατόν για την ώρα να κοινοποιηθεί, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαταλάβει το έργο των δικαστικών αρχών, ενώπιον των οποίων έχει ήδη τεθεί η υπόθεση". Κάνει δε το θέμα "μπαλάκι" στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είναι αρμόδιος ν' απαντήσει για την πραγματογνωμοσύνη της δεύτερης επιτροπής. Ο Κώστας Γείτονας, όμως, στη δική του απάντηση (1019/4/149) ισχυρίζεται ότι "η από 15 - 12 - 95 σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Επιτροπής αυτής υποβλήθηκε την 15 - 12 - 95 με συμπληρωματική αναφορά του ανωτέρου τμήματος (σ.σ. εννοεί το Αστυνομικό Τμήμα Ελευσίνας) στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να ενσωματωθεί στη δικογραφία. Στην υπηρεσία μας δεν υπάρχει σήμερα αντίγραφο της έκθεσης". Ο Κ. Γείτονας δεν παραλείπει, κι αυτός με τη σειρά του, να παραπέμψει στον υπουργό Εθνικής Αμυνας...

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν σ' ένα δυστύχημα, τα αίτια του οποίου παραμένουν "εφτασφράγιστα μυστικά", παρά το ότι οι αρμόδιες επιτροπές που τα ερεύνησαν έχουν υποβάλει από τον περσινό Δεκέμβρη τα πορίσματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ