Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειμώνας ατελείωτος

Αυτός ο ατέλειωτος και βαρύς χειμώνας που μας ταλανίζει φέτος, πολύ μου φαίνεται ότι μοιάζει με όσα τεκταίνονται από χρόνια στην... πολιτική σκηνή της χώρας. Κατ' αρχήν, από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη ο μπαγαπόντης ο καιρός έχει επιδοθεί σε ένα άθλιο... δικομματικό παιχνίδι. Τη μια βδομάδα δηλαδή, μας ταράζει στο ξεροβόρι, την άλλη σταματάει τον αέρα και αρχίζει τις βροχές, και πάει έτσι με κρύο βροχή και ξανά τα ίδια, επί έξι μήνες τώρα.

- Αμάν, μας ψόφησε ο άτιμος! φωνάζουν πλέον όλοι, και αυτές οι κραυγές αγανάκτησης πολύ μου θυμίζουν τα ανάλογα "επιφωνήματα" που βγάζουν οι εργαζόμενοι για τους εναλλασσόμενους στην εξουσία πολιτικάντηδες. Αλλωστε, μη ξεχνάμε πως και αυτοί οι κύριοι, είτε σαρώνουν τα ισχνά εισοδήματά μας ως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, είτε αρχίζουν να ρίχνουν βροχή τα χαράτσια και μας πνίγουν έτσι στην ανέχεια και την αθλιότητα. Κι εμείς όλο περιμένουμε να έρθουν καλύτερες μέρες, αλλά ο καιρός κυλάει, χωρίς να υποχωρεί η βαριά παγωνιά, απ' την τσέπη και την ψυχή μας. Σαν το φετινό χειμώνα δηλαδή, που, παρότι είμαστε στα μέσα του Μάρτη, δε λέει να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να φύγει. "Βρε τον παλουκοκαύτη!" αναφωνεί αγανακτισμένη η γυναίκα μου για το σκληρό μήνα που διανύουμε κι εγώ για να την... ηρεμήσω κάπως, της απαντώ: "Ετσι είναι, όπως τα λες Μαρία, αλλά μη φοβάσαι. Οσα παλούκια κι αν μας αναγκάσει να κάψουμε ο Μάρτης, πάλι θα μας περισσέψουν αρκετά, με τόσα που μας έχει "χαρίσει" η κυβέρνηση"!

Για να πούμε, βέβαια, την αλήθεια υπήρξαν και λίγες, ελάχιστες μέρες, που ο καιρός έκανε να ξανοίξει λίγο. Τα σύννεφα σκόρπιζαν σε μια γωνιά του ουρανού και φαινόταν ο ήλιος, αλλά τι τα θες; Ηταν ένας ήλιος όμοιος με του... ΠΑΣΟΚ. Με δόντια, δηλαδή και το χαμόγελο, που προσπαθούσε να σκάσει, ήταν ίδιο με το χαμόγελο του Γιάννου, όταν ανακοινώνει "αυξήσεις" 2,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους και 3,5% (τι γαλαντομία!) για τους συνταξιούχους.

Το εντελώς προσωρινό "άνοιγμα" του καιρού έκανε πολλούς αφελείς να πιστεύουν ότι πάει φεύγει ο χειμώνας και έρχεται η άνοιξη. Δεν καταλάβαιναν, δηλαδή, ότι είχαν να κάνουν με μπαγαποντιές του χειμώνα, που θα επανερχόταν σε μια δυο μέρες δριμύτερος. Και πολύ φοβάμαι πως αυτοί οι ίδιοι που εξαπατήθηκαν τόσο εύκολα από τον καιρό, θα εξαπατηθούν σύντομα και από τους καιροσκόπους και τους Μιγχάουζεν της πολιτικής, που θα βγουν πάλι στα προεκλογικά μπαλκόνια για να υποσχεθούν, ψευδώς, "βίον ανθόσπαρτον" στο λαό και άλλα συναφή.

Οτι θα έχουμε πάλι μια νέα απόπειρα εξαπάτησης των ψηφοφόρων μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν κάνουμε τον κόπο να πορευτούμε μέχρι τη Ρηγίλλης, για να δούμε πώς διέρχεται αυτόν το μακρύ και βαρύ χειμώνα η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν λοιπόν πάμε στο γαλάζιο κονάκι, θα δούμε ότι εκεί έχει ανάψει από καιρό η ελπίδα της επανόδου στην εξουσία και γύρω από αυτή τη "φωτιά" καλά ζεσταίνονται αρχηγός, βουλευτές και "ημέτεροι", γνωρίζοντας ότι: Οσο κυλούν οι μήνες και διατηρείται η βαρυχειμωνιά, τόσο θα δυναμώνει η φωτιά τους από τα... κούτσουρα, που πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να φέρει την άνοιξη στη χώρα. Χειμωνιάτικα... παραμύθια, δηλαδή, αφού είναι γνωστόν ότι η εποχή θ' αλλάξει πραγματικά μόνον αν ο λαός ξυπνήσει από τη χειμέρια νάρκη του. Και, ευτυχώς, τώρα τελευταία όλα δείχνουν ότι το ξύπνημα άρχισε!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ