ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ
Αντί για επιστροφή στη δημόσιο, όλες οι μετοχές στους Ιταλούς!

Ο εκπρόσωπος της "Καλτσεστρούτσι", αξιοποιώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το 51% των μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική, "κάνει νάζια", δηλώνοντας πρόθυμος ν' αγοράσει μόνο το 15%

Ετοιμη να παραδώσει και το υπόλοιπο του πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ που κατέχει το δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας (ΚΑΛ - ΝΑΤ) στους Ιταλούς, είναι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης της τσιμεντοβιομηχανίας στην "Καλτσεστρούτσι" (που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ) και το πέρασμα της εταιρίας υπό δημόσιο έλεγχο. Την ίδια στιγμή "τακτοποιούνται" και οι τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες για το πέρασμα και της τρίτης τσιμεντοβιομηχανίας της χώρας, των "Τσιμέντων Χαλκίδας", στον όμιλο "Καλτσεστρούτσι", καθιστώντας έτσι την ιταλική εταιρία κυρίαρχο του παιχνιδιού στην εγχώρια αγορά τσιμέντου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της "Καλτσεστρούτσι" κ. Τζιούντιτσι,που έγιναν χτες στην άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Εθνική.Αντικείμενο αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η εξαγορά των μετοχών που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην εταιρία ΚΑΛ - ΝΑΤ (κοινοπραξία Εθνικής - "Καλτσεστρούτσι"),η οποία ελέγχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Πρόκειται για διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με την ενεργοποίηση από τις 12 Μάρτη του 1996, ρήτρας που περιέχεται στη συμφωνία για την εξαγορά της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ απ' την ΚΑΛ - ΝΑΤ, βάσει της οποίας, ο ένας μέτοχος έχει δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση που ο άλλος αποφασίσει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών του.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ. Τζιούντιτσι δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την ιταλική πλευρά είναι η πλειοψηφικός έλεγχος της εταιρίας.Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι προς το παρόν αυτό που διαπραγματεύονται οι ιταλοί με την Εθνική, δεν είναι η εξαγορά ολόκληρου του πακέτου των μετοχών της Εθνικής στην ΑΓΕΤ αλλά μόνο του 15% των μετοχών της, ποσοστό που τους επιτρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο της ΑΓΕΤ. Σχετικά με τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης Σημίτη να απαλλαγούν οι κρατικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο μετοχών που έχουν σε διάφορες εταιρίες, με την πώλησή τους σε ιδιώτες (άρα και την πώληση του πακέτου μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική), ο πρόεδρος της "Καλτσεστρούτσι" άφησε να φανεί ότι δεν ανησυχεί στο ενδεχόμενο οι μετοχές αυτές να εξαγοραστούν από άλλες ξένες εταιρίες. Κι αυτό, γιατί οι Ιταλοί με την εξαγορά μόνο του 15% θα έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΑΓΕΤ, αλλά και της ελληνικής αγοράς τσιμέντου, μέσω και της επικείμενης τελικής συμφωνίας για την εξαγορά των "Τσιμέντων Χαλκίδας".

Αναφορικά με την τελευταία αυτή συμφωνία, ο ίδιος, τόνισε ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες - η οποία ως γνωστόν τελεί υπό την αίρεση της τυπικής έγκρισης των αρμόδιων ελληνικών κυβερνητικών οργάνων και της ουσιαστικής έγκρισής της ΕΕ - ενώ μέχρι την 1η Μάη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τη διαγραφή των 300 δισ. δρχ. χρεών της επιχείρησης.Επιπλέον, δήλωσε ότι η ιταλική πλευρά βλέπει θετική την προοπτική και της ελληνικής συμμετοχής στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μέσω της συμμετοχής του ΤΙΤΑΝΑ, στον οποίο οι Ιταλοί αγοραστές προτίθενται να μεταπουλήσουν το 50% των μετοχών τους. Οπως είναι ήδη γνωστό, στη συμφωνία για την πώληση της εταιρίας προβλέπεται η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών με συνολικό ποσοστό 24%.

Τέλος, ο κ. Τζιούντιτσι τόνισε ότι οι επενδύσεις του Ομίλου στην Ελλάδα, οι οποίες είναι απ' τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Ιταλίας στο εξωτερικό, σχετίζονται με την επέκταση του Ομίλου και τη διείσδυσή του στις βαλκανικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ
Το άδικο σύστημα τιμολόγησης "θα" αλλάξει τον Ιούλη!

Και ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλούν οι αντιδράσεις των καταναλωτών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς

Σε ενδοκυβερνητική διαμάχη εξελίσσεται το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, ενώ οι οικιακοί καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν "φουσκωμένους" λογαριασμούς. Ενδεικτικό, από αυτή την άποψη, είναι και τα νέα πυρά που ανταπέδωσε χτες ο βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μπέης,προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,ενώ εκείνη με τη σειρά της επιτέθηκε αυτή τη φορά στον πρόεδρο της διοίκησης της ΔΕΗ, Γ. Μπιρδιμήρη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μπέης, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού δήλωσε ανικανοποίητος απ' την επιστολή - απάντηση της Βάσως Παπανδρέου στις προτάσεις του για τροποποίηση του συστήματος τιμολόγησης της ΔΕΗ και αναστολή της είσπραξης χρημάτων απ' την επιχείρηση μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην υπουργό με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις της, όπως:

  • "Λέει η κ. υπουργός ότι θα συζητήσει με τη ΓΣΕΕ. Μα δε διάβασε ότι ήδη κατέθεσε προτάσεις η ΓΣΕΕ; Δεν είναι σε θέση μόνη της να διαμορφώσει μία πολιτική τέτοια που να είναι σωστή;"
  • Λέει η κ. Παπανδρέου ότι, αν επιστραφούν τα χρήματα που έχει εισπράξει η ΔΕΗ με τους φουσκωμένους λογαριασμούς, "κινδυνεύει να καταρρεύσει η ΔΕΗ". Δηλαδή, σημειώνει ο Δ. Μπέης, η κ. υπουργός "ομολογεί ότι τεράστια είναι τα ποσά που έχουν εισπραχθεί, εκτός εάν δεν είχε αντιληφθεί την έννοια της δήλωσής της...".

Υποστηρίζοντας ότι κάθε βουλευτής έχει καθήκον να εκφράζει τις απόψεις του και να κάνει κριτική σε κάθε υπουργική ενέργεια, παρέπεμψε στη στάση της υπουργού απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, την οποία όπως είπε δεν πρέπει να την ξεχνάει.

Από την πλευρά της, η Βάσω Παπανδρέου αναδιπλώθηκε στο χρόνο αλλαγής του ισχύοντος - άδικου όπως ομολόγησε και η ίδια - συστήματος τιμολόγησης της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αντί για το τέλος Μάρτη που έλεγε προχτές.

Το ΚΚΕ

Το θέμα της επιβάρυνσης των οικιακών καταναλωτών απ' τις αυξήσεις της ΔΕΗ και τα αυξημένα δημοτικά τέλη, έφερε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε χτες και υπογράφεται απ' τον βουλευτή του Κόμματος, Δήμο Κουμπούρη.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει πώς τοποθετείται απέναντι στο σάλο που έχει ξεσηκώσει το νέο σύστημα τιμολόγησης που εφαρμόζει η ΔΕΗ, καθώς και πότε και ποια μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να αναπτυχθεί η ΔΕΗ και να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ γνωστοποίησαν χτες στη διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνάντηση που είχαν με τα μέλη, τη συμφωνία τους με την πρόταση της ΓΣΕΕ για νέο σύστημα τιμολόγησης, αλλά και το αίτημά τους για επιστροφή των χρημάτων που εισπράχτηκαν αδίκως απ' τους καταναλωτές. Επίσης, μετέφεραν στη ΔΕΗ ότι εμμένουν στην απόφασή τους για καταγγελία στην ΕΕ και άσκηση συλλογικής αγωγής, εάν η ΔΕΗ και η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των καταναλωτών. Τέλος, ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν απ' τον εισαγγελέα να ελέγξει εάν τίθεται θέμα άσκησης ποινικής δίωξης της διοίκησης της δΕΗ για εξαπάτηση των καταναλωτών.

Ανησυχούν οι εργαζόμενοι

Με ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων στην ΑΓΕΤ εκφράζουν τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο πώλησης του πακέτου των μετοχών της ΑΓΕΤ, που έχει η Εθνική Τράπεζα. Την επιστροφή της ΑΓΕΤ στο δημόσιο, ζητά η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ

Την αντίδραση των εργαζομένων της ΑΓΕΤ προκάλεσαν τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας προτίθεται να εκχωρήσει το σύνολο των μετοχών της ΑΓΕΤ (που κατέχει μέσω της κοινοπραξίας ΚΑΛΝΑΤ) στους Ιταλούς, που κατέχουν το υπόλοιπο πακέτο μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας.

Με υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση τα 11 σωματεία της ΑΓΕΤ:

  • Εκφράζουν την ανησυχία των 2.000 εργαζομένων και δηλώνουν ότι επιβάλλεται η διατήρηση των μετοχών της Εθνικής στην ΑΓΕΤ ως ασφαλιστική δικλείδα για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων στον κλάδο.
  • Επισημαίνουν ότι, την ώρα που ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας καταρρέει, με τις γνωστές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αποτελεί εθνική ανάγκη η περιφρούρηση επιχειρήσεων, όπως η ΑΓΕΤ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας μας και την αιχμή του δόρατος στις διεθνείς αγορές.
  • Ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Εργασίας και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.
Η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας της ΕΣΑΚ σημειώνει: "Αλλη μια μεγάλη βιομηχανία, με παγκόσμιες δραστηριότητες, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, μετά το ξεπούλημά της στο ξένο κεφάλαιο, οδηγείται σε περιπέτειες με άγνωστες - αλλά σε πολλούς από μας ορατές - τις συνέπειες για την τύχη της ίδιας της βιομηχανίας και των εργαζομένων σ' αυτή, αλλά και με τραγικές συνέπειες για την εθνική οικονομία της χώρας μας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την παραχώρηση και των τελευταίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αποδεικνύεται περίτρανα, για μια ακόμα φορά, από τη μια οι ολέθριες συνέπειες από την υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και από την άλλη η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητα της πρότασης, που διατυπώνει το συνδικαλιστικό κίνημα για:Επιστροφή της ΑΓΕΤ στο Δημόσιο - Χάραξη κλαδικής πολιτικής - Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τσιμεντοβιομηχανίας με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων. Κάθε άλλη πρόταση για λύση θα είναι σε βάρος της βιομηχανίας, των εργαζομένων και της εθνικής οικονομίας και θα οδηγήσει τουλάχιστον στη συρρίκνωση της ΑΓΕΤ.

Για την ανατροπή και αποφυγή όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων για την ΑΓΕΤ και το μέλλον των εργαζομένων, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ενωτικό και συντονισμένο αγώνα. Η υπόθεση της ΑΓΕΤ δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων της ΑΓΕΤ. Θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όλων των φορέων του νομού μας σε αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε την ΑΓΕΤ σημαντικό βιομηχανικό παράγοντα, ώστε να παραμείνει στοιχειωδώς βιομηχανικός ο χαρακτήρας του νομού μας που πλήττεται βάναυσα".

Κειμενολεζάντα

Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ στη Δραπετσώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ