ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με τρακτέρ σε αγώνα σωτηρίας

Από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και Δ. Ελλάδα, τα νησιά και την Κρήτη και με αιχμή τους Θεσσαλούς, οι αγρότες της χώρας ξεσηκώνονται σε δυναμικό αγώνα σωτηρίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματός τους, ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης

Ετοιμοι να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις Πέμπτης και Παρασκευής, 7 - 8 Μάρτη, είναι οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι συνάδελφοί τους από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Αρτα και Πρέβεζα, Ηλεία και Αίγιο, Λέσβο, Κομοτηνή και Καβάλα, Κρήτη και άλλες περιοχές. Το αγωνιστικό κλίμα δυναμώνει στους αγρότες όλης της χώρας, καθώς παρά τα οξύτατα προβλήματα επιβίωσης, αντιμετωπίζουν επιπλέον την αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και τον εμπαιγμό... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, ενώ δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης, ταυτόχρονα αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, υποστηρίζοντας πως, τάχα, δεν αντέχει ο... προϋπολογισμός.

Στη Θεσσαλία

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και ενόψει των κινητοποιήσεων, οι αγρότες της Θεσσαλίας και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αγωνιστική έξαρση και προετοιμάζονται για την επιτυχία. Και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς οι αγρότες ενημερώνονται καθημερινά από κλιμάκια στελεχών των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν μαζικά και δυναμικά, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και ν' αποκλείσουν τους βασικούς επαρχιακούς οδικούς κόμβους και την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ενωσης Συνεταιρισμών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - με πρωτοφανή συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων - όπου συζητήθηκε η καλύτερη προετοιμασία και ο συντονισμός του αγώνα. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, "Η Ανοιξη".Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, εξέδωσε η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας,το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε στο τέλος της περασμένης βδομάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με κοινή απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν, παναγροτικό συλλαλητήριο Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 του Μάρτη. Θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στις θέσεις Σαμάρι και Γέφυρα Αχελώου στις 10 το πρωί. Αποφάσισαν επίσης να συμπαρασταθούν στον αγώνα των κτηνοτρόφων του νομού που αρχίζει από την προηγούμενη, την 6η Μάρτη. Εξάλλου, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δ. Ελλάδας, οι αγροτοκτηνοτρόφοι Πρέβεζας και Αρτας θα συγκεντρωθούν το πρωί της Πέμπτης στη Γέφυρα Καλογήρου στα όρια των δύο νομών της Ηπείρου. "Καλούνται όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάρουν μαζικά μέρος στα μεγάλα μαχητικά συλλαλητήρια για να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Ηλεία
Στην Ηλεία η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, την Πέμπτη το πρωί, με τρακτέρ. Αναμένεται ότι οι αγρότες θα κλείσουν κεντρικούς δρόμους στο νομό. Στο Αίγιο την ίδια μέρα το πρωί, γίνεται συλλαλητήριο με αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία Αγ. Λαύρας με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ενώ για συλλαλητήριο ετοιμάζονταν και οι κτηνοτρόφοι Καλαβρύτων.Στη Μακεδονία

Στη Μακεδονία την Πέμπτη το πρωί οργανώνονται συλλαλητήρια και αποκλεισμοί δρόμων στο Νομό Θεσσαλονίκης: Στην Κοινότητα Γερακαρού από τους αγροτοκτηνοτρόφους Λαγκαδά - Ζαγκλιβερίου και στην αερογέφυρα Θέρμης περιοχή αεροδρομίου (από τους αγρότες Αν. Θεσσαλονίκης και Ν. Χαλκιδικής). Την ίδια μέρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι Κιλκίς θα κλείσουν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα στην Κοινότητα Μεταλλικού και την επόμενη, μαζί με όλους τους αγρότες του νομού θα προχωρήσουν και στον αποκλεισμό του κόμβου Μουριών του εθνικού δρόμου.

Στον Εβρο

Σήμερα, οι κτηνοτρόφοι του Εβρου με πρωτοβουλία των κτηνοτροφικών συλλόγων πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο σιδηροδρομικό κόμβο Κομοτηνής και από εκεί θα πορευτούν προς τη Νομαρχία, την οποία και αναμένεται να αποκλείσουν. Επίσης, στη 10 το πρωί κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας θα αποκλείσουν το δρόμο Καβάλας - Ξάνθης. Ακόμη, απόφαση για κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα έχουν πάρει οι αγρότες στις Σάππες και την Αλεξανδρούπολη.

Στην Κεφαλονιά

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάνουν σήμερα το πρωί και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, οπότε και θα εκλέξουν Συντονιστική Επιτροπή αγώνα για να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Ενώ προετοιμάζονται για κινητοποίηση και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ζακύνθου.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο οι κάτοικοι του νησιού προετοιμάζουν την πραγματοποίηση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Μάρτη, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των αγροτών και εκείνων που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση του νησιού.

Τα αιτήματα

Αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων είναι η λύση των οξυμένων προβλημάτων της κτηνοτροφίας, η προστασία του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η ρύθμιση των χρεών, ο διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, αλλά και η απαίτηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου ν' αντισταθεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ, που αφορούν σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα:

Για τους κτηνοτρόφους:

- Θέσπιση αγορανομικών διατάξεων, που να υποχρεώνουν όλες τις βιομηχανίες γάλακτος να καταβάλουν στους κτηνοτρόφους ελάχιστες αποδεκτές τιμές, με βάση το κόστος και εισοδηματικές ενισχύσεις για την κάλυψη των απωλειών από τα μέτρα της ΓΚΑΤΤ, ώστε, τελικά, να διαμορφωθεί ελάχιστη τιμή παραγωγού, κατά κιλό, στις 275 δραχμές για το πρόβειο γάλα, 185 για το γίδινο και 130 για το αγελαδινό.

- Να χρησιμοποιηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν απορροφά η αγορά, για επισιτιστική βοήθεια.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας στο κύκλωμα των ζωοτροφών με τον καθορισμό ανωτάτου κέρδους στους βιομήχανους και τους εμπόρους, που θα προσδιορίζεται με βάση πραγματικά κοστολόγια.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας των γαλακτοβιομηχανιών για τις υπερβολικές τιμές που πουλάνε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Να απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Για τους βαμβακοπαραγωγούς:

- Εισοδηματική ενίσχυση για την αποκατάσταση των απωλειών από την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) βαμβακιού, με την παρακάτω κλιμάκωση: Για παραγωγούς μέχρι 70 στρέμματα, ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό, για μέχρι 140 στρέμματα 35 δραχμές το κιλό, για μέχρι 200 στρέμματα 25 δραχμές το κιλό, για πάνω από 200 στρέμματα 15 δραχμές το κιλό, γι' αυτούς που έχουν ενοικιασμένα χωράφια μέχρι 150 στρέμματα, ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό.

- Να εξοφληθεί, άμεσα, όλη η παραγωγή που έχει παραδοθεί.

- Αν προκύψει μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας, λόγω μικρότερης παραγωγής, να δοθεί ολόκληρη στους παραγωγούς με τη λήξη της εμπορικής περιόδου.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

- Διπλασιασμός των κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα υποδομής (στραγγιστικά, αρδευτικά, εκτροπή Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγμα Σμοκόβου κ.ά.).

- Επιδοτούμενα επιτόκια για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.- Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων ζωοτροφής κ.ά.

- Κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

- Μείωση του ΦΠΑ στις αγορές των αγροτών στο 8%.

- Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας για την κατοικία του αγρότη και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των συνεταιρισμών.

Για τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων:

- Ρύθμιση με αφαίρεση των τόκων υπερημερίας και εξόφλησή τους σε 15 χρονιάτικες δόσεις.

Οι αγρότες ζητούν ακόμα καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καπνού (18 δισ. δραχμές) για εφάπαξ ενίσχυση σ' όλους τους μικροκαλλιεργητές καπνού που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 4.000 κιλά ανατολικού τύπου, ή τα 7.000 κιλά αμερικανικού τύπου.

Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη διάθεση της περσινής παραγωγής μήλων.

Τέλος, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απαιτεί από την κυβέρνηση ν' απορρίψει το προτεινόμενο από την Επιτροπή της ΕΕ πακέτο τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και οι τιμές να διαμορφωθούν με βάση τις περσινές, αυξημένες τουλάχιστον στο διπλάσιο του πληθωρισμού. Επίσης ζητούν την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που θέτει η ΕΕ στα μεσογειακά προϊόντα, όπως και την απόρριψη των νέων προτάσεων για την προς το χειρότερο αναθεώρηση του καθεστώτος για οπωροκηπευτικά, κρασί, λάδι, καπνό κλπ.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Συνάντηση εντυπώσεων με τον πρωθυπουργό είχαν χτες τα προεδρεία των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Ταυτόχρονα η ΑΤΕ ετοιμάζει τραπεζικές "ρυθμίσεις", για να μαζέψει τα χρέη των αγροτών

Να αποπροσανατολίσουν την αγροτιά, ενόψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων στις 7 και 8 του Μάρτη, επιχειρούν με διάφορα "τερτίπια" η κυβέρνηση, η ΑΤΕ και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, κυβέρνηση και ΑΤΕ φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που αυτή τη φορά "μελετάται" να γίνει με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, πράγμα που σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Χτες επίσης τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, αρχικά, και της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, στη συνέχεια, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - παρουσία και του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - για να του θέσουν υποτίθεται τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και η επίσκεψη των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ του έδωσε μια καλή ευκαιρία να κάνει γενικόλογες δηλώσεις και να εκφράσει την κατανόησή του... για τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως οι αγρότες υφίστανται τις επιπτώσεις της διεθνοποίησης της οικονομίας και πως η κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τον αγροτικό κόσμο. Βρήκε επίσης την ευκαιρία να αναφερθεί στην - πενιχρή - επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τόνισε πως θα εξεταστούν ποια άλλα μέτρα είναι αναγκαία σε ειδικούς κλάδους της γεωργίας. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.

Οσον αφορά τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών χρεών, που πολύς ντόρος γίνεται τις μέρς αυτές, η ΑΤΕ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο που αφορά: Μεμονωμένους αγρότες, συνεταιρισμούς, ΟΤΑ και ιδιώτες. Με βάση το σχέδιο αυτό θα διαγράφεται ένα μέρος των τόκων υπερημερίας, καθώς και των συμβατικών τόκων για χρέη μέχρι το 1993, ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής που θα καταβάλλεται έναντι των χρεών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε 10 ετήσιες δόσεις. Η ρύθμιση θα γίνει με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, χωρίς καμία ανάληψη μέρους των χρεών από μεριάς του κράτους - σε παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν προχωρήσει πέρσι η ΕΤΒΑ και Κτηματική - και αποσκοπεί βασικά στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και για να εισρεύσει στα ταμεία της "ζεστό" χρήμα. Λεπτομέρειες της ρύθμισης δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα και το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΑΤΕ με τον υπουργό Γεωργίας. Αυτό που φαίνεται καθαρά, πάντως, είναι ότι και η ρύθμιση αυτή δεν αγγίζει τους εξαθλιωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που δεν έχουν την ικανότητα να καταβάλουν μεγάλες προκαταβολές που απαιτεί η ΑΤΕ για τη διαγραφή μέρους τόκων υπερημερίας και να απαλλαγούν από τα χρέη, τα οποία σε τελική ανάλυση προκλήθηκαν από την πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΑΤΕ.

Ενωμένοι, κόντρα στους διασπαστές

Ανακοίνωση υποστήριξης του αγώνα των αγροτών από τη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις, αλλά και ιδιαίτερα στο σημερινό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Λάρισα, (αναμένεται να συμμετέχουν μαζικά και στα συλλαλητήρια στις 7 και 8 Μάρτη), η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξή της στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων για την επιβίωσή τους. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας μας είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υλοποιούν πιστά την καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Τα κόμματα αυτά μαζί με την Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ" και ΔΗΚΚΙ εκθειάζουν την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών η οποία οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στη χώρα μας.

Οι κτηνοτρόφοι, τονίζει η ανακοίνωση, είναι αναγκασμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια σ' αυτήν την κατεύθυνση, κόντρα στις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές καταστροφικές πολιτικές, χωρίς να αποπροσανατολίζονται και παγιδεύονται απ' τα κόμματα που στηρίζουν με τις πολιτικές τους αυτή την καταστροφική πορεία του κλάδου. Επίσης, να αναπτύξουν την κοινή δράση με όλους τους αγρότες γιατί η τύχη τους αλλά και οι αιτίες των προβλημάτων τους είναι κοινές. Η πρακτική της διάσπασης αυτού του μετώπου στην πράξη, αποτελεί υπονόμευση του αγώνα και της αποτελεσματικότητάς του και δεν υπηρετεί τους κτηνοτρόφους αλλά ξένα προς αυτούς συμφέροντα.

Τέλος, καλεί τους κτηνοτρόφους να καταδικάσουν και με την ψήφο τους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ, που φέρουν τις μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή άσχημη κατάστασή τους. Αλλά και τα άλλα κόμματα, ΠΟΛ.ΑΝ., "ΣΥΝ", ΔΗΚΚΙ, που υποστηρίζουν αυτές τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ.

Αντίθετα, επισημαίνει, είναι προς το συμφέρον τους να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μοναδικό πολιτικό κόμμα που με ειλικρίνεια και συνέπεια υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, τους αγώνες τους και αντιπαλεύει τις καταστροφικές πολιτικές της ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ