Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΕΚΡΗΞΗ

Είναι πολλοί εκείνοι που ένιωσαν έκπληξη με τη μαζικότητα και μαχητικότητα, με τη δυναμικότητα των κτηνοτρόφων όπως εκδηλώθηκε με τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις τους σε όλη σχεδόν τη χώρα, από τη Θράκη, και τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και, προχτές, τη Λέσβο. Μετά τους καπνοπαραγωγούς και τους βαμβακοπαραγωγούς ιδιαίτερα, αποκαλύφθηκε τώρα, πόσο οξυμένο στο έπακρο είναι το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της χώρας και μαζί φάνηκε η οριακή κατάσταση επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες χιλιάδες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων της χώρας και κυρίως, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι.

Οι έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων έρχονται σαν συσσωρευμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και, από πέρσι, της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Κι αυτό γιατί με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ - 1292/93), επιβλήθηκαν, ειδικότερα στην αιγοπροβατοτροφία και τη βοοτροφία, τα παρακάτω αρνητικά μέτρα: Πρώτον περιορίστηκε ο αριθμός των επιδοτούμενων αιγοπροβάτων (επιλέξιμων) με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Δεύτερον επέβαλαν ποσόστωση - περιορισμό στην παραγωγή αγελαδινού γάλατος, μέχρι 625.000 τόνους, όταν η χώρα μας χρειάζεται για τις ανάγκες της πάνω από 1.100.000 τόνους, σχεδόν διπλάσια ποσότητα, απ' ό,τι μας επιτρέπουν... Μας υποχρεώνουν, έτσι, να εισάγουμε από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, αντί να παράγουμε στη χώρα μας και να αναπτύσσουμε την κτηνοτροφία, αφού το απαγορεύουν οι εταίροι της ΕΕ, επιβάλλοντας και τσουχτερά πρόστιμα στους Ελληνες αγελαδοτρόφους για υπέρβαση του πλαφόν.

***

Τις αποφάσεις αυτές συμπληρώσουν εκείνες που, προηγούμενα, πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ και συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως: Την απελευθέρωση της αγοράς στις ζωοτροφές και σε βάρος των κτηνοτρόφων. Την πλήρη "απελευθέρωση" των εισαγωγών της ΕΕ που εκτοπίζουν την ντόπια κτηνοτροφική παραγωγή. Επίσης, τη μονοπώληση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων από 3-4 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες τις οποίες στήριξαν και στηρίζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών.

Εξαιτίας αυτών των επιλογών της ΕΕ και των μέτρων όλων των κυβερνήσεων,η ντόπια κτηνοτροφία συρρικνώνεται και καταστρέφεται, ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δραματική μείωση του εισοδήματός τους και αδυνατούν να συνεχίσουν, πια, την παραγωγική τους εργασία.Οι κτηνοτρόφοι, ενώ το 1994, πληρώνονταν με 280 και 300 δραχμές το κιλό το αιγοπρόβειο γάλα και 130 - 140 πέρσι, φέτος υποχρεώνονται να πουλάνε στους γαλακτοβιομήχανους με πιο μειωμένες τιμές 170 - 180 μέχρι και 130 δραχμές το κιλό (Λέσβος κλπ). Ομως και το αγελαδινό γάλα πουλιέται, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μέχρι 60 - 70 δραχμές το κιλό! Οι γαλακτοβιομηχανίες ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ, σε συνεννόηση, προφανώς, και με την ανοχή και κάλυψη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μειώνουν τις τιμές παραγωγού... την ίδια ώρα που αυξάνουν την τιμή που αγοράζουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων - πχ το παστεριωμένο γάλα στις 320 δραχμές το λίτρο - τιμές τριπλάσιες ως τετραπλάσιες απ' ό,τι πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι...

Κι όμως, προκλητικότατα, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας,μετά από συνάντηση με τους γαλακτοβιομήχανους, δηλώνει αδυναμία να ελέγξει τις τιμές, γιατί η αγορά είναι απελευθερωμένη! Τεράστιες είναι οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων γιατί με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ αποδέχτηκαν τη μείωση των εισφορών στα γαλακτοκομικά και τα τυριά και επέτρεψαν να εισάγονται, ΝΟΜΙΜΑ, λευκά τυριά από τις χώρες της ΕΕ και τις άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες με 1.000 δραχμές το κιλό, από 1.400 δραχμές που ήταν η κατώτερη τιμή πριν. Κι αυτό με τη μείωση της εισφοράς από 600 στις 200 δραχμές κατά κιλό στα εισαγόμενα τυριά, πράγμα που οδήγησε στα τεράστια για τη χώρα αποθέματα τυριών που δεν μπορούν να πουληθούν, καθώς, λόγω ψηλού κόστους, είναι ακριβότερα.

***

Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, είναι η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συμπληρώνει με επιπρόσθετα αντικτηνοτροφικά μέτρα, που έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Αυτή η πολιτική που στηρίζεται ουσιαστικά και από τα άλλα κόμματα που συμφωνούν με τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ οδηγεί στην κοινωνική έκρηξη. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, όπως και όλοι οι αγρότες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Τις ευθύνες, βεβαίως, για ό,τι συμβεί έχει η κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, επιμένει να κοροϊδεύει τους αγρότες.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Μας υποχρεώνουν να εισάγουμε από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, αντί να παράγουμε στη χώρα μας και να αναπτύσσουμε την κτηνοτροφία, αφού αυτό, το απαγορεύουν οι εταίροι της ΕΕ, επιβάλλοντας και τσουχτερά πρόστιμα στους Ελληνες αγελαδοτρόφους για υπέρβαση του πλαφόν


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ