ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δίκαιη απαγόρευση ελληνικών ταινιών

Μειώνεται αισθητά η προβολή ελληνικών ταινιών από την τηλεόραση, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων και απαγόρευσε την τηλεοπτική εκμετάλλευση εβδομήντα ελληνικών ταινιών της εταιρίας παραγωγής "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος".Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γιατί η παραγωγός εταιρία αρνείται να καταβάλει στους δημιουργούς των ταινιών τα νόμιμα πνευματικά (συγγραφικά και σκηνοθετικά) δικαιώματά τους.

Μεταξύ των ταινιών της εταιρίας "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος", περιλαμβάνονται και κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Κώστα Βουτσά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, τα έσοδα που είχε η εταιρία από την προβολή αυτών των ταινιών στην τηλεόραση, μέσα στην τελευταία διετία υπερβαίνουν τα 1,5 δισ. Από τα χρήματα αυτά, οι δημιουργοί δεν εισέπραξαν ούτε μία δραχμή.

Ο Οργανισμός θα καταθέσει, εντός των προσεχών ημερών, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση προβολής από την τηλεόραση άλλων 100 περίπου ελληνικών ταινιών, που οι εταιρίες παραγωγής τους επιμένουν ν' αρνούνται την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών και σεναριογράφων.Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης θεωρεί ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποτελεί "σταθμό", γιατί πρώτη φορά ενεργοποιείται ο νόμος για την Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Συγγενικά Δικαιώματα (σ.σ.: ενεργοποίηση βέβαια μόνο ως το πρώτο σκέλος του νόμου, τα δικαιώματα των δημιουργών αλλά όχι και των ερμηνευτών, που είναι εγκληματικά αδικημένοι).

Γυναικεία υποτέλεια

Αφιερωμένο στην Ημέρα της Γυναίκας είναι το ελληνικό ντοκιμαντέρ που προβάλει η ΕΤ-2, στις 12.30, με τίτλο: "Γυναίκα και τιμή". Η τιμή είναι μια ιδεολογική έννοια ηθικού περιεχομένου, που διέπει τις σχέσεις των δυο φύλων στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία. Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην έννοια της ανδρικής τιμής και σ' εκείνη της γυναίκας. Μια διαφορά που δείχνει τη σχέση της ανισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα. Η τιμή της γυναίκας κρίνεται μόνο από την ερωτική συμπεριφορά. Αντίθετα η τιμή του άνδρα δεν εξαρτάται απ' αυτόν, αλλά από την τιμή της γυναίκας του, της κόρης του και της αδελφής του. Στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία υποστηρίζει το ντοκιμαντέρ, η γυναίκα είτε είναι παρθένα, είτε πιστή σύζυγος και αφοσιωμένη μητέρα, είτε ακόμη είναι πόρνη παραμένει υποτελής και υποβιβάζεται σε αντικείμενο ελέγχου. Πρωταγωνιστεί η Αλίκη Γεωργούλη.

Γαλάτεια Καζαντζάκη στην ΕΤ-2

Στη Γαλάτεια Καζαντζάκη,είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2 "Γυναικείος λόγος" που θα προβληθεί στις 12.00 το μεσημέρι. Το έργο της διακρίνεται στο σύνολό του για τις ανθρωπιστικές του τάσεις και τη ρεαλιστική μορφή, αλλά και για τον κοινωνικό του προβληματισμό. Σε ένα μεγάλο βαθμό απασχολούν τη συγγραφέα τα θέματα της καταπίεσης της γυναίκας τόσο από την κοινωνία όσο και από το άλλο φύλο, ενώ ο ταξικός χαρακτήρας των συγκρούσεων περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η Γαλάτεια Καζαντζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1881 και πέθανε στην Αθήνα το 1962. Υπήρξε δυνατή πεζογράφος, θεατρογράφος, κριτικός, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ηταν κόρη του λόγιου και εκδότη Στυλιανού Αλεξίου και αδελφή της Ελλης Αλεξίου,Παντρεύτηκε πρώτο γάμο τον Νίκο Καζαντζάκη και σε δεύτερο γάμο τον Μάρκο Αυγέρη. Από τα 1906 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα και μεταφράσεις με το ψευδώνυμο Λαίο ντα Κάστρο. Στα 1928, η Γ. Κ. μετέφρασε τον "Μπάρμπα Αγγελή" του Πανέ Ιστράτι και εμφανίζεται ως υπεύθυνη της ύλης στο "Δελτίο της Εργατικής Βοηθείας", δημοσιογραφικό όργανο που υποστηριζόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπως καιτου "Πρωτοπόρου" στον οποίο στα 1931 έγινε αρχισυντάκτρια. Το Μάρτη του 1938 η Γ. Καζαντζάκη συνελήφθη από τη δικτατορία του Μεταξά για παράνομη δράση στο φοιτητικό χώρο και της απαγορεύτηκε να δημοσιεύει ενυπόγραφα.

Νέο γενικό διευθυντή έχει από προχτές η ΕΤ-1. Το ΔΣ της ΕΡΤ, τοποθέτησε στη θέση της γενικής διεύθυνσης του πρώτου κρατικού καναλιού τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο.Ο νέος γενικός διευθυντής, διατέλεσε υφυπουργός Δημοσίων Εργων στην πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, την περίοδο υπουργίας της Μελίνας Μερκούρη. Η θέση της γενικής διεύθυνσης της ΕΤ-1 παρέμενε κενή μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους, του Γιώργου Σταματελόπουλου.

Ο Μαλ και ο Μουρ

"Ο Λακόμπ Λουσιέν",η χιλιοπαιγμένη ταινία του Λουί Μαλ, που παρουσιάζει το SEVEN X στις 22.00, κυριαρχεί στη φτωχή τηλεοπτική βραδιά.

Ο Λακόμπ Λουσιέν κυνηγάει λαγούς στον ελεύθερο χρόνο, όταν ξεσπάει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Γαλλία περνάει υπό γερμανική κατοχή και ο Λουσιέν βρίσκεται χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι κάνει, υπερασπιστής του φασισμού. Η ταινία του Λουί Μαλ έχει δυο πολύ δυνατά σημεία: την απάντηση του Μαλ στο ερώτημα ποιος γίνεται φασίστας και την παντελή έλλειψη θεατρινισμού, πάνω στο οποίο στηρίζεται ο μηχανισμός του συμβιβασμού. Ενδιαφέρουσα ταινία, δυνατή, και προβληματίζει το θεατή. Παίζουν οι Πιερ Μπλεζ, Ορόρ Κλεμάν.

Από το STAR στις 21.00 "Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι" του Γάκι Χάμιλτον. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του Ρότζερ Μουρ στο ρόλου του θρυλικού πράκτορα 007. Μια μηχανή που αιχμαλωτίζει την ηλιακή ενέργεια, εξαφανίζεται και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φοβούνται ότι έχει πέσει στα χέρια εγκληματιών. Ο Τζέιμς Μποντ αναλαμβάνει να το βρει και έρχεται αντιμέτωπος με έναν αδίστακτο δολοφόνο. Και δε θα περάσει πολύς καιρός και ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι θα κάνει την εμφάνισή του. Με τους Κρίστοφερ Λι και Μπριτ Εκλαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ