ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός στη σκιά της λιτότητας

Με πολιτιστικούς φορείς του Νομού Ροδόπης συναντήθηκε ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρος Παπαθανασίου

Συναντήσεις με πολιτιστικούς φορείς του Νομού Ροδόπης είχε στην Κομοτηνή, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Σταύρος Παπαθανασίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους φορείς (ΜΟΚ, Σύλλογος Καππαδόκων, Σύλλογος Καλλιτεχνών, Πολιτιστική Κίνηση, Σύλλογος Αρμενίων, Σύλλογος Ποντίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου και Μορφωτικός Σύλλογος Ηφαίστου), καταγράφηκαν οι πολύμορφες και ουσιαστικές δραστηριότητές τους, που αγκαλιάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από όλες τις ηλικίες.

Καταγράφηκαν, όμως, και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα,των οποίων η ύπαρξη δείχνει αρκετά καθαρά τις διαθέσεις της πολιτείας απέναντι σ' αυτά τα "κύτταρα" του πολιτισμού, τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι το οικονομικό,κι αυτό είναι που βάζει τη σφραγίδα του στις δραστηριότητες και τα προγράμματα των συλλόγων. Υπάρχει διάθεση για προσφορά, αλλά δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα. Υπολειτουργούν ή κλείνουν τμήματα συλλόγων, από έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών πόρων.Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των συλλόγων, αν παλιότερα οι τοπικοί εκλεγμένοι παράγοντες μπορούσαν να δώσουν υποσχέσεις για εξασφάλιση οικονομικών πόρων, τώρα ούτε υποσχέσεις δεν μπορούν να δώσουν.

Υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, που τέθηκαν στις συναντήσεις με τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία δείχνουν τον προσανατολισμό της πολιτείας απέναντι στους πολιτιστικούς συλλόγους και το κίνημά τους. Συνοπτικά τα προβλήματα αυτά είναι: Ηπεριφρόνηση του πολιτιστικού κινήματος από την πολιτική και πνευματική ηγεσία. Ο παραγκωνισμός της ελληνικής κουλτούρας προς όφελος της Ευρωπαϊκής. Η έλλειψη πρόνοιας στη συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων του νομού. Η ανυπαρξία θεσμοθετημένου οργάνου στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για τον πολιτισμό. Η έλλειψη στέγης,αλλά και το καπέλωμα της πολιτιστικής ζωής και δράσης,με τη συμμετοχή σε αυτήν μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.Ο Σταύρος Παπαθανασίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση "Πολιτισμός - Πολιτιστική Δράση" και για τις θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό και εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι τοπικοί φορείς, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος, τους διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, στο μέτρο του δυνατού, που θα έχουν από το ΚΚΕ.

Θρήνος "Μήδειας"

Μετά την επιτυχία του "Κουαρτέτου" του Χάινερ Μίλερ με την μεγάλη Ρωσίδα ηθοποιό Αλα Ντεμίντοβα και τον Ντιμίτρι Πεφτσόφ,το θέατρο "Αττις",συνεχίζει και πάλι με κείμενο του Μίλερ και αυτή τη φορά με επίλογο το θρήνο της Μήδειας από τον Ευριπίδη.Πρόκειται για το "Υλικό Μήδειας", που είναι ένα "πάντρεμα" της "Μήδειας" του Ευριπίδη και του "Υλικού Μήδειας" του Χάινερ Μίλερ.Το έργο ανεβαίνει, αύριο, στο θέατρο "Αττις" στο Μεταξουργείο και θα παίζεται μέχρι το επόμενο Σάββατο. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του "Αττις" και του Θεάτρου Α της Μόσχας.Η σκηνοθεσία είναι του Θόδωρου Τερζόπουλου,τα σκηνικά του Ερμόφιλου Χοντολίδη και τα κοστούμια της Αλα Κονζικόβα και του Ερμόφιλου Χοντολίδη.Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ "Τσέχοφ" της Μόσχας, στα Φεστιβάλ Βαρκελώνης, Μοντπελιέ, Γκρενόμπλ, στο Τόκιο, κτλ. Με τη "θερμότητα του πάγου" παρομοίασε την Αλα Ντεμίντοβα,ο Θόδωρος Τερζόπουλος,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "χαρακτηριστικό των μεγάλων ηθοποιών", είπε. "Υπερβαίνει τον παραληρηματικό λόγο του κειμένου". Η ίδια η Αλα Ντεμίντοβα είπε: "Φοβόμουν τον ευριπίδειο λόγο στην αρχή, αλλά τελικά με κατέκτησε, γιατί εκφράζει πολύ καθαρά αισθήματα, βαθιά κι ανθρώπινα. Αντίθετα το κείμενο του Μίλερ μιλάει για σύγχρονα αισθήματα, αλλά διαπλεκόμενα".

Ο "Οδυσσέας" στη Νέα Υόρκη

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στους ειδικούς και στο κοινό η ταινία τουΘόδωρου Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα",που προβλήθηκε στις 28/2, στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.Τις δύο προβολές παρακολούθησαν περισσότερα από 1.200 άτομα, ανάμεσά τους ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χάρβεϊ Κάιτελ,Ελία Καζάν,ο συγγραφέας Πολ Οστερ,ο ηθοποιός Νίκολας Γκέιτζ,δημοσιογράφοι και κριτικοί από τα εγκυρότερα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης.

"Τριενάλε" Σόφιας

Διεθνή έκθεση ζωγραφικής με την ονομασία "Τριενάλε Σόφια '96" οργανώνει το βουλγαρικό υπουργείο Πολιτισμού και η Ενωση Βουλγάρων Καλλιτεχνών.Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα από 15 Νοέμβρη μέχρι 30 Δεκέμβρη 1996.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 15 Μάρτη στη διεύθυνση: Triennal Sofia '96/ International Exhibition of Painting/ 6 Shipka Str./ Sofia 1504/ Republic of Sofia.Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, δικαιούνται να υποβάλουν έργα δικής τους επιλογής, τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί μετά το 1992. Επίσης, μπορούν οι ίδιοι να καθορίσουν το ύψος της τιμής, γνωρίζοντας ότι η Πινακοθήκη της Ενωσης Βουλγάρων Καλλιτεχνών θα παρακρατήσει το 25% της αξίας του αν πουληθεί.

@ Στο Βουκουρέστι και στο διάστημα 1 - 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο
  • Στο Βουκουρέστι, στο διάστημα 1 - 7 του Ιούλη θα πραγματοποιηθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός για διευθυντές ορχήστρας "Constantin Silvestri". Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε αυτόν πρέπει να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Γενάρη 1961, ενώ αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 25 του Μάη 1996. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο υπουργείο Πολιτισμού, Τμήμα Μουσικής (Ερμού 17, τηλ. 3233.320).
Μπαλέτο Χ 4

Τέσσερα έργα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο θα παρουσιάσει το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο της δεύτερης "Βραδιάς Μπαλέτου",την Κυριακή 17 του Μάρτη. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στη διάρκεια της φετινής χειμερινής περιόδου, καθώς το χορευτικό σύνολο τον Ιούλιο θα εμφανιστεί στο Ηρώδειο με το έργο "Δον Κιχώτης" του Μίνκους.

Ατμόσφαιρα καρναβαλιού από τη Βενετία του 17ου αιώνα σφραγίζει το έργο "Σεμπάστιαν" του Μενότι, που ανεβαίνει σε χορογραφία και κοστούμια του διευθυντή του Μπαλέτου Λεωνίδα Ντε Πιαν και σκηνικά του Νίκου Πετρόπουλου.Μουσικές σελίδες του Ντεμπισί συνθέτουν τις "Μνήμες",που χορογραφεί ο Γιάννης Μέτσης,χρησιμοποιώντας όπως ο ίδιος σημειώνει "σχεδόν όλο το Μπαλέτο σε μεγάλους ρόλους". Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λίζας Ζαϊμη.Τρίτο έργο της "Βραδιάς Μπαλέτου" είναι η τελευταία πράξη από την "Πακίτα" του Μίνκους. Η χορογραφία βασίζεται στην κλασική του Πετιπά, εκτός από τα ντουέτα, που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή από τον Αγγελο Χατζή.Η βραδιά θα κλείσει με το έργο "Ντιβερτισμόν Ρομαντίκ" σε μουσική του Γκλίνκα πάνω σε θέματα από την όπερα του Μπελίνι "Υπνοβάτιδα". Η χορογραφία είναι της Ιρίνας Ακρυώτη.

Στα τέσσερα έργα χορεύουν οι Μαρία Μηλιοπούλου, Γιώργος Μελογιαννίδης, Γιάννης Ντοντσάκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Σύνθια Φρυδά, Αλίνα Στεργιανού κ.ά.

Συνολικά θα δοθούν ακόμη έξι παραστάσεις, στις 20, 23 και 27/3 και 3, 20 και 27/4.

Σεμινάρια παραδοσιακής φορεσιάς

"Η παραδοσιακή φορεσιά στον ελλαδικό χώρο" είναι ο τίτλος της πρώτης σειράς σεμιναρίων, που πραγματοποιεί κάθε δεύτερη Πέμπτη (7-10μμ) το Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου", στην αίθουσα σεμιναρίων του θεάτρου (Σχολείου 8, πάροδος Αδριανού 122). Κάθε εισήγηση περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των ενδυμασιών κάθε περιοχής, ονοματολογία, πληροφορίες για τους τρόπους κατασκευής και συντήρησης, διδασκαλία του σωστού τρόπου ένδυσης, σχετικές συνήθειες στην παραδοσιακή κοινωνία, έκθεση φωτογραφιών και γραμματοσήμων με θέμα τη φορεσιά κ. ά. Στο τέλος της κάθε σειράς σεμιναρίων, που διαρκεί ένα τρίμηνο, θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Αύριο η Αγγέλα Γιαννακίδου θα παρουσιάσει φορεσιές του Νομού Εβρου.

  • Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ιδρυτική συνέλευση του Σωματείου "Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης".Σκοπός του σωματείου είναι η έρευνα, διάσωση, παρουσίαση και ανάπτυξη ιδιαίτερων παραδοσιακών πολιτιστικών στοιχείων της χώρας μας, στους τομείς των εφηρμοσμένων τεχνών, της ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, θεάτρου, χορού, αλλά και η προβολή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η σύνθεση του ΔΣ είναι: Πρόεδρος Λίλα ντε Τσάβες,αντιπρόεδρος Μαίρη Μιχαηλίδου,γενική γραμματέας Φανή Χορμόβα,γενική έφορος Τζιν Ανν Μπαδιεριτάκη,ταμίας Καίτη Χρήστου.
"Ερωτας" στη Ρουμανία

Η εταιρεία θεάτρου "Πρόβα",που παρουσιάζει, στο "Θέατρο της οδού Ερμού",το έργο του Ι. Λ. Καρατζιάλε "Ερωτας και τιμωρία",κλήθηκε να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου,στην πόλη Ταργκοβίστ της Ρουμανίας. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν είκοσι χώρες μεταξύ των οποίων οι Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Κροατία, Αμερική, Μολδαβία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστραλία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Αυστρία, Σκοτία, Γαλλία, κ.ά. Η Ελλάδα που συμμετέχει για πρώτη φορά, θα κάνει τιμητικά την έναρξη του φεστιβάλ στις 16/3. Ετσι το θέατρο θα παραμείνει κλειστό από 14 - 17 του Μάρτη. Ο "Ερωτας και τιμωρία" παρουσιάζεται σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα,σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα,σκηνικά Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Τάσου Καρακατσάνη.Παίζουν: Μαίρη Ραζή, Τάκης Χρυσούλης, Γιώργος Κοζής, Παντελής Κοντογιάννης.

Εκλεγμένοι στο ΕΕΤΕ

Στις αρχαιρεσίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 του Μάρτη στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) για την ανάδειξη των μελών των Εφορειών και της Επιτροπής Κατάταξης και Κρίσης, εκλέχτηκαν:

Εφορεία ζωγραφικής: Μ. Φραντζής, Κ. Κουνάδης, Ν. Κακαδιάρης, Α. Μαργαριτόφ, Κ. Φακάρου.

Εφορεία γλυπτικής: Ε. Βάλβη, Β. Μουστάκας, Γ. Αντωνιάδης, Β. Δουατζή - Λάμπρου, Ι. Ομορφοπούλου.

Εφορεία χαρακτικής: Μ. Πετροπούλου, Ρ. Γριμάλδη, Γ. Κολιός, Ν. Κώτσιου, Σ. Σαματάς.

Εφορεία διακοσμητικής: Σ. Βάρβογλης, Σ. Σεργιάδης, Μ. Ζωγράφος, Κ. Γιωτάκης, Δ. Μουρλάς.

Στην Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης εκλέχτηκαν: Ζωγραφική: Ν. Αλεξιάδου, Ι. Αδαμάκης, Π. Καρυστινός, Ε. Στεφανάκη, Α. Μπάτας, Η. Κάσσης.Γλυπτική: Σ. Γογγάκης, Δ. Αρμακόλας, Α. Χατζή, Κ. Αργύρης, Β. Δωρόπουλος, Γ. Ριζόπουλος.Χαρακτική: Α. Κομιανού, Μ. Σχοινά, Γ. Γουρζής, Ι. Δρακούλη, Τ. Νικολαϊδη, Μ. Εμμανουηλίδης.Διακοσμητική: Κ. Σκούρτης, Μ. Κερασσώττη, Σ. Σκοπελίτης, Ν. Δαζελίδης, Μ. Ακάλεστος, Ζ. Καραφέργιας.

Τον Κλιντ Ιστγουντ διαδέχεται φέτος ο αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις

Τον Κλιντ Ιστγουντ διαδέχεται φέτος ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα,στο προεδρείο της κριτικής επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών,που θα πραγματοποιηθεί από 9-20/5.Ο Κόπολα έχει κερδίσει το 1974 το Χρυσό Φοίνικα των Καννών για την ταινία του "Η συνομιλία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ