ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολοταχώς για ψήφο εμπιστοσύνης

Παρότι τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου δε διαθέτουν πλειοψηφία στη Βουλή, η θετική ψήφος είναι εξασφαλισμένη

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ευτυχή κατάληξη αναμένεται να έχει η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία εκκινήθηκε την περασμένη Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, Τρίτη.

Ο συνασπισμός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας με το Κόμμα Ορθού Δρόμου διαθέτει, όπως είναι γνωστό, ισχύ 260 εδρών - η οποία δεν αρκεί να του δώσει απόλυτη πλειοψηφία (276 ψήφοι) στην εθνοσυνέλευση. Πάντως, η σχηματισθείσα την περασμένη βδομάδα κυβέρνηση, της οποίας προϊσταται σε πρώτη φάση ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κατάρριψης, αφού τόσο ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (οι επτά βουλευτές που αποσχίστηκαν από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας) υποσχέθηκαν να απόσχουν της ψηφοφορίας. Οπερ μεθερμηνευόμενον, αρκεί η σχετική πλειοψηφία...

Από την πλευρά των αντιτιθεμένων στο σχηματισμό της κυβέρνησης, το μεν ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν (158 έδρες) διακηρύσσει ότι"η νέα κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ (49 βουλευτές) διαφωνεί με το σχηματισμό της για άλλους λόγους - π. χ. η ηγεσία του θα προτιμούσε να συμμετάσχει η ίδια στην κυβέρνηση, υπό άλλους όρους.

Αλλά ακόμα κι η συγκυριακή σύμπραξη των δύο τελευταίων πολιτικών σχηματισμών, δε συγκεντρώνει ικανή αποτρεπτική ισχύ για να εμποδίσει το σχηματισμό της κυβέρνησης. Αθροιζόμενες, οι έδρες τους φθάνουν τις 207...

Πέρα από τα αυτονόητα και τις προγραμματικές γενικολογίες του Γιλμάζ, πάντως, ("η κυβέρνησή μας θα είναι μεταρρυθμιστική","θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία της Τουρκίας και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής"), εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι ότι η νέα κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια αλλαγής πολιτικής θα έχει. Η οικονομική κρίση υπόσχεται λιτότητα, την πιο σκληρή των τελευταίων χρόνων, το Κουρδικό σοβεί κι ουδείς στην κυβέρνηση τολμά να προτείνει έστω αλλαγή της πολιτικής καταστολής, κι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιφέρειας, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ασφαλώς, η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να επαναβεβαιώσει τις "καλές της σχέσεις" με τις ΗΠΑ - η επίσκεψη του Προέδρου Ντεμιρέλ στην Ουάσιγκτον και τουπάλαι ποτέ έγκριτου αρθρογράφου του περιοδικού Τάιμ , Στρόουμπ Τάλμποτ, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και εξ απορρήτων του Μπιλ Κλίντον, στην Αγκυρα, σε αυτή την προοπτική εντάσσονται. Και ακόμη, η Αγκυρα επιχειρεί να "πατρονάρει" το Ιράκ, όσον αφορά στην επάνοδο του ιρακινού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Πάντως, η Τουρκία δεν είναι ΗΠΑ, και μια πολιτική επικεντρωμένη στα διεθνή θέματα δεν πρόκειται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. "Επιτυχίες" στη διπλωματική κονίστρα είχε κι η Τανσού Τσιλέρ, αλλά δεν την ωφέλησαν και πολύ...

Υπόγειο "κατηγορώ" κατά Ιράν

Για "σχέσεις με το Ιράν" κατηγορείται από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ο Ιρφάν Καγκιρίτσι, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης Ισλαμικής Δράσης, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή ως ύποπτος για τη δολοφονία του Τσετίν Εμέτς, αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Χουριέτ", και για την εντολή δολοφονίας του συγγραφέα Τουράν Ντουρσούν.

Σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της "Χουριέτ", μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κρατούμενος ομολόγησε ότι έδρασε για λογαριασμό του Ιράν, όπου "εκπαιδεύτηκε" μεταξύ του 1979 και του 1981.

Και καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας καταγγέλλει με έκθεσή του, τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτει, το Γενάρη του 1996 ετέθησαν υπό κράτηση 3.013 άτομα, 28 από τα οποία δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Στις φυλακές οδηγήθηκαν με την κατηγορία του "ιδεολογικού αδικήματος" 118 άνθρωποι, ενώ πραγματοποιήθηκαν 18 εγκλήματα τα οποία παραμένουν ανεξιχνίαστα...

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφημερίδα "Σαμπάχ" γράφει ότι η νέα κυβέρνηση καταργεί το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο συστάθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης. Το υπουργείο αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο κυβερνητικό πρόγραμμα...

Προειδοποιήσεις στην τουρκική κυβέρνηση

Από τη συνέντευξη του Αμπ. Οτσαλάν

"Η πλευρά που δε θέλει ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος είναι η τουρκική κυβέρνηση", δήλωσε χτες ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Π. Παναγιωτόπουλο, στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι". Ο Οτσαλάν προειδοποίησε ότι αν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις των μαχητών του ΡΚΚ, θα υπάρξουν συνέπειες:

"Για να σταματήσουμε την προσπάθεια εξόντωσής μας, είναι σαφές ότι θα στραφούμε και σε τουριστικούς στόχους. Αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας σε όλα τα ζωτικά σημεία. Προειδοποιώ όλα τα τουριστικά πρακτορεία, και τους ίδιους τους τουρίστες. Αν σταματήσει η εκεχειρία, δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι συμβεί (...). Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους επενδυτές".

Οσον αφορά στη στάση της Δύσης, ο επικεφαλής του ΡΚΚ, που κατηγορείται για "τρομοκρατία" μίλησε για "υποκρισία":

"Αν ο λαός μας δεν υφίστατο γενοκτονία, αν δεν καταπατούνταν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσα μας προσάπτουν θα ήταν σωστά. Αλλά υφιστάμεθα γενοκτονία. Το να αποσιωπούν μια γενοκτονία για στενά οικονομικά τους συμφέροντα είναι έγκλημα χειρότερο οποιασδήποτε τρομοκρατίας (...). Θεωρώ διπρόσωπη τη στάση της Δύσης. Εχουν δημιουργήσει, με τους διαρκείς εξοπλισμούς, ένα τέρας. Ας του βάλουν φραγμούς".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αποδεχόταν αμερικανική διαμεσολάβηση για τη λύση του Κουρδικού, ο Οτσαλάν φάνηκε έτοιμος να προχωρήσει σε έναρξη συνομιλιών:

"Θα αποδεχόμαστε οποιαδήποτε διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Αν η Αμερική είναι ειλικρινής, θα πρέπει την ίδια πολιτική που ακολούθησε στο Παλαιστινιακό, το Βοσνιακό και τη Ν. Αφρική να προωθήσει και για εμάς. Πρέπει να πιέσουμε την Αμερική να είναι συνεπής προς αυτήν την κατεύθυνση".

Τέλος, μιλώντας για τον ισλαμικό κίνδυνο στην Τουρκία, ο ηγέτης του ΡΚΚ τον χαρακτήρισε "τεχνητό":

"Ο ισλαμισμός δεν είναι επικίνδυνος για το κράτος - κατευθύνεται από το ίδιο το κράτος. Ολα τα θρησκευτικά κινήματα καθοδηγούνται από τη ΜΙΤ".

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Βαθαίνει η κρίση
  • Αυξημένες πιθανότητες "θερμού" επεισοδίου
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν τεράστιες ναυτικές κι αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ευρύτερες διαστάσεις από ό,τι αναμενόταν δείχνει να προσλαμβάνει η υπόθεση των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, έξω από τα ύδατα της Ταϊβάν: Μετά τις επικρίσεις που διατυπώνουν πλείστες όσες δυτικές κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της αμερικανικής διπλωματίας, σειρά έχουν οι "δυναμικές" κινήσεις. Οι ΗΠΑ απέστειλαν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ενώ οι τόνοι έχουν γίνει σαφώς υψηλότεροι. Η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας φαίνεται να επισείει στην Ταϊβάν την απειλή επέμβασης, αν η ηγεσία της δεύτερης συνεχίσει την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" θα αναχωρήσει μέσα στη βδομάδα από τον Περσικό Κόλπο για τον Ειρηνικό Ωκεανό, ώστε να προλάβει να βρίσκεται εκεί την 23η του Μάρτη, ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν. Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου, μιλώντας με τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δύο αεροπλανοφόρα (το άλλο είναι το "Ιντιπέντενς"), και ακόμη 10 πολεμικά πλοία έχουν πάρει εντολή να πλεύσουν στην περιοχή, ως προληπτικό μέτρο. Τα πλοία μεταφέρουν 11.000 άνδρες και 160 αεροπλάνα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", οι ΗΠΑ δε θεωρούν ότι η Κίνα έχει πραγματική πρόθεση να επιτεθεί κατά της Ταϊβάν, αλλά οι δυνάμεις τους αποστέλλονται εκεί για "προληπτικούς" λόγους. "Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία", δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι.

Η Κίνα πραγματοποιεί ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στη νότια και τη νοτιοανατολική θάλασσά της, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 20 του μηνός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιαν Κιτσέν, δήλωσε χτες στο "Ρόιτερ" ότι η χώρα του θα μπορούσε να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις, αν η Ταϊβάν εγκαταλείψει τις ενέργειές της για την εξασφάλιση έδρας στον ΟΗΕ. "Τα Ηνωμένα Εθνη είναι Οργανισμός κυρίαρχων κρατών. Η Ταϊβάν είναι μόνο μια περιφερειακή οικονομία, είναι μέρος των κινεζικών επαφών".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι - Τενγκ Χούι, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα χειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή την κρίση με την Κίνα, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει κάνει "πλήρεις" προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση της Τάι - Πέι έχει δηλώσει ότι δε θα κηρύξει την ανεξαρτησία της. Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Πρόεδρος, Λι Τενγκ Χούι, έκανε μια δήλωση με "νόημα": "Η βία και οι απειλές δε θα εμποδίσουν τις προσπάθειές μας για δημοκρατία, ελευθερία και ακεραιότητα".

Η Ρωσία χτες απηύθυνε έκκληση για την ειρηνική επίλυση της κρίσης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Τάι - Πέι.

Πάντως, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες ενός "θερμού" επεισοδίου στην περιοχή συνεχώς αυξάνονται...

Η άσκηση του Κινέζικου στρατού θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι της 20

Η άσκηση του κινεζικού στρατού θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 20 του Μάρτη

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Η δίκη των στρατηγών"

ΣΕΟΥΛ. -

Αρχισε χτες στη Σεούλ η δίκη των δύο πρώην Προέδρων της Νότιας Κορέας, Τσουν Ντου Χουάν και Ρο Τάε Βου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για ανταρσία και προτροπή σε στάση.

Η κατηγορία για ανταρσία αφορά την εμπλοκή των δύο πρώην στρατηγών και Προέδρων, στο πραξικόπημα του 1979. Οι κατηγορίες για προτροπή σε στάση, τούς απαγγέλθηκαν για τον ρόλο τους στη μαζική σφαγή πολλών δεκάδων αθώων πολιτών που διαδήλωναν στην πόλη Κουαντζού το 1980 κατά της χούντας.

Μαζί με τους δύο πρώην Προέδρους της Ν. Κορέας, στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθονται ακόμη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και αξιωματικοί του στρατού. Οι δύο πρώην Πρόεδροι, που έχουν ήδη προφυλακιστεί, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο φορώντας ενδυμασία κρατουμένων και κάθησαν ο ένας δίπλα στον άλλο, στην πρώτη σειρά των εδωλίων, δηλώνοντας "αθώοι" για όλες τις κατηγορίες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισείουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι εάν τελικά κριθούν ένοχοι θα καταδικασθούν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ