Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δίκαιη απαγόρευση ελληνικών ταινιών

Μειώνεται αισθητά η προβολή ελληνικών ταινιών από την τηλεόραση, μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Εργων και απαγόρευσε την τηλεοπτική εκμετάλλευση εβδομήντα ελληνικών ταινιών της εταιρίας παραγωγής "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος".Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γιατί η παραγωγός εταιρία αρνείται να καταβάλει στους δημιουργούς των ταινιών τα νόμιμα πνευματικά (συγγραφικά και σκηνοθετικά) δικαιώματά τους.

Μεταξύ των ταινιών της εταιρίας "Καραγιάννης - Καρατζόπουλος", περιλαμβάνονται και κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Κώστα Βουτσά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, τα έσοδα που είχε η εταιρία από την προβολή αυτών των ταινιών στην τηλεόραση, μέσα στην τελευταία διετία υπερβαίνουν τα 1,5 δισ. Από τα χρήματα αυτά, οι δημιουργοί δεν εισέπραξαν ούτε μία δραχμή.

Ο Οργανισμός θα καταθέσει, εντός των προσεχών ημερών, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την απαγόρευση προβολής από την τηλεόραση άλλων 100 περίπου ελληνικών ταινιών, που οι εταιρίες παραγωγής τους επιμένουν ν' αρνούνται την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών και σεναριογράφων.Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης θεωρεί ότι η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποτελεί "σταθμό", γιατί πρώτη φορά ενεργοποιείται ο νόμος για την Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Συγγενικά Δικαιώματα (σ.σ.: ενεργοποίηση βέβαια μόνο ως το πρώτο σκέλος του νόμου, τα δικαιώματα των δημιουργών αλλά όχι και των ερμηνευτών, που είναι εγκληματικά αδικημένοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ