Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργο του Ρίτσου στο "Υπόγειο"

Μια άλλη, ελάχιστα γνωστή πλευρά, καθαρά δραματουργική, του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου,μια δραματουργία που ξαφνιάζει με τη λιτότητα των διαλόγων και τη δομή της πλοκής της, μας αποκαλύπτεται με το έργο του"Τα ραβδιά των τυφλών",που ανεβάζεται, σήμερα, στο "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν",στο "Υπόγειο",σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή.Το έργο έχει κυκλοφορήσει - όπως και τα άλλα αμιγώς θεατρικά έργα του Ρίτσου - από τις εκδόσεις "Θέατρο",του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού"Θέατρο", Κώστα Νίτσου.

Το έργο αυτό, γραμμένο το 1959, στην πλήρη συγγραφική ωριμότητα του μεγάλου ποιητή, δεν ανήκει στην κατηγορία δραματοποιημένων μονολόγων, ούτε στα ποιητικά έργα με θεατρικά στοιχεία. Είναι καθαρά θεατρική δημιουργία, με πολλά πρόσωπα, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, (οκτώ νέες κοπέλες και έξι άνδρες) και διαδραματίζεται στη μεταπολεμική περίοδο, περίοδο σκληρών κοινωνικών συγκρούσεων και ανακατατάξεων. Ο Κώστας Νίτσος απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Ρίτσο που - όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - "μας εμπιστεύτηκε, εν λευκώ, για δημόσια έκθεση, τα θεατρικά του σπλάχνα. Ενα ευχαριστώ και στον Γιάννη Βεάκη, που διαφύλαξε μισό αιώνα τα αυθεντικά κείμενα των θεατρικών έργων του Ρίτσου".

"Αισθάνομαι μεγάλη χαρά - είπε ο Μίμης Κουγιουμτζής - και υπερηφάνεια, που το "Θέατρο Τέχνης" φιλοξενεί, αγκαλιάζει και αναγνωρίζει στο όνομα του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου,έναν ακόμα θεατρικό συγγραφέα. Είναι γεγονός ότι με τα "Ραβδιά των τυφλών" ερχόμαστε σε επαφή, με ένα άρτιο από κάθε άποψη θεατρικό έργο και συγχρόνως επικοινωνούμε με μια άλλη, σχεδόν άγνωστη για πολλούς, πλευρά του ποιητή, που χωρίς αμφιβολία πλουτίζει την ψυχή μας, ενώ η ελληνική δραματουργία αποκτά έναν ακόμη θεατρικό συγγραφέα".

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ζιάκα και η μουσική του Χρήστου Λεοντή.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιάννης Δεγαϊτης, Θόδωρος Γράμψας, Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Στέλλα Νικολοθανάση, Βάσω Δέλιου, Ιάκωβος Μυλωνάς, Ραλλού Μιχαλοπούλου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ