ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωντανό "Ασίκικο" και άλλα

Τα τραγούδια του δίσκου "Ασίκικο Πουλάκι" θα παρουσιάσει ο Βασίλης Λέκκας μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια μοναδική συναυλία ανοιχτή για το κοινό, την ερχόμενη Τρίτη, 19 του Μάρτη (10μμ) στο "Στούντιο Νεφέλη" (πλατεία Ασωμάτων). Την πρώτη ζωντανή παρουσίαση των δέκα τραγουδιών, που έγραψαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μιχάλης Γκανάς και ενορχήστρωσε ο Γιάννης Σπάθας και περιλαμβάνονται σε μια σπουδαία δισκογραφική συνεργασία, έχει αναλάβει δωδεκαμελής ορχήστρα.

Οχτώ μουσικές παραστάσεις στη "Σφεντόνα" θα δώσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης από τις 21 μέχρι τις 31 του Μάρτη. Μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία, που πρόσφατα πραγματοποίησε σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κύπρο κ.α., ο αξιόλογος ερμηνευτής ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό μέσα από οχτώ συναυλίες που βασίζονται στα τραγούδια του τελευταίου του δίσκου. Μαζί του εμφανίζεται η Κατερίνα Νιτσοπούλου.

Στη σκηνή του "Μετρό" εμφανίζονται για τρεις βραδιές (15, 16, 17 του Μάρτη) τα "Υπόγεια Ρεύματα".Το εξαμελές συγκρότημα των Γρ. Κλιούμη (κιθάρα - τραγούδι), Γ. Κυριακού (μπάσο - τραγούδι), Κ. Κοντοβά (πλήκτρα), Δημ. Αργύρη (κιθάρα), Παν. Μεταλληνού (τύμπανα) και Μ. Τσατσούλη (φλάουτο) θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τους δύο του δίσκους "Ο μάγος κοιτάζει την πόλη" και "Παραλογές", καθώς και διασκευές ελληνικών τραγουδιών, όχι απαραίτητα της ροκ σκηνής. Στον ίδιο χώρο από τις 22 του Μάρτη μέχρι τις 7 του Απρίλη θα εμφανιστεί ο Ορφέας Περίδης με το συγκρότημά του. Το πρόγραμμα, εκτός από την προηγούμενη δισκογραφική δουλιά του, περιλαμβάνει επιλογή τραγουδιών από το νέο δίσκο του, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Στο "Ρόδον", εξάλλου, την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιείται μια επίσης ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση με τον Τουρκο-Aιγύπτιο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ,τον Αρμένιο Χέιγκ Γιαζντγιάν και τους Ελληνες Μιχάλη Νικολούδη και Γιώργο Μαγκλάρα.

Αυτοβιογραφικός "Ασωτος υιός"

"Αλλος ένας άσωτος υιός... ". Νοσταλγικός, αυτοβιογραφικός, δισκογραφικός. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την "πρώτη" του Νίκου Πορτοκάλογλου και των"Φατμέ" στο στούντιο για την εγγραφή του "Ασωτου υιού", ο γνωστός τραγουδοποιός δανείζεται τον τίτλο του τραγουδιού για να βαφτίσει τον τελευταίο του δίσκο. Μια δουλιά - απεικόνιση της δημιουργικής πορείας του με δώδεκα τραγούδια - σταθμούς από την εποχή των "Φατμέ" και τη μετέπειτα προσωπική του καριέρα. Εκτός από το ομώνυμο κομμάτι, στο δίσκο περιλαμβάνονται γνωστά τραγούδια όπως τα "Υπάρχει λόγος σοβαρός", "Να με προσέχεις", "Δε μένω πια εδώ", "Ψέματα", "Φωνές", "Βάλε μου δύσκολα", "Ταξίδι" κ.ά. Τραγούδια, που ερμηνεύουν ο ίδιος ο Ν. Πορτοκάλογλου και οι Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Χάρης Κατσιμίχας, Ελλη Πασπαλά, Νίκος Ζιώγαλας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάνος Ξυδούς, Μανώλης Φάμελλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Ροβένα Αλευρά,καθώς και οι "Φατμέ",που για τις ανάγκες του δίσκου ξαναβρέθηκαν στο στούντιο μετά από 7 χρόνια. Το μοναδικό καινούριο κομμάτι του δίσκου, το ζεϊμπέκικο "Κλείσε τα μάτια" είναι από την ταινία του Π. Βούλγαρη "Ακροπόλ" με ερμηνευτές τον δημιουργό του και τη Μελίνα Κανά.

"Ενιωσα την ανάγκη, εξομολογήθηκε ο Ν. Πορτοκάλογλου κατά τη χτεσινή παρουσίαση του "Ασωτου υιού",να κάνω μια γιορτή γενεθλίων. Σε αυτή θέλησα να είναι άνθρωποι που αγαπώ, που θαυμάζω, που τους νιώθω συνοδοιπόρους μου όλα αυτά τα χρόνια".

Σημειώνοντας ότι στη νέα ενορχήστρωση προσπάθησε να "αφαιρέσει πράγματα από τα τραγούδια, ώστε να φανεί η ψυχή τους", ο Ν. Πορτοκάλογλου είπε ότι "το στοίχημα είναι πόσο ζωντανά παραμένουν τραγούδια που γράφτηκαν πριν τόσα χρόνια".

Μουσικά σεμινάρια

Σειρά σεμιναρίων κλασικής μουσικής διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Μουσική Σχολή του Δήμου Κορυδαλλού στην αίθουσα "Πλειάδες" του Πνευματικού Κέντρου (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης). Μετά το σεμινάριο πιάνου από τη Δόμνα Ευνουχίδου (3 - 6/3) ακολουθούν το σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας από τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Χριστοδούλου (18 - 23/3), το σεμινάριο τραγουδιού της σοπράνο Μπέλα Ρουντένκο (26 - 30/3), το σεμινάριο κοντραμπάσου του Ντάνκαν Μακ Τάιερ (3 - 6/4) και το σεμινάριο βιολιού του Στέλιου Καφαντάρη (22 - 27/4).

Ηχοι εσωτερικοί

Εργα αντιπροσωπευτικά των κυριότερων τάσεων της ρωσικής μουσικής πρωτοπορίας (1910 - 1930) θα ερμηνεύσει η Ιταλίδα πιανίστα στο ρεσιτάλ, που θα δώσει απόψε, στις 8, στην Εθνική Πινακοθήκη. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των "συντηρητικότερων" Μέτνερ και Ακιμένκο και των "μοντερνιστών" Ρόσλαβετς και Μοσόλοφ, δύο έργα της τελευταίας περιόδου του Σκριάμπιν και τις περίφημες "Μορφές στον αέρα" του Λουριέ, εμπνευσμένες από πίνακες του Πικάσο.

"Η εσωτερική διάταξη των ήχων - Μουσική δωματίου του Γιόζεφ Χάιντν" είναι ο τίτλος της αποψινής συναυλίας (8.30) των Ολγα Μπακμανίδη (βιολοντσέλο) και Ειρήνης Αντωνιάδου (πιάνο), στο Ινστιτούτο "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16).

Μουσική δωματίου και στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας", όπου την Παρασκευή, στις 8.30μ.μ. ο Ιταλός φαγκοτίστας Σέρτζιο Λάτζερι θα συμπράξει με τον κοντραμπασίστα Βασίλη Παπαβασιλείου.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν, Σεν - Σανς, Ρουσέλ, Μπάσι, αλλά και την "Αρπετζιόνε" σονάτα για τσέλο και πιάνο σε μεταγραφή του Λάτζερι για κόντρα φαγκότο και πιάνο. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.Στον ίδιο χώρο το Σάββατο θα δώσουν συναυλία μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο οι Απόλλων Γραμματικόπουλος και Μίνα Γραμματικοπούλου.

Εργα Σούμπερτ, Μότσαρτ και Μπρούκνερ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει την Παρασκευή, στις 8.30μ.μ., η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής,ενώ σολίστ θα είναι ο Jorg Demus.Στον ίδιο χώρο το Σάββατο θα φιλοξενηθεί η συναυλία της ορχήστρας μουσικής δωματίου "Η Φιλαρμονική της Ρώμης" με σολίστ τον πιανίστα Μικέλε Καμπανέλλα.

@ "Η κρίση του θέματος στο έργο των συνθετών της Δεύτερης Σχολής της
  • "Η κρίση του θέματος στο έργο των συνθετών της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης (Σαϊνμπεργκ, Μπεργκ, Βέμπερν). Οι συνέπειες στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής", είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο συνθέτης και μουσικολόγος Γιώργος Ζερβός, σήμερα, στις 7.30μμ, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Διογένους 1 - 3, Πλάκα). Θα προλογίσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μουσικολόγος Απ. Κώστιος.
Για τη Σωτηρία Μπέλλου

Μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη φωνή του λαϊκού μας τραγουδιού, στη Σωτηρία Μπέλλου, διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, την Κυριακή (17/3), στις 9μμ, στο κέντρο "Δίας" (Αγ. Μελετίου και λεωφ. Ιωνίας 25). Στη Σωτ. Μπέλλου θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για τη μεγάλη της προσφορά στο τραγούδι, ενώ προς τιμήν της θα τραγουδήσουν οι Πόλυ Πάνου, Αντώνης Βαρδής, Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Αφροδίτη Φρυδά.Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την ενίσχυση της λαϊκής τραγουδίστριας. Προσκλήσεις διατίθενται στο "Δία" και κοστίζουν 4.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ