ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επισπεύδεται το ξεπούλημα

Καθορίστηκε χτες και η τιμή της μετοχής. ΕΣΚ ΟΤΕ: Εγκλημα, όποια κι αν είναι η τιμή της μετοχής

Μετά από μαγειρέματα και αλχημείες αρκετών εβδομάδων, στο διάστημα των οποίων προετοιμαζόταν κατάλληλα η κοινή γνώμη μέσα από ανάλογα δημοσιεύματα, η Κυβερνητική Επιτροπή κατέληξε χτες στην επίσπευση των διαδικασιών ξεπουλήματος του ΟΤΕ ορίζοντας μάλιστα ως τιμή διάθεσης της μετοχής του τις 4.000 δραχμές. Με την τιμή αυτή η συνολική αξία του Οργανισμού αποτιμάται από την κυβέρνηση στα 1.676 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που παραπέμπει ευθέως σε ό,τι αξίωναν οι πολυεθνικές των τηλεπικοινωνιών.

Η απόφαση αφορά στην πώληση, σε πρώτη φάση, 24 εκατομμυρίων μετοχών (6,034% αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) από τις οποίες 20 εκατομμύρια μετοχές θα πωληθούν με δημόσια εγγραφή και τα υπόλοιπα με ιδιωτική τοποθέτηση. Η Κυβερνητική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών για την πώληση απευθείας στη χρηματαγορά ενός επιπλέον ποσοστού 2% από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο. Η δημόσια εγγραφή θα γίνει στο διάστημα 26-29 Μάρτη, ενώ η διαπραγμάτευση στις 19 Απρίλη. Ως κερασάκι έναντι της ζημιάς που σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση πριμοδοτεί την τιμή της μετοχής με 125 δρχ. και όπως ανακοινώθηκε οι νέοι κάτοχοι θα καταβάλουν ουσιαστικά 3.875 ανά μετοχή, αφού θα εισπράξουν και 125 δραχμές για κάθε μία από το μέρισμα του 1995.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επικαλέστηκε την εμπειρία από την απόπειρα ξεπουλήματος που είχε κάνει η κυβέρνησή του σε προηγούμενη φάση και ισχυρίστηκε πως η αξία που διαμορφώθηκε τελικά βρίσκεται κατά 65% πιο πάνω από την τιμή που είχε "πετύχει" η κυβέρνηση στο προηγούμενο εγχείρημα ξεπουλήματος στην ξένη κεφαλαιαγορά. Δεν έκρυψε επίσης το γεγονός, ότι με τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ ανοίγει ο χώρος των ΔΕΚΟ στην αγορά, και στους ιδιώτες, προοπτική από την οποία, ο υπουργός ισχυρίστηκε, ότι θα βγει ωφελημένος ο καταναλωτής!

Σχολιάζοντας εκ μέρους της ΕΣΚ ΟΤΕ τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Π. Τσουκαλάς σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η όλη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή είναι φανερό ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι ξεπουλάνε τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους απ' ό,τι τον ξεπούλαγε ο Μάνος και η ΝΔ. Οτι η τιμή που πιάσανε είναι μεγαλύτερη". "Ετσι, συνεχίζει ο συνδικαλιστής, αποφεύγουν να απαντήσουν στο κύριο ζήτημα, αν ο ΟΤΕ με βάση τα καθαρά κέρδη, που θα έχει στην επόμενη πενταετία, μπορεί με άνεση να καλύψει το πενταετές επενδυτικό του πρόγραμμα όπως ισχύει στην πραγματικότητα. Αποφεύγουν να απαντήσουν στο βασικό πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με τις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων καθ' υπόδειξη των οποίων προχωρούν στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Αποφεύγουν να πουν ότι θα πετύχουν συμπίεση του κόστους με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων όπως απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, που ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών που θα κατέχει, θα είναι αυτό που θα ασκεί τη διοίκηση".

Ο Π. Τσουκαλάς σημειώνει ιδιαίτερα ότι: "Η μετοχοποίηση του ΟΤΕ ακόμα κι αν η μετοχή έφτανε στις 10.000 δρχ. αποτελεί εθνικό έγκλημα γιατί ο αντικειμενικός στόχος είναι η ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σταδιακά η κυριαρχία των πολυεθνικών στην τηλεπικοινωνία, κάτι που επιτυγχάνεται, ανεξάρτητα από το πόσο θα είναι το ύψος της μετοχής. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο και αυτήν την πολιτική προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τη συναποφάσισε και συνυπέγραψε μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ"."Αυτό, κατέληξε ο συνδικαλιστής, προσπαθούν να συγκαλύψουν. Την αντιδραστική τους πολιτική και την πιο αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Την ταύτισή τους, που είναι σε βάρος του λαού και της χώρας μας. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να αποκρούσει αυτή την πραγματικότητα. Καμιά δικαιολογία δε θα μπορέσει να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται μέσα στην ελληνική κοινωνία, κόντρα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας".

ΚΕΡΚΥΡΑ
"Οχι" στη συνύπαρξη φυλακών και σχολείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία μαθητών, γονιών και καθηγητών προς τη Νομαρχία. Ζητούν να φύγουν οι φυλακές από την Κέρκυρα και παράλληλα να δοθούν χρήματα, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χτεσινή κινητοποίηση, που διοργανώθηκε από την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας και τα 15μελή συμβούλια των σχολείων. Με μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία Κέρκυρας, εκατοντάδες γονείς, μαθητές, και καθηγητές, διαδήλωσαν τη βούληση του κερκυραϊκού λαού να φύγουν οι φυλακές από την Κέρκυρα, να δοθούν χρήματα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την επίλυση του έντονου κτιριακού προβλήματος του νομού. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν τα συνθήματα"Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για κελιά δίπλα σε σχολεία", "Οχι στο μεσαίωνα των φυλακών, δωρεάν παιδεία για το λαό".

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται: "Οι τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της σχολικής υποδομής, τα οποία γίνονται οξύτερα με τα ελάχιστα κονδύλια, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για επισκευαστικά και κατασκευαστικά προγράμματα".

Παράλληλα, σημειώνουν ότι είναι απαράδεκτη η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο φυλακών και σχολείων και ζητούν την απομάκρυνση των φυλακών, ενώ τονίζουν ότι η πρόταση που ακούγεται για μεσοπρόθεσμη επαναλειτουργία και άρα επισκευή των συγκεκριμένων φυλακών, αποτελεί ελιγμό και μια τέτοια απόφαση θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης. Τέλος, ζητούν να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός για τα σχολεία της Κέρκυρας και να δοθεί 1,5 δισ. το 1196 για την κάλυψη των αναγκών του κατασκευαστικού και επισκευαστικού προγράμματος. Μάλιστα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Τη συμπαράστασή της στην απόφαση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εξέφρασε και η Νομαρχιακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει: "Τα γεγονότα στις φυλακές της Κέρκυρας, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την άθλια κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νομού. Η συνεχής υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής υποβάθμισης και επίθεσης κατά του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, αποτελεί την πραγματική αιτία του προβλήματος". "Προβάλλει λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη συγκρότησης μαζικού μετώπου παιδείας για τη διεκδίκηση των πάγιων αιτημάτων του λαϊκού κινήματος. Παράλληλα, επανέρχεται το κοινωνικό ζήτημα του απάνθρωπου χαρακτήρα του σωφρονιστικού συστήματος. Ζητάμε να κλείσουν τώρα οι φυλακές της Κέρκυρας, που μας γυρίζουν πίσω στο Μεσαίωνα", καταλήγει η ΝΟ Κέρκυρας της ΚΝΕ.

ΤΕΙ - ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Καθιστική διαμαρτυρία αύριο

Καθιστική διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας αύριο στις 12 το μεσημέρι αποφάσισε η γενική συνέλευση των σπουδαστών του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), ζητώντας την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της σχολής, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν οι σπουδαστές εξάμηνα.

Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται για τις χρόνιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και καθηγητές, που έχει ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη φοίτηση που ξεπερνά συχνά τα 10 εξάμηνα (!) για τους σπουδαστές της β κατεύθυνσης του τμήματος (ξυλόγλυπτο - εικόνα). Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται και για την απόφαση του ΔΣ του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης να μην πραγματοποιηθεί για το εαρινό εξάμηνο το εργαστήριο Συντήρησης Τοιχογραφίας του πέμπτου εξαμήνου, λόγω έλλειψης καθηγητή, που συνεπάγεται την απώλεια ενός επιπλέον ακαδημαϊκού έτους για τους σπουδαστές.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης σε προκήρυξή τους αναδεικνύουν αυτά τα χρόνια προβλήματα και καταθέτουν τη δική τους αγωνιστική πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων της σχολής, αλλά και την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχεται ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Ζητούν να σπάσουν άμεσα οι αλυσίδες στη Συντήρηση Τοιχογραφίας, να μη χαθεί το εργαστήριο και να γίνει από άλλον καθηγητή από τους ήδη υπάρχοντες, να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών, να επιχορηγηθεί το τμήμα ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε υποδομή, καθώς και να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των σπουδαστών από τα υλικά συντήρησης, που είναι επικίνδυνα λόγω τοξικότητας.

Χωρίς κουκούλες τα ΕΚΑΜ

Δεν καταλογίζει ευθύνες στους αστυφύλακες των ΕΚΑΜ το πόρισμα της ΕΔΕ για την επιχείρηση στον καταυλισμό των Τσιγγάνων. Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι ενέργειές τους ήταν ενταγμένες σε μια αποστολή υψηλού κινδύνου και έπραξαν έτσι όπως είχαν διαταχθεί. Η ποινή της αργίας με πρόσκαιρη παύση προτείνεται όμως να επιβληθεί στους αξιωματικούς που έχουν ήδη αποστρατευτεί, ταξίαρχο Σ. Αγγελάκη και αστυνομικό υποδιευθυντή Α. Στρίκο, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει, συντονίσει και εποπτεύσει την επιχείρηση. Ο Κ. Γείτονας απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα γεγονότα του Ασπροπύργου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση του συμβουλίου που προχώρησε στην αποστρατεία του αττικάρχη Ν. Χατζάκη. Ο υπουργός καταδίκασε τις ακρότητες των ΕΚΑΜ και δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί ο κανονισμός στολής για να μη φέρουν στο εξής οι άνδρες των ΕΚΑΜ τις μαύρες κουκούλες, επειδή όπως είπε οι πολίτες στη θέα των κουκουλοφόρων κάνουν συνειρμούς για άλλες εποχές, καταδικασμένες από τον ελληνικό λαό.

"Καθάρισε" ο Λιβανός

Δεκτή έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή, που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Διον. Λιβανός, εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας "Αυριανή" για δημοσίευμα της 16ης Γενάρη 1995, με τίτλο "Διαμέρισμα 250 εκατ. αγόρασε υπουργός σε φιλενάδα του". Με σχετική του απόφαση, το δικαστήριο υποχρεώνει τους εναγόμενους να αποζημιώσουν με χρηματικό ποσό 10 εκατ. δρχ. τον πρώην υπουργό (ο ίδιος ζητούσε 100 εκατ.), από τη μέρα της επίδοσης της αγωγής, να δημοσιεύσουν περίληψη αυτής της απόφασης και, τέλος, για κάθε μέρα καθυστέρησης της δημοσίευσης να του καταβάλουν 1 εκατ. δρχ.

Στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται ότι "το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι ψευδές, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από το προσκομιζόμενο συμβόλαιο, η αγορά του διαμερίσματος έγινε από την Ελλη Στάη αντί 90.444.530 δρχ. Η πραγματική του αξία ήταν σαφώς μεγαλύτερη, πλην όμως από κανένα στοιχείο δεν αποδείχτηκε ότι το τίμημα καταβλήθηκε από τον ενάγοντα και μάλιστα από χρήματα, όχι δικά του, αλλά προερχόμενα από την εκμετάλλευση της θέσης του ως υπουργού".

Από την κινητοποίηση στην Κέρκυρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ