ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πιο μεγάλη πορεία των συνταξιούχων

Με πούλμαν ξεκινάνε από αύριο το βράδυ απ' όλα τα σημεία της χώρας για να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό, πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος

Στους δρόμους βγάζει ξανά τα γηρατειά η πολιτική του κοινωνικού δαρβινισμού που εφαρμόζει σε βάρος τους η κυβέρνηση. Την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος, για να απαιτήσουν ανθρώπινες συντάξεις, τιμώντας έτσι αγωνιστικά την "επέτειο" της 9ης Μάρτη 1995, όταν χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα είναι η αφετηρία νέων αγώνων.

Τα μηνύματα που έφταναν το τελευταίο δεκαήμερο στη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων από τις περιφερειακές συσκέψεις προετοιμασίας, είναι ότι θα υπάρξει μαζική προσέλευση των συνταξιούχων στο συλλαλητήριο. Αύριο το βράδυ θα ξεκινήσουν πούλμαν απ' τη Βόρεια Ελλάδα για την Αθήνα. Τα σημεία συγκέντρωσης για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10.00 μ.μ., και για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Εργατικό Κέντρο της Καβάλας, επίσης 10.00 το βράδυ. Οσοι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορέσουν να κατέβουν στην Αθήνα θα κάνουν συγκέντρωση την Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο της Καβάλας, ώρα 10.30 π.μ. Ακόμη, αναμένεται η άφιξη συνταξιούχων από τη Στεραιά, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κρήτη.

Οι συνταξιούχοι ζητούν: Την επαναφορά της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επίσης ζητούν οι συντάξεις του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, της ΔΕΗ και του ΝΑΤ να διαμορφωθούν στο 80% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Τετραήμερη στα νοσοκομεία

Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη τα φαρμακεία. Στάσεις και στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας ξεκινάει από αύριο.Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει τετραήμερη πανελλαδική απεργία που ξεκινάει αύριο και λήγει στις 14 Μάρτη.Τις ημέρες αυτές στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων και το ΕΚΑΒ, θα αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας. Αύριο και την Τρίτη θα απεργήσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας,ενώ στις 12 του μήνα θα κάνουν στάση εργασίας και οι γιατροί του ΙΚΑ (δυόμισι ώρες πριν την έναρξη κάθε ωραρίου, δηλαδή πρωινού και απογευματινού).

- Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, την Τρίτη και την Τετάρτη.Την Τρίτη οι φαρμακοποιοί θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος. Την Τετάρτη, ώρα 10 πμ, οι φαρμακοποιοί θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία Αθήνας, με αίτημα την καταβολή των 10 δισ. δραχμών που τους χρωστά το δημόσιο για τους ασφαλισμένους του, ενώ στις 6 μμ της ίδιας μέρας οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά θα κάνουν νέα γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", για να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, καθώς και το θέμα της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα φάρμακα. Ειδικότερα, είναι αντίθετοι με την εφαρμογή "λίστας" φαρμάκων και δηλώνουν πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

- Τρίωρες στάσεις εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) από αύριο μέχρι τις 14 Μάρτη θα κάνουν οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Παναθηναϊκή συγκέντρωση αύριο

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας από αύριο με την παναθηναϊκή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 το απόγευμα στο θέατρο ΔΙΑΝΑ.Οι ΕΒΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν με μαζικούς και συνεχόμενους αγώνες τους στην πολιτική που θέλει να εξοντώσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παλέψουν για:

  • Ουσιαστικά μέτρα για το ζωντάνεμα και την αναθέρμανση της αγοράς.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπου ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με αυτά που πραγματικά κερδίζει. Αφορολόγητο όριο 3.500.000 δρχ. για όλους τους Ελληνες. Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", του 35% και του βιβλίου απογραφής για επιχειρήσεις με τζίρο ως 60 εκατ. δρχ.
  • Προστασία της αγοράς από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων.
  • Ελεγχος στις εισαγωγές σε προϊόντα που καλύπτει με επάρκεια η ντόπια παραγωγή.
  • Μέτρα ανάπτυξης της Μικρο - Μεσαίας Επιχείρησης με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών.
  • Ανθρώπινο ωράριο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Ουσιαστική προστασία της επαγγελματικής στέγης. Αναγνώριση της άυλης εμπορικής αξίας.
  • Θέσπιση ειδικού πλαισίου στήριξης της ΜΜΕ.
  • Νόμος για τους συνεταιρισμούς και τις κοινοπραξίες που θα αναγνωρίζει τον κοινωνικό τους ρόλο, με μέτρα προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Μέτρα για ουσιαστική συμμετοχή της ΜΜΕ στις κρατικές προμήθειες.
  • Κατοχύρωση της συμμετοχής του δημοσίου για την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων των ΕΒΕ - Ανθρώπινες συντάξεις.
Απεργία στη ΔΕΗ

Για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τη λύση των ασφαλιστικών προβλημάτων τους, αλλά και για τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου για "τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", απεργούν την Τρίτη 12 του Μάρτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενώ η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει εξαγγείλει μια ακόμα 48ωρη απεργία,για τις 21 και 22 του Μάρτη, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Πανοικοδομική απεργία την Τρίτη

Περιφερειακές συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα

Με κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, απαντούν οι οικοδόμοι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Την Τρίτη απεργούν πανελλαδικά και πραγματοποιούν περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.Οι οικοδόμοι της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 10.30 πμ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, ανάλογα της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, της Θεσσαλίας στη Λάρισα, της Πελοποννήσου στην Πάτρα, της Ηπείρου στα Γιάννενα κλπ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, αν δεν υπάρξουν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις, και θα κορυφωθούν στις 20 του Μάρτη με πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των άνεργων οικοδόμων αναδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, σε αίτημα αιχμής, που μπορεί να δώσει μια μικρή "ανάσα" στους ιδιαίτερα πληγέντες από την ανεργία εργαζόμενους του κλάδου. Η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 50% για την Αττική και στο 40% για όλη τη χώρα.Η χρησιμοποίηση των αλλοδαπών υπό συνθήκες "μαύρης" εργασίας και οι συντάξεις πείνας, που αναγκάζουν τους οικοδόμους σε συνέχιση της δουλιάς, επιδεινώνουν περισσότερο το πρόβλημα. Συνεπακόλουθα της ανεργίας είναι η καθήλωση του μεροκάματου, όπως και η μείωσή του.

Αντιμέτωποι με το κράτος του "νόμου" και του αστυνόμου οι συνταξιούχοι στου Μαξίμου, πριν ένα χρόνο ακριβώς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ