Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Επιμένουν οι Καναδοί

Ανυποχώρητοι σχετικά με τη χωροθέτηση της μεταλλουργίας χρυσού είναι οι Καναδοί ιδιοκτήτες των Μεταλλείων Κασσάνδρας, οι μεγαλομέτοχοι της πολυεθνικής εταιρίας TVX GOLD, που επιμένουν στην εγκατάσταση της μονάδας στο υπάρχον ορυχείο της Ολυμπιάδας. Χτες εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, απείλησαν με κλείσιμο των μεταλλείων και απηύθυναν έκκληση προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τους όρους της σύμβασης πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η οποία συμπεριλαμβάνει και ορίζει εξ αρχής τη θέση της μονάδας χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Οσο για τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας και των άλλων κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου ο αντιπρόεδρος της TVX HELLAS, Κ. Σίνης, υποστήριξε πως πρόκειται για αντιδράσεις μια μικρής μειοψηφίας, που δε γνωρίζουν και αγνοούν τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που θα εφαρμοστούν. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη θετική στάση και υποστήριξη του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, της ΓΣΕΕ, του αρμόδιου υπουργείου και τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ομαλή υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για τη δημιουργία του χρυσωρυχείου και όπως είπε, κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεταστροφή του αρνητικού κλίματος σε σημαντική μερίδα των κατοίκων.

Οι εκπρόσωποι της καναδέζικης εταιρίας απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που θα εφαρμόσουν στην Ολυμπιάδας και τόνισαν πως δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το χρυσωρυχείο, λόγω των δυναμικών ενεργειών των κατοίκων που έχουν μπλοκάρει το δρόμο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις και δεν επιτρέπουν στα συνεργεία της εταιρίας να προχωρήσουν στις απαραίτητες γεωτρήσεις και δειγματοληψίες.

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας όσο και των κατοίκων, που είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση της μονάδας στην περιοχή τους, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι 900 εργαζόμενοι των μεταλλείων, αν και αρχικά ήταν αντίθετοι στο ξεπούλημα της επιχείρησης, μετά από διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στη μείωση των θέσεων εργασίας με κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης σε 600. Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου συνεχίζουν να εμποδίζουν δυναμικά τη συνέχιση των έργων επέκτασης του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, υποστηρίζοντας πως η ρυπογόνα δράση του χρυσωρυχείου θα μεταβάλει μορφολογικά την περιοχή και θα μολύνει ανεπανόρθωτα το έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, την αλιεία και τη γεωργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ