ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολυεπίπεδη λιτότητα

Ο πρωθυπουργός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των συνταξιούχων και προχώρησε σε απαράδεκτες δηλώσεις εις βάρος των εργαζομένων. "Οι συνταξιούχοι δεν παραδίνουν τ' άρματα και θα κλιμακώσουν τον ανειρήνευτο αγώνα", δηλώνει η ΣΕΑ

Για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι έφυγαν με άδεια χέρια από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στη χτεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη δεν ικανοποιήθηκε κανένα απ' τα αιτήματά τους.

Κι όχι μόνο αυτό. Σ' αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και μιλώντας για τον ανταγωνισμό είπε οτι οι επιχειρήσεις φεύγουν απ' την Ελλάδα γιατί βρίσκουν φτηνότερα μεροκάματα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός είπε αόριστα -και χωρίς να προσδιορίσει πως- ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.

Οι συνταξιούχοι, όταν τους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης, αποδοκίμασαν την κυβέρνηση φωνάζοντας: "Αίσχος! Αίσχος!" και "Μαύρο! Μαύρο!".

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων καταγγέλλει την κυβέρνηση και τονίζει: "Η κυβέρνηση υλοποιεί τις εντολές των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μοναδικός δρόμος για τη λύση των προβλημάτων είναι ο ανειρήνευτος και ανυποχώρητος αγώνας, που θα κλιμακωθεί σε ολόκληρη τη χώρα με συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις".

Και η ΣΕΑ καταλήγει: "Οι συνταξιούχοι δεν είναι εμπόρευμα στα αζήτητα και δεν παραδίδουν τ' άρματα".

"Τα δύο επίπεδα" Μετά ιστορική όπως τη χαρακτήρισε συγκέντρωση και πορεία, οπως είπε ο Δ. Μαυροδόγλου, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ, συνοδευόμενη απ' τον βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη και τους Χρ. Πρωτόπαππα και Γ. Μαυρίκο,πρόεδρο και γενικό γραμματέα, αντίστοιχα, της ΓΣΕΕ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Μετά τη συνάντηση ο Κ. Σημίτης και εκπρόσωποι των συνταξιούχων έκαναν δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είχε πει στις προγραμματικές δηλώσεις για αντιμετώπιση των θεμάτων τους σε "δυο επίπεδα". "Το πρώτο, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων. Ηδη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει μπει η δουλιά μπροστά για να υπάρξουν προτάσεις και αποφάσεις έως ότου αρχίσει το καλοκαίρι".

Το δεύτερο επίπεδο, κατά τον πρωθυπουργό, είναι το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος. "Χρειάζεται, είπε, μία επανεξέταση για να γίνει πιο ορθολογικό και κυρίως πιο δίκαιο". Επίσης ο πρωθυπουργός, παρά την άτεγκτη στάση του προς τους συνταξιούχους, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η "κοινωνική πολιτική παραμένει μία από τις κύριες παραμέτρους της πολιτικής της κυβέρνησης". "Στόχος μας, είπε, είναι να προωθήσουμε τόσο την ανάπτυξη, όσο και μια δικαιότερη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κριτήριο της δράσης μας και τους επόμενους μήνες θα φανεί αυτό".

Μετά τον πρωθυπουργό, δηλώσεις έκανε ο Χρ. Τριάντης,μέλος της γραμματείας της ΣΕΑ. "Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, είπε, δε μας βρίσκουν σύμφωνους, γιατί δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα βασικά προβλήματα των συνταξιούχων και δε μας μένει τίποτε άλλο απ' τον ανειρήνευτο αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή".

Ο Δ. Μαυροδόγλου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τα αποτελέσματα της συνάντησης: "Μας είπε, τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, ότι έχουμε υψηλά μεροκάματα. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να γίνουμε και εμείς Ταϊβάν ή Βουλγαρία και Αλβανία, γιατί οι συντάξεις και τα μεροκάματα που παίρνουμε είναι υψηλότερες από αυτές τις χώρες; Καταλαβαίνετε, λοιπόν, την αντίληψη και τη νοοτροπία της κυβέρνησης για τις συντάξεις που παίρνουμε και τα μεροκάματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό απαντάμε με νέους αγώνες συνάδελφοι".

Ο Δ. Κουμπούρης,αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους εργαζόμενους, είπε ότι διαφάνηκε πως προχωρά στον "ανταγωνισμό, στη βάση να μετατραπούν και οι Ελληνες εργαζόμενοι σε χαμηλόμισθους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Ενας τρόπος απαράδεκτος, που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και δεν πρόκειται να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι".

Ποτάμι ορμητικό στους δρόμους της Αθήνας

"Σήμερα είμαστε ένα ποτάμι ορμητικό, που θα παρασύρει στο διάβα του τις δυνάμεις εκείνες του πολιτικού κόσμου που νόμισε ότι θα παίξει με τον πόνο μας", τόνισε Θ. Κανάκης,που ήταν κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση είχαν έρθει συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της χώρας. Η πλατεία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήταν γεμάτη. Οι συνταξιούχοι με μια πρωτοφανή αγωνιστικότητα ξεκίνησαν την πορεία μέσα σε δυνατή βροχή και τσουχτερό κρύο. Μια πορεία, που οι περαστικοί στην οδός Ακαδημίας τη χειροκρότησαν και τη θαύμασαν. "Οχι άλλη κοροϊδία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "Κάτω τα χέρια από τα ταμεία", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, του Μάαστριχτ είναι εντολή" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η μικρή στάση έξω από τη Βουλή αποτέλεσε για τους συνταξιούχους ευκαιρία να αποδοκιμάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να στείλουν μήνυμα αγώνα. "Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", φώναζαν χαρακτηριστικά. Στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, οι συνταξιούχοι απάντησαν με το σύνθημα "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".

Ο Θ. Κανάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων της ΔΕΗ, στην ομιλία του υπογράμμισε: "Η συγκέντρωση αυτή, είπε, γίνεται για να τιμηθεί η μεγάλη επέτειος της 9ης Μάρτη 1995, τότε που τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συνταξιούχους, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε είχε υπόψιν της να καταργήσει την αντιασφαλιστική πολιτική που νομοθέτησε η ΝΔ". Αλλά η σημερινή κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο, δεν άφησε ούτε τη δικαιοσύνη να αποφασίσει σωστά για τους συνταξιούχους, αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρώην υπουργού Εργασίας Στ. Τζουμάκα για το θέμα των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου,επισημαίνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έχει χρήματα για τους συνταξιούχους, χαρίζει απλόχερα δισεκατομμύρια στους Βαρδινογιάννηδες και τους Λάτσηδες.

Στο ψήφισμά τους οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι δε δέχονται να είναι τα υποζύγια των σταθεροποιητικών προγραμμάτων.

Διάλογος διά πάσαν νόσον...

"Μετ' επαίνων" απορρίφτηκε χτες η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Απορρίφθηκε τελικά, όπως είχε διαφανεί απ' την αρχή, με διάφορες δικαιολογίες, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και της διαμόρφωσης των συντάξεων στα άλλα ταμεία στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λ. Αποστολίδης ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για την εξέταση της ενοποίησης των ταμείων, τον εκσυγχρονισμό των ασφαλιστικών νόμων και το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπάθεια του κόμματός του για τους συνταξιούχους. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούν αύριο να συνδεθούν τα κατώτατα όρια των συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια" και πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί μεικτή επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα, θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το πόρισμά της και στα τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε μόνο ο εισηγητής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Οικονομόπουλος,που παρατήρησε ότι "χρειάστηκε ένας μήνας για να δώσει ο υπουργός την εκ των προτέρων γνωστή αρνητική του απάντηση".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι τα ζητήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση της πρότασης νόμου του Κόμματος είναι η αναγκαιότητα, αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει κάτι καλύτερο για τους συνταξιούχους, όπως και η ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του κοινωνικοασφαλιστικού προβλήματος. Ο Μ. Κωστόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Επισήμανε ότι από το 1953 έως το 1986 το κράτος δεν είχε δώσει ούτε δραχμή στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια απλώς κάλυπτε ορισμένες "τρύπες", που φυσικά δεν έλυναν το πρόβλημα. Σημείωσε ότι υπάρχει η παλιότερη πρόταση των συνδικάτων για την ουσιαστική τριμερή χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (3/9 από το κράτος, 4/9 από τους εργοδότες και 2/9 από τους εργαζόμενους). Ακολούθως υπογράμμισε ότι τα οφειλόμενα από το κράτος και τους εργοδότες στα Ταμεία προσεγγίζουν σήμερα το μισό τρισεκατομμύριο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι επιτέλους πρέπει να μπει τάξη στα πράγματα, τονίζοντας ότι η κατακράτηση των εισφορών από τους εργοδότες είναι ποινικό αδίκημα. Πρότεινε το κράτος να καλύπτει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων. Παρατήρησε ότι υπάρχουν στη χώρα 400.000 ξένοι εργάτες, εκ των οποίων το 80% είναι ανασφάλιστοι.

Αναφερόμενος τέλος στο επιχείρημα ότι υπάρχουν περιορισμοί από τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο, τόνισε: "Η "Λευκή Βίβλος" δεν είναι φετφάς. Δεν είναι η ενδέκατη εντολή που η κυβέρνηση υποχρεωούται να υλοποιήσει". Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με τους αγώνες τους θα την καταργήσουν στην πράξη".

Γ. Κ.

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτα αντιμετώπιση, μετά ο διάλογος

Αμέσως μετά τη Βουλή ο Μήτσος Κωστόπουλος πήγε έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου και μίλησε προς τους συνταξιούχους.

"Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, είπε ο Μ. Κωστόπουλος, θεμελιώθηκε στις προτάσεις των συνταξιούχων και όλων των φορέων. Επίσης, πήρε υπόψη τις προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που έλεγε ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των συνταξιούχων, αφού θα καταργήσει πρώτα τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Με αυτά τα επιχειρήματα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων ότι χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση των συνταξιούχων. Κάναμε αυτή την πρόταση, ώστε να μην παίζουν μ' αυτόν τον κόσμο προεκλογικά και να εγκαταλείπουν τους συνταξιούχους μετεκλογικά. Κατόπιν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ώριμα όλοι - πρωτίστως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι - για να δώσουμε λύση πνοής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που πραγματικά αντιμετωπίζει προβλήματα, για τα οποία ευθύνονται άλλοι".

"Η πρόταση του ΚΚΕ, συνέχισε ο Μ. Κωστόπουλος, απορρίφτηκε μετ' επαίνων από τα άλλα κόμματα. Επειδή, όμως, γνώριζαν ότι θα ακουστεί από σας μεγαλόστομο το "αίσχος" και για να "χρυσώσουν το χάπι", μας ζήτησαν προθεσμία τριών μηνών να δώσουν απάντηση στην πρόταση του ΚΚΕ και στα αιτήματα των απόμαχων της δουλιάς. Ομως, αυτό το ακούσαμε πάρα πολλές φορές. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας απειλείται θανάσιμα και όχι μόνο για τους απόμαχους της δουλιάς, αλλά για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. Την ευθύνη την έχουν αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 15 χρόνια, κλέβοντας δισεκατομμύρια αποθεματικών από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, και τα έδωσαν δώρο στους μεγαλοβιομηχάνους, τους αετονύχηδες, στους μπαταξήδες".

"Πόσο χρόνο να τους δώσουμε;" αναρωτήθηκε ο Μ. Κωστόπουλος. "Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, απαιτούμε άμεση λύση του προβλήματος των συνταξιούχων και κατόπιν να κουβεντιάσουμε την τύχη του ασφαλιστικού συστήματος. Για τα επόμενα 50 χρόνια είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Δηλώσαμε στην Επιτροπή της Βουλής: "Διάλογο θέλετε; Θα τον έχετε". Μόνο που εμείς φανταζόμαστε το διάλογο με κινητοποίηση των συνταξιούχων κάθε μέρα, που θα διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους".

Και ο Μ. Κωστόπουλος κατέληξε: "Διαισθανόμαστε κάποιες προσπάθειες για τη διάσπαση του μετώπου των συνταξιούχων. Ομως, αυτές οι προσπάθειες θα προσκρούσουν στην αντικειμενική κατάσταση και στην ομόφωνη θέληση των συνταξιούχων να προχωρήσουν ενωμένοι στον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων, θεμελιακών δικαιωμάτων τους".

Πορείες μέσα στο χιόνι

Μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κοζάνη και την Καβάλα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι συνταξιούχοι στην Καβάλα και την Κοζάνη παρά το χιόνι, τη βροχή και το κρύο.

Στην Καβάλα εκατοντάδες συνταξιούχοι, από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10.30 πμ, και έκαναν δυναμική πορεία προς τη νομαρχία, όπου συναντήθηκαν με το νομάρχη. Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής και τις καιρικές συνθήκες και παρ' όλα αυτά πάνω από 400 συνταξιούχοι έδωσαν δυναμικό "παρών" και καταδίκασαν με την παρουσία τους την κυβερνητική πολιτική. Μετά την κινητοποίηση, ο Γρ. Μπαχάρης μέλος της ΣΕΑ Α. Μακεδονίας - Θράκης, σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει πλήρως τα δίκαια αιτήματα των απομάχων της δουλιάς.

Στην Κοζάνη οι συνταξιούχοι του νομού συγκεντρώθηκαν στις 11 πμ, και παρά το χιόνι, που έπεφτε από νωρίς το πρωί, έκαναν πορεία προς τη νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα. "Υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες στην ολοκλήρωση της κινητοποίησης, δήλωσε χτες στο "Ρ" ο Π. Μπιμπίρης,μέλος της ΣΕΑ του νομού. Παρά το χιόνι και το κρύο συμμετείχαν συνάδελφοι από τα Σέρβια, τη Γαλατινή και τον Κρόκο και αυτό δείχνει πόσο αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι είναι σήμερα οι συνταξιούχοι".

Τα "δήθεν" υψηλά μεροκάματα

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου στο "Ρ"

"Ο πρωθυπουργός, εκτός απ' την απόρριψη όλων των αιτημάτων των συνταξιούχων, προχώρησε και σε άλλες απαράδεκτες δηλώσεις και αναφορές. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας είπε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να είμαστε και ευχαριστημένοι αφού παίρνουμε μισθούς πολύ καλύτερους από τους Αλβανούς, τους Βούλγαρους και τους Ρώσους. Ντροπή και αίσχος! Λέει αυτά τα πράγματα ο πρωθυπουργός, για να καλύψει, να αποκρύψει και να κουκουλώσει τις πελώριες ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με τις πολιτικές τους μετατρέπουν σε παραγωγική έρημο τη χώρα μας. Η λογική της λεηλασίας είναι αυτή που οδηγεί τους βιομηχάνους στη μεταφορά των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές και όχι τα "υψηλά" δήθεν μεροκάματα των Ελλήνων εργατών".

Ρεπορτάζ

Ελ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτογραφίες

Χρ. ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ

Μ. ΠΑΚΙΑΣ

Οι συνταξιούχοι δεν είναι για τα αζήτητα και δεν παραδίνουν τα άρματα

Τα "δύο επίπεδα" αντιμετώπισης των προβλημάτων ακούνε στο μοναδικό όνομα της λιτότητας για συνταξιούχους και εργαζόμενους

Συνταξιούχοι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Η οργή ξεχείλισε

"Ζητήσαμε πρώτα την ικανοποίηση των αιτημάτων των συνταξιούχων, ώστε να μην τους εμπαίζουν προεκλογικά και να τους ξεχνούν μετεκλογικά και μετά να κάνουμε διάλογο", είπε ο Μ. Κωστόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ