ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΒΙΑΣ

Ν' ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ

ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Για άλλη μια φορά η μακρόχρονη αλυσιδωτή βία προκάλεσε θύματα. Οι αιματηρές ενέργειες και αντενέργειες εναλλάσσονται αδιάκοπα. Ανέκαθεν απορρίπταμε αυτή τη μέθοδο και καταδικάζαμε το σκοτωμό αθώων ανθρώπων και όλες τις μορφές τρομοκρατίας και τονίζαμε πόσο επιζήμιες είναι στο ανθρώπινο και εθνικό επίπεδο.

Τα γεγονότα των δύο τελευταίων βδομάδων αποκάλυψαν πόσο αρνητικές είναι οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών τόσο από την ανθρώπινη όσο και από την εθνική άποψη. Ομως, η καταδίκη των εγκλημάτων της βίας και αντίθετης βίας, αν και αναγκαία, δεν αρκεί. Απόδειξη γι' αυτό είναι ότι οι καταδίκες και οι καταγγελίες του παρελθόντος δεν εμπόδισαν την πρόκληση νέων θυμάτων και δεν αποτρέψανε τη βία, την καταστολή και τις άλλες μορφές καταπίεσης.

Επαναβεβαιώνοντας την προσήλωσή μας στην αρχή της διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή των σχετικών με την αραβο - ισραηλινή διένεξη διεθνών αποφάσεων, αξιώνουμε να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα από αυτά τα αιματηρά γεγονότα.

Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στην Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ και που παρουσιάστηκαν σαν συμφωνίες ειρήνης, δεν εξασφάλισαν ούτε την ασφάλεια ούτε την ειρήνη για καμιά από τις δύο πλευρές. Αυτό δεν οφείλεται στην αρχή της διαπραγμάτευσης, αλλά στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται, έχουν παρεκκλίνει από το σκοπό τους, που είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας και η διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού που κατοχυρώνουν αυτές οι αποφάσεις. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν δεν επέφεραν καμιά ουσιαστική αλλαγή στη ζωή του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της επέκτασης του εποικισμού, των οικονομικών πιέσεων και του αποκλεισμού των πόλεων και περιοχών. Συνεχίζει τη δήμευση της (παλαιστινιακής) γης για την κατασκευή των παρακαμπτήριων οδών(για την απομόνωση των παλαιστινιακών περιοχών) και την επέκταση των (εβραϊκών) εποικισμών. Η ανεργία αυξήθηκε, οι συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού χειροτέρευσαν. Η απογοήτευση, η απόγνωση, η δυσαρέσκεια και η απόρριψη της υφιστάμενης κατάστασης εντάθηκαν.

Χωρίς να δικαιολογούμε τις πράξεις βίας που έγιναν, τονίζουμε ότι μια τέτοια κατάσταση τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό και τη βία, γεγονός που επιβάλει την αλλαγή αυτής της κατάστασης.

Ομως, η ισραηλινή κυβέρνηση, με τα μέτρα που παίρνει, όπως τον αποκλεισμό, την επιβολή όρων στην Παλαιστινιακή Αρχή και την αντιμετώπιση του προβλήματος από καθαρά αστυνομική σκοπιά, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα αντί να το λύσει. Για περισσότερο από είκοσι πέντε χρόνια οι ισραηλινές κυβερνήσεις έλεγχαν, μ' όλους τους μηχανισμούς ασφάλειας που διαθέτανε, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξαλείψουν τον κύκλο της βίας.

Ηρθε πια η ώρα να γίνει αντιληπτό ότι οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν, η συνέχιση της πολιτικής της επέκτασης των εποικισμών, της δήμευσης της γης, του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, δεν έφεραν την ειρήνη. Οτι η ειρήνη στην οποία προσβλέπουν τόσο ο παλαιστινιακός λαός όσο και ο ισραηλινός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυξημένα κατασταλτικά μέτρα, με περισσότερη καταπίεση και με τον ονομαζόμενο "ασφαλειακό" διαχωρισμό και τους νέους περιορισμούς που αυτός συνεπάγεται στον ανθρώπινο και οικονομικό τομέα. Αυτή η ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο μέσα από έναν πολιτικό διαχωρισμό, που να κατοχυρώνει σε καθένα από τους δύο λαούς αναγνωρισμένα ασφαλή σύνορα και πλήρη κυριαρχία στα εδάφη που περικλείονται απ' αυτά, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντα της προστασίας τους και την πλήρη ευθύνη της καθιέρωσής τους σαν σύνορα ειρήνης, συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς.

Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε ν' αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική λύση, στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας και να τεθεί τέρμα στην πολιτική των μεσοβέζικων λύσεων.

Η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή καλείται ν' αναλογιστεί πού μπορεί να καταλήξει η θέση της και το κύρος της αν ανταποκριθεί στους ισραηλινούς όρους και αν η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει ν' αρνείται την εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων και ν' αγνοεί το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό σοβαρότητας που επιβάλει τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να εκτιμήσει τις διάφορες προοπτικές και ν' αποφασίσει ένα νέο διαπραγματευτικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Να ζητήσει από τις δύο δυνάμεις που κάτω από την αιγίδα τους διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και από τα αραβικά και φίλα κράτη να υποστηρίξουν την παλαιστινιακή θέση και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στην αρχική τους βάση, που είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 242 και 338. Να τους καλέσει ν' ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να σεβαστεί το Ισραήλ αυτές τις αποφάσεις και να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση της διένεξης που να οδηγήσει τους δυο λαούς από τον κύκλο της βίας και της αντίθετης βίας στον κύκλο της μόνιμης και δίκαιης ειρήνης.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Παράλογα τα νομοθετικά "παρασκευάσματα" του Κλίντον

Αντιδράσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ΝΑΦΤΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Την υπογραφή του Προέδρου Κλίντον περιμένει πλέον το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σκλήρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας, το οποίο ενέκρινε χτες (μετά τη Γερουσία), με ψήφους 336 υπέρ και 86 κατά, και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εως ότου, όμως, να μπει η υπογραφή του Προέδρου των ΗΠΑ, πολλά πρόκειται να γίνουν. Ηδη, τα νέα νομοθετικά "παρασκευάσματα" της Ουάσιγκτον που αποσκοπούν στο "πάγωμα" των οικονομικών σχέσεων της Κούβας με επενδυτές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, προκαλούν ισχυρές δονήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης...

"Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, κυρίως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ, Πίτερ Γκίλφορντ, πάνω στο γεγονός της έγκρισης του νομοσχεδίου από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, για τις σχέσεις με τις χώρες της Καραϊβικής, δήλωσε από την πλευρά του:"Θεωρούμε ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο δεν είναι ένας καλός τρόπος χειρισμού των διεθνών σχέσεων. Γι' αυτό και δε θα αλλάξουν τα (κοινοτικά) σχέδια για την εφαρμογή μιας συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας με την Κούβα".

Δριμύτατη κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο άσκησε χτες και ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ρομπάινα, υπογραμμίζοντας ότι "με τον τρόπο αυτό δεν πλήττεται μόνον η Κούβα, αλλά και η ανθρωπιά".

Οπως ανακοινώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα το εάν και πώς ακριβώς το αμερικανικό νομοσχέδιο παραβιάζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και εάν και πότε θα διατυπωθεί και θα αποσταλεί σχετική επιστολή παραπόνων στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη.

Εντονότατη κριτική στο νέο αμερικανικό νομοσχέδιο έχουν ήδη ασκήσει ο Καναδάς, το Μεξικό και ορισμένες χώρες της Καραϊβικής, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ανοιχτά, εκτός των άλλων, και η Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΝΑΦΤΑ).

Ανακοίνωση του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Οχι στην τρομοκρατία! Ναι στην ειρήνη!

Οχι σε κυβέρνηση με το κόμμα Λικούντ

Οι εγκληματικές τρομοκρατικές επιθέσεις, που διαπράχτηκαν σε Ιερουσαλήμ, Ασκελόν και Τελ Αβίβ, προξένησαν μεγάλη αιματοχυσία. Εκ μέρους των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, Εβραίων και Αράβων, το Γραφείο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο στόχος των επιθέσεων ήταν η δολοφονία ισραηλινών άμαχων, αλλά και παράλληλα η δολοφονία της δυνατότητας της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας και της επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης, που να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των λαών και την προσωπική ασφάλεια και το μέλλον των Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Η απόφαση της κυβέρνησης στις 4 Μαρτίου να επιτρέψει στη διοίκηση των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων ν' αναλάβει στρατιωτική δράση ακόμα και στα εδάφη που έχουν μεταβιβαστεί στην Παλαιστινιακή Αρχή (Περιοχή Β) και να προσφύγει σε ακραία μέτρα συλλογικών αντιποίνων, όπως την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα εδάφη αυτά προς το Ισραήλ, την κατεδάφιση σπιτιών και τις απελάσεις, δε θα συμβάλουν στην ασφάλεια, αλλά μόνο στην όξυνση της κατάστασης.

Η προσφυγή σε μια στρατιωτική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της διένεξης γενικότερα, αποτελεί μια επικίνδυνη αυταπάτη, που μας έχει ήδη οδηγήσει σε πολέμους και αιματοχυσίες. Η πραγματική και ουσιαστική λύση έγκειται στην επίτευξη μιας μόνιμης ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρήνης στη βάση της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967.

Το ΚΚΙ και οι σύμμαχοί του στο Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα, έχουν ταχθεί ανοιχτά ενάντια στην πρόωρη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Είχαμε απαιτήσει να ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από το φιλοκυβερνητικό κοινοβουλευτικό συνασπισμό, τη θητεία της και να πραγματοποιήσει επιπρόσθετη πρόοδο στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Τώρα το Λικούντ επισείει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών για να εξαναγκάσει το Εργατικό Κόμμα και να το περιλάβει στην κυβέρνηση.

Το Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΙ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της ένταξης του Λικούντ στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο σχηματισμός μιας "κυβέρνησης εθνικής ενότητας" θα σύρει την κυβερνητική πολιτική στον κατήφορο των αντεθνικών και ολέθριων πολιτικών του Λικούντ και της άκρας Δεξιάς και μπορεί να ξεριζώσει τα βλαστάρια της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Για ν' απομονωθεί η Δεξιά και να προστατευτεί η ευκαιρία για την ειρήνη, το ΚΚΙ καλεί όλους τους αγωνιστές της ειρήνης, Εβραίους και Αραβες ν' αναπτύξουν δημόσιες δραστηριότητες ενάντια στην τρομοκρατία και τα συλλογικά αντίποινα και για μια δίκαιη ισραηλινο - παλαιστινιακή ειρήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ