Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ - ΓΡΕΒΕΝΑ
Οι υποσχέσεις δε φέρνουν ανάπτυξη

Χρειάζονται μέτρα υποδομής και ενίσχυση της παραγωγής, τονίζουν παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Η ανάπτυξη είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι σεισμόπληκτοι νομοί της Κοζάνης και των Γρεβενών.

Η Κοζάνη θεωρείται φθίνουσα περιοχή, ενώ τα Γρεβενά είναι μια περιοχή υπό ερήμωση. Αυτή η εικόνα δε θα αλλάξει αν το κράτος συνεχίσει να μοιράζει αφειδώς τις υποσχέσεις, όμως ελάχιστα χρήματα. Τα αναπτυξιακά έργα που προτείνουν οι φορείς έχουν σχέση με την ντόπια παραγωγική δραστηριότητα και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέθεσε τις προτάσεις της αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Ομως από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δεν κατέθεσε το δικό της συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι φορείς και οι κάτοικοι φοβούνται πως δε θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής.

Επιγραμματικά η περιοχή της Κοζάνης έχει ανάγκη από αρδευτικά έργα για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας, από τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα τροφοδοτούν τη ΔΕΗ με υλικά που χρησιμοποιεί καθημερινά, από την επαναλειτουργία των μεταλλείων Χρωμίου, και τη στήριξη της ΑΕΒΑΛ, από βιοτεχνικά πάρκα κλπ.

"Φοβόμαστε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, θα απέχει πολύ από τις δικές μας προτάσεις, τις αγωνίες και τις ανάγκες του νομού", δηλώνει ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης Χ. Βήττας."Είναι καιρός πια η ΝΑ να μπει μπροστά και να συντονίσει τον αγώνα όλων των φορέων του νομού και κυρίως τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ σε διεκδικητική κατεύθυνση. Εστω και καθυστερημένα να βάλει τη σφραγίδα της στη στεγαστική αποκατάσταση και στην ανάπτυξη του νομού και να μην αρκείται στις υποσχέσεις των υπουργών που έρχονται και παρέρχονται".

Στα Γρεβενά πρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη της βιομηχανίας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, να αξιοποιηθεί πολύπλευρα ο ορεινός όγκος της Πίνδου και να γίνουν άμεσα αρδευτικά και άλλα έργα για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού.

Ο αναπληρωτής νομάρχης Γρεβενών Χ. Σταμπολίδης τονίζει: "Δυστυχώς δεν προβλέπεται να υιοθετηθούν οι προτάσεις μας. Πιστεύουμε πως τα χρήματα για άλλη μια φορά θα δοθούν για τη δημιουργία και τη βελτίωση των υπαρχόντων οδικών δικτύων καθώς και για έργα βιτρίνας. Εργα που βέβαια είναι σημαντικά, όμως από μόνα τους δε θα φέρουν την ανάπτυξη. Χρειάζονται έργα υποδομής και μέτρα στήριξης των παραγωγικών δυνατοτήτων του νομού μας. Είμαστε αποφασισμένοι και θα διεκδικήσουμε μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά ο νομός μας θα ερημώσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ