Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Σήμερα η πανελλαδική κινητοποίηση

Σήμερα οι νυχτερινοί μαθητές της Αθήνας, του Πειραιά και την επαρχίας κατεβαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Οι νυχτερινοί Αθήνας και Πειραιά συγκεντρώνονται στις 8.30 το βράδυ στην πλ. Κάνιγγος, από όπου και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή μαθητές νυχτερινών σχολείων της επαρχίας απέχουν από τα μαθήματά τους και προχωρούν σε καταλήψεις δρόμων.

Στην επαρχία συγκεντρώσεις, καταλήψεις δρόμων και πορείες αναμένεται μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσουν το Γενικό Λύκειο Κοζάνης, το 6ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 5ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 4ο Τεχνικό Λύκειο Βόλου και το Γενικό Λύκειο Βόλου.

Οι νυχτερινοί μαθητές ζητούν απ' την κυβέρνηση να πάρει μια σειρά μέτρα, βελτίωσης του επιπέδου της νυχτερινής εκπαίδευσης, όπως αύξηση του χρόνου αναβολής στράτευσης στα 5 χρόνια, άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις, 6ωρο με αποδοχές 8ώρου, ίδρυση νέων νυχτερινών σχολείων στις εργατοσυνοικίες της Αθήνας και στα επαρχιακά αστικά κέντρα, κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στα νυχτερινά λύκεια, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με βάση τις ιδιαιτερότητες των νυχτερινών μαθητών, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

Ψήφισμα συμπαράστασης στους νυχτερινούς μαθητές εξέδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου, στο οποίο σημειώνει ότι νυχτερινοί μαθητές δέχονται σοβαρή επίθεση το τελευταίο διάστημα στα μορφωτικά και εργασιακά τους δικαιώματα, από μια σειρά πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόζονται και καλεί την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα των νυχτερινών μαθητών και να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Θεσσαλονίκη

Σε κλείσιμο δρόμων θα προχωρήσουν σήμερα το βράδυ οι νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης. Συγκεκριμένα, από τις 7 το απόγευμα και για μία ώρα θα κλείσουν την οδό Παπαναστασίου μπροστά από το κτίριο του σχολικού συγκροτήματος Ευκλείδη και την οδό Μοναστηρίου μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται η 2η ΤΕΣ και το 5ο ΤΕΛ.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Θεσσαλονίκης, που σε πρόσφατη συνάντησή τους αποφάσισαν τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου, προκειμένου να προχωρήσουν οργανωμένα στην κλιμάκωση του αγώνα τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης και να σταματήσει η καθημερινή υποβάθμισή της. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους καλούν τους καθηγητές, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και τα σωματεία να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους.

Αύριο το πρωί, επόμενη μέρα της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των νυχτερινών μαθητών θα επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, στις πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το νομάρχη και τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ