Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Οικονομική ασφυξία
  • Κλειστά παρέμειναν χτες τα ΤΕΙ, δε λειτούργησαν οι διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ
  • Το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση του Γερ. Αραβανή καλεί την κυβέρνηση να διαθέσει οικονομικές πιστώσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας

Κλειστά για δεύτερη μέρα παρέμειναν χτες τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας, στα πλαίσια της απόφασης της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ για διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμό τους, ενώ χτες δε λειτουργούσαν οι διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ με απόφαση των πρυτάνεων.Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των οικονομικών - κυρίως - προβλημάτων, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν άμεση χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, δίκαιη και ορθολογική κατανομή μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ των χρηματοδοτήσεων από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τη χορήγηση του επιδόματος 35% στο εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Ζητούν, επίσης, να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τη διαπολιτιστική εκπαίδευση ένα σύνολο από θεσμικές τροπολογίες και καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα προβλήματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με χτεσινή του ανακοίνωση ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την παιδεία, να αναγνωρίσει έμπρακτα την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, να προασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση αξιοπρεπούς ενιαίου πανεπιστημιακού μισθολογίου. Επίσης, τονίζει ότι η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα ΑΕΙ στην εξόντωση και κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας πως δημιουργεί αδιάκοπα προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, αντιμετωπίζοντάς τα πελατειακά και επιλεκτικά.

Το ΕΜΠ καλεί τους κοινωνικούς φορείς να συμμεριστούν την αγωνία των ΑΕΙ για το μέλλον της δημόσιας παιδείας και να επιβάλουν έναν ουσιαστικό διάλογο για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση.

Το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής, Γερ. Αραβανής, τονίζει ότι άλλος ένας πρωθυπουργός υποσχέθηκε λύσεις στα προβλήματα των ΑΕΙ της χώρας λίγους μόλις μήνες μετά από τις υποσχέσεις του προκατόχου του, ωστόσο, τα προβλήματα των πανεπιστημίων χρονίζουν. Υπογραμμίζει επίσης ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν στην πράξη τα προβλήματα. Ο Γερ. Αραβανής ρωτά την κυβέρνηση αν προτίθεται να διαθέσει άμεσα τις απαραίτητες πρόσθετες χρηματικές πιστώσεις, ώστε να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και τι μέτρα θα πάρει ώστε να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις μελών ΔΕΠ και διοικητικού - τεχνικού προσωπικού των Ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ