Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διάλογος διά πάσαν νόσον...

"Μετ' επαίνων" απορρίφτηκε χτες η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Απορρίφθηκε τελικά, όπως είχε διαφανεί απ' την αρχή, με διάφορες δικαιολογίες, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) και της διαμόρφωσης των συντάξεων στα άλλα ταμεία στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία ασφαλισμένων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λ. Αποστολίδης ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για την εξέταση της ενοποίησης των ταμείων, τον εκσυγχρονισμό των ασφαλιστικών νόμων και το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπάθεια του κόμματός του για τους συνταξιούχους. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούν αύριο να συνδεθούν τα κατώτατα όρια των συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια" και πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί μεικτή επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα, θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση το πόρισμά της και στα τέλη Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκε μόνο ο εισηγητής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Οικονομόπουλος,που παρατήρησε ότι "χρειάστηκε ένας μήνας για να δώσει ο υπουργός την εκ των προτέρων γνωστή αρνητική του απάντηση".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι τα ζητήματα που προέκυψαν από τη συζήτηση της πρότασης νόμου του Κόμματος είναι η αναγκαιότητα, αλλά και η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει κάτι καλύτερο για τους συνταξιούχους, όπως και η ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του κοινωνικοασφαλιστικού προβλήματος. Ο Μ. Κωστόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. Επισήμανε ότι από το 1953 έως το 1986 το κράτος δεν είχε δώσει ούτε δραχμή στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια απλώς κάλυπτε ορισμένες "τρύπες", που φυσικά δεν έλυναν το πρόβλημα. Σημείωσε ότι υπάρχει η παλιότερη πρόταση των συνδικάτων για την ουσιαστική τριμερή χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης (3/9 από το κράτος, 4/9 από τους εργοδότες και 2/9 από τους εργαζόμενους). Ακολούθως υπογράμμισε ότι τα οφειλόμενα από το κράτος και τους εργοδότες στα Ταμεία προσεγγίζουν σήμερα το μισό τρισεκατομμύριο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι επιτέλους πρέπει να μπει τάξη στα πράγματα, τονίζοντας ότι η κατακράτηση των εισφορών από τους εργοδότες είναι ποινικό αδίκημα. Πρότεινε το κράτος να καλύπτει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων. Παρατήρησε ότι υπάρχουν στη χώρα 400.000 ξένοι εργάτες, εκ των οποίων το 80% είναι ανασφάλιστοι.

Αναφερόμενος τέλος στο επιχείρημα ότι υπάρχουν περιορισμοί από τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο, τόνισε: "Η "Λευκή Βίβλος" δεν είναι φετφάς. Δεν είναι η ενδέκατη εντολή που η κυβέρνηση υποχρεωούται να υλοποιήσει". Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με τους αγώνες τους θα την καταργήσουν στην πράξη".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ