Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επισπεύδεται το ξεπούλημα

Καθορίστηκε χτες και η τιμή της μετοχής. ΕΣΚ ΟΤΕ: Εγκλημα, όποια κι αν είναι η τιμή της μετοχής

Μετά από μαγειρέματα και αλχημείες αρκετών εβδομάδων, στο διάστημα των οποίων προετοιμαζόταν κατάλληλα η κοινή γνώμη μέσα από ανάλογα δημοσιεύματα, η Κυβερνητική Επιτροπή κατέληξε χτες στην επίσπευση των διαδικασιών ξεπουλήματος του ΟΤΕ ορίζοντας μάλιστα ως τιμή διάθεσης της μετοχής του τις 4.000 δραχμές. Με την τιμή αυτή η συνολική αξία του Οργανισμού αποτιμάται από την κυβέρνηση στα 1.676 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που παραπέμπει ευθέως σε ό,τι αξίωναν οι πολυεθνικές των τηλεπικοινωνιών.

Η απόφαση αφορά στην πώληση, σε πρώτη φάση, 24 εκατομμυρίων μετοχών (6,034% αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) από τις οποίες 20 εκατομμύρια μετοχές θα πωληθούν με δημόσια εγγραφή και τα υπόλοιπα με ιδιωτική τοποθέτηση. Η Κυβερνητική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών για την πώληση απευθείας στη χρηματαγορά ενός επιπλέον ποσοστού 2% από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο. Η δημόσια εγγραφή θα γίνει στο διάστημα 26-29 Μάρτη, ενώ η διαπραγμάτευση στις 19 Απρίλη. Ως κερασάκι έναντι της ζημιάς που σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση πριμοδοτεί την τιμή της μετοχής με 125 δρχ. και όπως ανακοινώθηκε οι νέοι κάτοχοι θα καταβάλουν ουσιαστικά 3.875 ανά μετοχή, αφού θα εισπράξουν και 125 δραχμές για κάθε μία από το μέρισμα του 1995.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επικαλέστηκε την εμπειρία από την απόπειρα ξεπουλήματος που είχε κάνει η κυβέρνησή του σε προηγούμενη φάση και ισχυρίστηκε πως η αξία που διαμορφώθηκε τελικά βρίσκεται κατά 65% πιο πάνω από την τιμή που είχε "πετύχει" η κυβέρνηση στο προηγούμενο εγχείρημα ξεπουλήματος στην ξένη κεφαλαιαγορά. Δεν έκρυψε επίσης το γεγονός, ότι με τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ ανοίγει ο χώρος των ΔΕΚΟ στην αγορά, και στους ιδιώτες, προοπτική από την οποία, ο υπουργός ισχυρίστηκε, ότι θα βγει ωφελημένος ο καταναλωτής!

Σχολιάζοντας εκ μέρους της ΕΣΚ ΟΤΕ τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Π. Τσουκαλάς σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η όλη επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή είναι φανερό ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την ουσία του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι ξεπουλάνε τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους απ' ό,τι τον ξεπούλαγε ο Μάνος και η ΝΔ. Οτι η τιμή που πιάσανε είναι μεγαλύτερη". "Ετσι, συνεχίζει ο συνδικαλιστής, αποφεύγουν να απαντήσουν στο κύριο ζήτημα, αν ο ΟΤΕ με βάση τα καθαρά κέρδη, που θα έχει στην επόμενη πενταετία, μπορεί με άνεση να καλύψει το πενταετές επενδυτικό του πρόγραμμα όπως ισχύει στην πραγματικότητα. Αποφεύγουν να απαντήσουν στο βασικό πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με τις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων καθ' υπόδειξη των οποίων προχωρούν στη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Αποφεύγουν να πουν ότι θα πετύχουν συμπίεση του κόστους με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων όπως απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, που ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών που θα κατέχει, θα είναι αυτό που θα ασκεί τη διοίκηση".

Ο Π. Τσουκαλάς σημειώνει ιδιαίτερα ότι: "Η μετοχοποίηση του ΟΤΕ ακόμα κι αν η μετοχή έφτανε στις 10.000 δρχ. αποτελεί εθνικό έγκλημα γιατί ο αντικειμενικός στόχος είναι η ανατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σταδιακά η κυριαρχία των πολυεθνικών στην τηλεπικοινωνία, κάτι που επιτυγχάνεται, ανεξάρτητα από το πόσο θα είναι το ύψος της μετοχής. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών βρίσκεται στο στόχαστρο των πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο και αυτήν την πολιτική προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως τη συναποφάσισε και συνυπέγραψε μέσα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ"."Αυτό, κατέληξε ο συνδικαλιστής, προσπαθούν να συγκαλύψουν. Την αντιδραστική τους πολιτική και την πιο αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων. Την ταύτισή τους, που είναι σε βάρος του λαού και της χώρας μας. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να αποκρούσει αυτή την πραγματικότητα. Καμιά δικαιολογία δε θα μπορέσει να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται μέσα στην ελληνική κοινωνία, κόντρα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ