Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η συμφωνία

Τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με την Πολεμική Αεροπορία για την πλήρη διάθεση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων στο ΕΚΑΒ, που θα εδρεύουν στη Χίο και στη Ρόδο, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αν. Πεπονής.

Η συμφωνία θα ισχύσει μέχρι την αυτοδύναμη, κατά την έκφραση του υπουργού, λειτουργία του ΕΚΑΒ. Και η συμφωνία αυτή, όσο καλή κι αν είναι για τα νησιά, απέχει πολύ απ' την αυτοδύναμη λύση του ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ έχει προτείνει εδώ και χρόνια την ανάπτυξη τεσσάρων κέντρων του ΕΚΑΒ (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος και Μυτιλήνη) και την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων. Ηδη επιλέχτηκε η Χίος ως χώρος στάθμευσης του ενός ελικοπτέρου, ενώ ο σχεδιασμός του ΕΚΑΒ είναι για τη Μυτιλήνη.

***

Το θέμα, όμως, είναι να μη μείνει η κυβέρνηση στο προσωρινό και να προχωρήσει το σχέδιο του ΕΚΑΒ. Ηδη, η Επιτροπή Προδιαγραφών για τα τέσσερα ελικόπτερα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Αλλά απομένουν ακόμα η συγκρότηση της επιτροπής για την αγορά των ελικοπτέρων, η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου των πτητικών μέσων και η πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, πρέπει από τώρα να προβλεφτεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πτητικών μέσων κατά τη διάρκεια της - αν βέβαια ολοκληρωθεί το πρόγραμμα - λειτουργίας τους. (Δεν μπορεί, λόγου χάρη, να περιμένει ένα ελικόπτερο καθηλωμένο κάποιους μήνες μέχρι να γίνει η παραλαβή ενός ανταλλακτικού σε περίπτωση βλάβης. Αρα, χρειάζεται το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα επιτρέπει την ευελιξία - και χωρίς να αλλάζει το δημόσιο χαρακτήρα - του ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιπτώσεις).

***

Αλλά για να "πέσουν οι τοίχοι" των νοσοκομείων - όπως λένε στην επείγουσα ιατρική - και να δοθεί η βοήθεια έγκαιρα - και σωστά - στον άρρωστο χρειάζεται και η ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά. Να μην καταντήσουν, δηλαδή, τα πτητικά μέσα απλά μεταφορικά μέσα προς την Αθήνα, αλλά να λειτουργήσουν με τη μεγαλύτερη ωφελιμότητα προς κάθε κατεύθυνση και από κάθε άποψη.

Υπενθυμίζουμε ότι και το 1989 το ΕΚΑΒ είχε προμηθευτεί δύο ελικόπτερα και σε συμφωνία με την "Ολυμπιακή Αεροπορία", που πήρε τα ελικόπτερα υπό την εποπτεία της, θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη μεταφορά των ασθενών. Η σύμβαση εκείνη ισχύει και σήμερα, αλλά το ΕΚΑΒ δεν έχει πτητικά μέσα, αφού δεν έγινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Αν, λοιπόν, δε γίνουν κάποιες συντονισμένες ενέργειες, είναι πιθανό να μείνουμε μόνο στο προσωρινό...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα Μέγαρα η Γενική Αεροπορία(2005-04-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ Φτάνει πια!(2003-02-12 00:00:00.0)
Αγνοείται ελικόπτερο του ΕΚΑΒ(2003-02-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στις εκχωρήσεις(2002-12-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα(2002-10-31 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος(2001-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ