ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα

Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα της ταινίας "ISOTTA",μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, σε σκηνοθεσία Μαουρίτσιο Φιούμε.Η ιταλίδα ηθοποιός Ρόζα Ντι Μπριτζίντα,που υποδύεται το ρόλο της Λουίζας και ξεμυαλίζει τον Αλέξανδρο, που υποδύεται ο Δημήτρης Βερύκιος,ήρθε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει την παράσταση "Ο ματωμένος γάμος" του Λόρκα στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,όπου παίζει και ο Δημήτρης Βερύκιος.Λόγω της επικείμενης συνεργασίας του παραγωγού, Δημήτρη Γεωργιάδη,με αμερικάνικη εταιρία παραγωγής, ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει πολλά σενάρια.

@ Παρέμβαση στο χώρο της εικαστικής τέχνης, πραγματοποιεί το Πνευματι
  • Παρέμβαση στο χώρο της εικαστικής τέχνης πραγματοποιεί το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας (Σ. Βέμπο 18) στην προσπάθειά του να φέρει τα παιδιά και τους νέους κοντά στην τέχνη. Συγκεκριμένα, σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το τμήμα εικαστικών του Κέντρου, προσφέροντας τη δυνατότητα εκμάθησης ελεύθερου σχεδίου και ακουαρέλας σε νέους αλλά και ενήλικες της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 9614.094.
Εκδήλωση της "Σύγχρονης Εποχής"
  • Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση - εκδήλωση διοργανώνει η "Σύγχρονη Εποχή".Στις 19 του Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, προσκαλεί στην παρουσίαση του εξαίρετου ιστορικού βιβλίου - ντοκουμέντου του Βασίλη Αποστολόπουλου "Το χρονικό μιας εποποιίας - Ο ΔΣΕ στη Ρούμελη".Το βιβλίο, που είναι ταυτόχρονα λογοτέχνημα, παρά το ιστορικό του περιεχόμενο, θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος - μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη" και συγγραφέας Γιώργης Μωραϊτης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Εποχή" (Μαυροκορδάτου 3).
Επιστημονική Ημερίδα για να τιμήσει την επίτιμη Εφορο Αρχαιοτήτων,

Επιστημονική Ημερίδα για να τιμήσει την επίτιμη Εφορο Αρχαιοτήτων, Θεοδώρα Καράγιωργα,οργανώνει η Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών,στις 30 του Μάρτη (9πμ), στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η ημερίδα θα έχει θέμα "Το ανασκαφικό έργο της Γ' Εφορείας κατά τη διετία 1993 - 1995".

@ Τη νέα της παραγωγή με τίτλο "... στιγμές... " παρουσιάζει η
  • Τη νέα της παραγωγή με τίτλο "... στιγμές..." παρουσιάζει η "Θεατρικό Χορευτική Ομάδα Λίλλυ Βελισσαρίου" στο θέατρο "Πολύτεχνο" (Μαυρομιχάλη 157 και Διγενή Ακρίτα) από σήμερα. Οι χορογραφίες είναι της Λ. Βελισσαρίου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Τ. Φλαμουρίδη. Χορεύουν οι Αλεξέι Φεοκτίστοφ και Ελενα Κουρκούλη. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Απρίλη, καθημερινά (9.30μμ), εκτός Τρίτης.
Διεθνής διαγωνισμός πιάνου

Διάσημοι καλλιτέχνες απαρτίζουν τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του φετινού "21ου Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας" για πιάνο, που ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Μάρτη, με πρωτοβουλία του "Ατενέουμ". Την επιτροπή αποτελούν οι Γκιόργκι Σάντορ (πρόεδρος), Νικόλ Ανριοτ, Βαλεντίν Γεωργίου, Βίκτορ Μερζανόφ, Ντόρα Μπακοπούλου, Γιούρι Μπουκόφ, Πνίνα Ζάλτσμαν, Σοντράουντ Σπάιντελ και Μαρία Τίπο. Στόχος του διαγωνισμού, που έχει καταξιωθεί ως σημαντικός θεσμός, είναι η επιβράβευση ενός ολοκληρωμένου μουσικού (νέου στην ηλικία).

Στο φετινό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις κύκλους, έχουν δηλώσει συμμετοχή 25 νέοι πιανίστες, ανάμεσά τους δύο Ελληνες. Σήμερα, στην αίθουσα συναυλιών "Μ. Κάλλας" του "Ατενέουμ" ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος, ενώ το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί ο δεύτερος. Ο τρίτος κύκλος (19, 20/3) θα γίνει στο θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Π. Ψυχικό), ενώ και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 22 Μάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής. Στους δύο τελευταίους κύκλους, τους πιανίστες θα πλαισιώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Ιασίου, με διεύθυνση Γκιόργκι Κοστίν.

Οπως αναφέρθηκε χτες ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται στα 65 εκατ. Το ΥΠΠΟ έχει διαθέσει 10 εκατ. ενώ ο υπουργός Πολιτισμού έδωσε προχτές υπόσχεση για ενίσχυση με 15 εκατ. ακόμα.

Ορφάνεψαν τα "χρώματα" του Κισλόφσκι

Σκοτείνιασαν τα "χρώματα" του κινηματογράφου. Ο μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης της "Μικρής ερωτικής ιστορίας" και της "Μπλε" ταινίας, ο Κριστόφ Κισλόφσκι πέθανε χτες το μεσημέρι, σε ηλικία μόλις 55 χρόνων, μετά από έμφραγμα. Ο Κ. Κισλόφσκι, που εδώ και καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του, είχε υποβληθεί μια μέρα πριν (προχθές) σε εγχείρηση (μπάι-πας). Ο σκηνοθέτης είχε εισαχθεί τον περασμένο Αύγουστο σε νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Πολωνίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Βαρσοβίας, όπου παρέμενε για παρακολούθηση.

Ο Κρ. Κισλόφσκι γεννήθηκε το 1941 στη Βαρσοβία. Μετά την αποφοίτησή του από την περίφημη Κινηματογραφική Σχολή του Λοτζ, το 1969, γύρισε πολλά τοκιμαντέρ και ταινίες για την τηλεόραση. Το 1975 κάνει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους "Το προσωπικό". Ακολουθούν οι ταινίες "Η ησυχία" (1976), "Η πληγή" (1976) και "Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής" (1979), μια ταινία που του χαρίζει το πρώτο βραβείο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σικάγου, το 1980 και τον κάνει διεθνώς γνωστό. Ακολουθούν ο "Δεκάλογος" (σειρά δέκα ταινιών με αφετηρία τις Δέκα Εντολές), η υπέροχη "Διπλή ζωή της Βερόνικα" και η τελευταία δημιουργία του, η τριλογία "Μπλε", "Λευκό", "Κόκκινο".

Εχοντας την άποψη ότι το "Χόλιγουντ επιδιώκει τον έλεγχο της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας" ο Πολωνός σκηνοθέτης δήλωνε ότι "ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο μπίζνες, αλλά ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Και οι Αμερικανοί επιμένουν αυτό να το ξεχνούν".

"Εννέα Ανοιξιάτικες Μουσικές Βραδιές" τιτλοφορούνται οι μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, στην αίθουσά του (Μυστρά 128, Τερψιθέα), μέχρι τις 30 του Μάη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν καθηγητές και υπότροφοι μαθητές του Ωδείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση με ρεσιτάλ πιάνου, που θα δώσει ο Γιώργος Φιλαδελφεύς, με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Λιστ, Ραχμάνινοφ, Γκρανάντος και Καλομοίρη.

"Τριενάλε" στη Σόφια

Διεθνή έκθεση ζωγραφικής με την ονομασία "Τριενάλε Σόφιας '96" οργανώνει το Βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού και η Ενωση Βουλγάρων Καλλιτεχνών.Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια από τις 15 του Νοέμβρη μέχρι τις 30 του Δεκέμβρη. Το συνολικό χρηματικό ύψος των βραβείων φτάνει τα 12.000 δολάρια. Ο νικητής του Μεγάλου Βραβείου θα κληθεί να παρουσιάσει προσωπική του έκθεση στην επόμενη Τριενάλε της Σόφιας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 15 του Μάρτη. Περισσότερες πληροφορίες στο υπουργείο Εξωτερικών (Δ1 Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων), την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια (τηλέφωνο 003-592-441.340) ή το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών (Νίκης 11).

Με θέμα τη "Διαφήμιση"

Οι ανοιξιάτικες εκδηλώσεις της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη περιλαμβάνουν:

  • Σειρά ομιλιών με θέμα "Η διαφήμιση" (19, 20, 21, 26, 28 του Μάρτη, 7.30μμ). Θα μιλήσουν οι: Γ. Παπαζήσης, Θ. Σκυλακάκης, Ν. Δεμερτζής, Μ. Χαιρετάκης, κ.ά. Τις ομιλίες πλαισιώνει έκθεση με τίτλο: "1860 - 1960: 100 χρόνια έντυπης διαφήμισης".
  • Στις 29 και 30 του Μάρτη (7.30μμ την πρώτη μέρα και 9.30πμ τη δεύτερη), στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: "Επιθεώρηση τέχνης: Μια κρίσιμη δωδεκαετία",θα μιλήσουν οι: Κ. Κρεμμύδας, Σ. Μοσχονάς, Α. Μπουφέα, Γ. Βώκος, Ν. Χατζηνικολάου, Α. Πολίτης κ.ά. Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Εντευκτήριο της Εταιρείας (πλατεία Παναθηναϊκού Σταδίου 5). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Μήνας Γαλλόφωνων

Κύκλο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο γαλλόφωνο κόσμο, με τίτλο "Μήνας των Γαλλόφωνων",διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών,(18 - 22/3). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση βιβλίου και γαλλικού Τύπου (18 - 22/3), διάλεξη για την ιστορία της Δικαιοσύνης στη Γαλλία (19/2), αφιέρωμα στα κινούμενα σχέδια (28/3), στρογγυλό τραπέζι για τη διδασκαλία της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και τη Γαλλία (21/3), και αφιέρωμα στο Γαλλικό Κινηματογράφο (27/3 - 5/3) με προβολή των ταινιών: "Το δέντρο, ο δήμαρχος και η βιντεοθήκη" του Ερίκ Ρομέρ, "Λέολο" του Ζαν Κλοντ κ.ά.

38, μείον... 1, απροστάτευτοι ναοί

Ενας μοναδικός βυζαντινός οικισμός,ο οποίος έχει χαρακτηριστεί "νησιώτικος Μυστράς",βρίσκεται στην Παλιοχώρα Αίγινας.Τριάντα οκτώ βυζαντινοί ναοί στέκουν στην κυριολεξία απροστάτευτοι και δίπλα από λατομεία (γνωστά ως λατομεία Τόγια), τα οποία στο παρελθόν είχαν προκαλέσει φθορές τόσο στα βυζαντινά, όσο και σε παρακείμενο προϊστορικό οικισμό.Πέρυσι η μητρόπολη Αίγινας είχε κλείσει όλες τις εκκλησίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ενα κομμάτι της προχτεσινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,ήταν αφιερωμένο σ' αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, με αφορμή την παρουσίαση τεσσάρων μελετών, που αφορούν σε ισάριθμους ναούς.Οι τρεις μελέτες κρίθηκαν ελλιπείς, με αποτέλεσμα να εγκριθεί μόνο η μελέτη αποκατάστασης του Αγίου Γεωργίου Καθολικού (13ος - 14ος αι. ), η οποία στο παρελθόν βραβεύτηκε από την κοινότητα με 10 εκ. δραχμές,η εισροή των οποίων ξεκινάει μέσα στο Μάρτη. Η μελέτη εκπονήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της "Μεγάλης Παναιγινήτειας Επιτροπής για τη διάσωση της Παλιοχώρας",με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Προκοπίου.

Πρόκειται για ολοκληρωμένες προτάσεις σχετικά με την αποκατάσταση και στερέωση του ναού,ο οποίος είναι μονόχωρος με οξυκόρυφη καμάρα, στον άξονα της οποίας έχουν προκληθεί ρηγματώσεις.Ο ναός έχει, εξάλλου, σημαντικές τοιχογραφίες και επάλληλα στρώματα εικονογράφησης.

Ωστόσο, δικαίως ακούστηκε προχτές στο ΚΑΣ ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εκπονηθεί μια συνολική μελέτη για το βυζαντινό οικισμό και ότι μεμονωμένες προσπάθειες δεν είναι ικανές να αναδείξουν τη σπουδαιότητα των μνημείων. Η ολοκληρωμένη συντήρηση, αποκατάσταση και αξιοποίηση θα σήμαινε, εκτός των άλλων, και αξιοποίηση της Αίγινας γενικότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ