ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφτά κι άλλα εφτά ψέματα

Ο σεβασμός προς τον αναγνώστη και το θεατή δε βλάπτει βέβαια ποτέ, δεν ταιριάζει όμως σ' αυτούς που ξεδιάντροπα επεξεργάζονται το περιτύλιγμα, με το οποίο θα λανσάρουν την... είδηση.

Αρνητικό παράδειγμα η χτεσινή "Ελευθεροτυπία", που πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο Θ. Ρουσσόπουλος του "Μέγκα" "έσπασε" τη "μεγάλη λίστα αναμονής από δημοσιογράφους, κυρίως από Αμερική και Ευρώπη", που υπομονετικά δήθεν περιμένουν την απάντηση που θα τους δώσουν έστω σε μία ερώτησή τους "οι πλέον δημοφιλείς καταζητούμενοι για πολεμικά εγκλήματα, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς". Οι τελευταίοι που κατάφεραν να πλησιάσουν τον Κάρατζιτς - λένε χωρίς αιδώ - ήταν πριν δυο μήνες από το "Νιούσγουικ". Αυτή είναι η εισαγωγή του ρεπορτάζ. Από εκεί και πέρα αρχίζει το σασπένς. Οι διαφημιστές - δημοσιογράφοι του αυριανού "7+7" του "Μέγκα" επιστρατεύουν ιδιωτικά αεροπλάνα, "μυστικά κλειδιά", "σκηνές από ταινίες κατασκοπίας", μέχρι και τον Μιχάλη Ράπτη. Κι όλα αυτά, για να προσδώσουν την ανάλογη φόρτιση στη δουλιά που ο δημοσιογράφος και οι συνεργάτες του έκαναν.

Βέβαια, αν όλοι όσοι γράφουν και λένε τέτοια πράγματα είχαν σχέση με τον Πινόκιο, η μύτη τους θα ήταν τόσο μεγάλη, που δε θα μπορούσαν ούτε στη γωνία να στρίψουν. Γιατί, τι άλλο να πεις σε τέτοια χονδροειδή ψέματα; Και το ψέμα είναι κάτι παραπάνω από χοντρό, αφού δεν έχουν περάσει καν 10 μέρες από τότε που τουλάχιστον δύο ελληνικές εφημερίδες, ανάμεσά τους και ο "Ριζοσπάστης", καθώς και ένας τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασαν συνέντευξη του Κάρατζιτς, ο οποίος συναντήθηκε και μίλησε σε 12 Ελληνες δημοσιογράφους στο Πάλε!

Η "Ε" δεν "είδε" ούτε την αποστολή, ούτε τα δημοσιεύματα, αφού φαίνεται ότι διαβάζει μόνο ξένο Τύπο. Το δε "Μέγκα" φαίνεται πως προτιμά κάτι σε πιο... CNN! Και το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια οποιασδήποτε δημοσιογραφικής "πρωτιάς" και δεοντολογίας, αγγίζοντας την κορυφή της ανοιχτής κοροϊδίας του κόσμου...

Οι δύο όψεις του ΠΑΣΟΚ

Σε τι διαφέρουν οι "εκσυγχρονιστές" (π.χ. Σημίτης) του ΠΑΣΟΚ από τους "κομματικούς" (π.χ. Τσοχατζόπουλος); Οι μεν πρώτοι αποφεύγουν όσο μπορούν να δίνουν υποσχέσεις, γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τις τηρήσουν, αλλά μοιράζουν "διαπιστώσεις", ενώ οι δεύτεροι δε διστάζουν να μοιράζουν απλόχερα υποσχέσεις, παρόλο που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τις τηρήσουν. Πρόκειται για τις δύο όψεις του "σύγχρονου" ΠΑΣΟΚ, που έχουν κοινό παρονομαστή να κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Ετσι, ο μεν πρωθυπουργός, μιλώντας στους Καλύμνιους, εμφανίστηκε να γνωρίζει όλα τους τα προβλήματα, τα οποία, μάλιστα, τα απαρίθμησε και τα περιέγραψε, αλλά δεν υποσχέθηκε να λύσει κανένα. Το ίδιο ακριβώς έκανε και χτες στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ.

Από την άλλη, ο Α. Τσοχατζόπουλος, προφανώς και για λόγους εσωκομματικών συσχετισμών ενόψει του συνεδρίου, μοίρασε επιδόματα, μπόνους, ενιαία μισθολόγια και άλλα παρόμοια στους δημόσιους υπάλληλους, για τα οποία, βέβαια, ούτε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έθεσε, αλλά ούτε - και το κυριότερο - απάντησε ποιος θα βάλει τα λεφτά, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλάει για παράταση της "σταθεροποίησης" για τρία χρόνια ακόμα.

Ολα αυτά χωρίς κανέναν ενδοιασμό και δίχως να κοκκινίζουν.

Δεν είναι πλέον "όχημα"

Οι υψηλοί "πατριωτικοί" τόνοι του Αντ. Σαμαρά, κάθε φορά που η υπόθεση των Σκοπίων έρχεται στο προσκήνιο, δεν ξενίζουν πλέον κανένα και από μια σκοπιά είναι κατανοητοί. Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έχει συνδέσει την πολιτική του παρουσία με την υπόθεση των Σκοπίων και μέσω αυτής επιχειρεί να επιβιώσει πολιτικά. Πιστεύουν, δηλαδή, στην Πανδρόσου, ότι το Σκοπιανό μπορεί, άλλη μια φορά, να αποτελέσει το "όχημα" για να τους εξασφαλίσει κάποια ευπρόσωπη εκλογική δύναμη.

Μόνο που αυτή τη φορά το όχημά τους δεν έχει ούτε μηχανή ούτε ρόδες. Ο κόσμος έχει καταλάβει την άθλια εκμετάλλευση που έχει γίνει στην υπόθεση από τον Αντ. Σαμαρά. Κανείς δεν ξεχνάει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τη δημιουργία του θέματος με την ψήφιση του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Θυμάται επίσης ότι απεμπόλησε και ξέχασε τα "εθνικά δίκαια" όσον αφορά το Σκοπιανό όταν ψήφιζε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νισάφι πια με τους πατριδοκάπηλους.

Κλονισμός

Πολυποίκιλες αντιδράσεις και διχογνωμίες έχει προκαλέσει η ανακάλυψη των Αμερικανών επιστημόνων, που ανακοινώθηκε χτες. Αυτή με την οποία μπορούν με τη μέθοδο του "κλονισμού" να φτιάξουν πολλά όμοια προβατάκια, και, αν εφαρμοστεί και στο είδος μας, θα μπορούμε να φτιάξουμε... ανθρώπινες φωτοτυπίες.

***

Α. Τσοχατζόπουλος: Βασικός πολέμιος αυτής της σατανικής ανακάλυψης. Ο Ακης είναι ένας και μοναδικός, υποστηρίζει. Δεν αντιγράφεται.

***

Μ. Εβερτ: Δε θεώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το φαινόμενο. Το έχει συναντήσει ήδη στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί που νόμιζε ότι κινδύνευε μόνο από τον Μητσοτάκη, του προέκυψε στη συνέχεια και η... Ντόρα. Αντίγραφο σε θηλυκή έκδοση

***

Θ. Πάγκαλος: Ο κατ' εξοχήν υπέρμαχος της ιδέας. Επιτέλους, θα μπορεί να μιλά ταυτοχρόνως σε 5 "ζωντανά" τοκ - σόου, που γίνονται την ίδια ώρα, ενώ, παράλληλα, θα παρίσταται και σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

*****

Οσο για τον πρωθυπουργό, ήδη οραματίζεται μιαν άλλη... νεολαία ΠΑΣΟΚ, "καθ' εικόνα και ομοίωση".

***

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μαθαίνουμε, παρήγγειλε ήδη αντίγραφα των αρχηγών των κομμάτων. Πάντα ήθελε ένα "πριβέ" Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να πηγαίνει όποτε θέλει, να του φεύγει κι ο καημός.

ΔΕΗ

Κλείστε τα φώτα

γρήγορα,

κίνδυνος ελλοχεύει,

απ' έξω

είναι η... ΔΕΗ,

κοιτάει, παραμονεύει

κι αν δει

να καίει και... κερί,

μπουκάρει

και σε κλέβει!

Κλείστε τα φώτα

γρήγορα,

σβήστε

και το... φεγγάρι

γιατί και τούτο

η ΔΕΗ

για... φως μπορεί

να πάρει

και να μας στείλει

μπουγιουρντί

κανένα "κατοστάρι"!

Ο οίστρος

Διάλογος... διά πάσαν νόσον

Οι "δεσμεύσεις" διαλόγου από την κυβέρνηση κάνουν πραγματικά πάταγο την τελευταία περίοδο. Για όλους και για όλα η μόνη απάντηση είναι "διάλογος"... Μάλιστα, το σχετικό εφεύρημα αναβαθμίστηκε και έγινε "εθνική κοινωνική συμφωνία". Μπόλικο διάλογο πρόσφερε ο πρωθυπουργός και στην αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, που τον επισκέφτηκε χτες. Η εισοδηματική πολιτική του 2,5%+2,5% είναι μια πραγματικότητα και εκτινάζει τις απώλειες του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων στο 51%. Δεν πειράζει όμως, θα έχουμε διάλογο. Ο αντεργατικός αντιδημοκρατικός δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας του 1951 είναι επίσης πραγματικότητα, αλλά δεν πειράζει έχουμε διάλογο και επιτροπές (απ' το '82) και θα... αλλάξει. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κύρωση των 151 και 154 Διεθνών Συμβάσεων και αυτές θα... γίνουν. Μετά απ' όλα αυτά, οι ευχαριστίες του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και η μετά βαϊων αποδοχή απ' αυτόν του διαλόγου φαντάζουν "παράφωνα".

Ο οπαδός των... δυσκολιών

Στην "τάξη" εγκαλεί ορισμένες τράπεζες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,χαρακτηρίζοντας "δογματική και απόλυτη" - σε δήλωσή του - τη στάση τους απέναντι σε επιχειρήσεις όπως η "Βαμβακουργία Βόλου" ή η "Αχάια Κλάους" κ.ά. Η στάση τους αυτή συνίσταται στο ότι δε δείχνουν προθυμία να δανειοδοτήσουν τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων, που για άλλη μια φορά "ατύχησαν"...

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι είναι "ορατό πως υπάρχει πολιτική βούληση για την εξεύρεση οριστικών λύσεων" και σημειώνει ότι η ΓΣΕΕ δεν υιοθετεί ""εύκολες", αλλά αδιέξοδες λογικές, που οδηγούν σε κρατισμό ή σε σπατάλη των πόρων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις".

Προφανώς, εννοεί ότι από τέτοιες λογικές διακατέχονται οι προτάσεις για ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσα από τη χάραξη κλαδικών πολιτικών με έλεγχο και ευθύνη του δημοσίου. Αλλά επειδή, όπως είπε, πρέπει να "υπάρχει ελληνική βιομηχανία", συμμερίζεται την "πολιτική βούληση" για χορήγηση "θαλασσοδανείων" στους επιτήδειους και κατά συρροή "δανειοφάγους" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας...

Κυβερνητικός συνδικαλισμός

"Η ΑΔΕΔΥ, και το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να υπάρξουν ευρύτερες συμφωνίες, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί μέσα από το διάλογο".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το προεδρείο της οργάνωσης με τον πρωθυπουργό. Ο Κ. Σημίτης το μόνο που υποσχέθηκε στους δημόσιους υπάλληλους, που επί μία δεκαετία πληρώνουν πρώτοι τα σπασμένα της κρίσης, με τις "μηδενικές αυξήσεις", ήταν διάλογος και πάλι διάλογος. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σαν έτοιμος από καιρό, έσπευσε να αδράξει την... ευκαιρία. Αυτό είναι που λείπει από τους δημόσιους υπάλληλους και τη δημόσια διοίκηση...

Αλλη μια απόδειξη τι σημαίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Αλλη μία απόδειξη γιατί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ