ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ψηφίστηκε η ανασύσταση της ΕΣΣΔ

Με 250 ψήφους υπέρ και 98 ψήφους κατά, η Κρατική Δούμα ενέκρινε σχετικό ψήφισμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η 15η Μάρτη θα μπει στη νεότερη ιστορία, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και των χωρών της ΚΑΚ, ως μέρα που δίνει στους βασανισμένους λαούς της καταστρεμμένης με τη βία ΕΣΣΔ την ελπίδα για την ανασύσταση του ενιαίου κράτους. Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας με πρωτοβουλία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των ΚΚΡΟ, "Λαϊκής Εξουσίας" και του Αγροτικού Κόμματος υιοθέτησε την απόφαση "Για το βάθεμα της ενοποίησης των λαών, που είχαν δημιουργήσει την ΕΣΣΔ, και την ακύρωση της απόφασης του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔΡ της 12ης Δεκέμβρη 1991". Με 250 ψήφους υπέρ και 98 κατά η Δούμα κηρύσσει άκυρο και ανυπόστατο το κείμενο που είχε εγκριθεί στις 12 Δεκέμβρη 1991 από το Ανώτατο Σοβιέτ της ΣΟΣΔΡ και ακύρωνε τη συμφωνία του 1922 για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ.

Οπως αναμενόταν, η πιο έντονη αντίδραση στην απόφαση της Κρατικής Δούμας ήρθε από το Κρεμλίνο. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν από την Πέμπτη το βράδυ, σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση, προσπάθησε να αποσιωπήσει τον πραγματικό ρόλο του νεκροθάφτη της Σοβιετικής Ενωσης και να εμφανιστεί στο ρόλο του οπαδού του "βαθέματος της ενοποίησης". Αποκάλεσε την απόφαση "σκανδαλώδη", που "προκαλεί μόνο αγανάκτηση". Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, κατηγόρησε τους κομμουνιστές ότι "θέλουν να σηκώσουν θόρυβο και να ματαιώσουν τις εκλογές, διότι δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν". Σημειώνουμε ότι ακριβώς οι κομμουνιστές έκαναν το παν για να πραγματοποιηθούν οι εκλογές το Δεκέμβρη 1995 για την Κρατική Δούμα και να γίνουν έγκαιρα οι προεδρικές εκλογές στις 16 Ιούνη.

Στο μεταξύ, άλλες αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι αντιφατικές. Ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας, Σεργκέι Μεντβέντιεφ, δήλωσε ότι το ντοκουμέντο που υιοθέτησε η Δούμα δεν έχει καμία νομική ισχύ. Επανέλαβε τα λόγια του Γιέλτσιν ότι η πρωτοβουλία των κομμουνιστών "έχει συγκυριακό χαρακτήρα" και θα έχει "απρόβλεπτες συνέπειες" στη χώρα και στις διεθνείς σχέσεις. Αντίθετα, ο σύμβουλος του Προέδρου, Γκεόργκι Σατάροφ, θεωρεί ότι δεν ξέρει ποιος μπορεί να σκεφτεί σοβαρά για το ντοκουμέντο αυτό". Ανώνυμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας διατύπωσε την άποψη ότι η Κρατική Δούμα "ακύρωσε την απόφαση του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔΡ και επανέφερε στη Ρωσία την ισχύ του Συντάγματος της ΕΣΣΔ". Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι "αγωνίστηκε για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ", αλλά χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση, γιατί δε λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες.

Αντιδράσεις στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε επισήμανε ότι η απόφαση αυτή "μπορεί να υπονομεύσει τις εύθραυστες βάσεις εμπιστοσύνης". Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Σένκο ανέφερε ότι η απόφαση του ρωσικού Κοινοβουλίου δε θα έχει καμιά νομική συνέπεια. Αντίθετα, σύμβουλος του Προέδρου της Κιργιζίας Ασκάρ Ακάγεφ θεωρεί ότι η απόφαση "θα έχει συνέπειες". Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι "η ιστορία δεν μπορεί να γυρίσει πίσω".

Με επιφύλαξη αντέδρασαν στην απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας Γιούρι Αρούζο ανέφερε ότι η απόφαση "στερείται νομικής βάσης". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λετονίας Ρίσαρντς Μουίσινς επισήμανε ότι η απόφαση "εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές. Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας Ρίτσαρντ Ντεγκούτις δήλωσε τι η απόφαση αυτή δεν αφορά τη Λιθουανία, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι συμφωνίες που αφορούν την ανεξαρτησία των Βαλτικών Χωρών.

ΒΟΣΝΙΑ
Τραυματισμοί ΝΑΤΟικών στρατιωτών

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δύο νέοι, σοβαροί τραυματισμοί ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών σημειώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών περιστατικών σε Τούζλα και Σαράγεβο, ενώ ώρες μετά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Αστυνομία της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας ότι συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά άμαχων Σέρβων που διαβιούν σε προάστια της βοσνιακής πρωτεύουσας. Το ίδιο 24ωρο, οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τη χρηματοδότηση προγράμματος εξοπλισμού του βοσνιακού στρατού στέφθηκαν με αποτυχία καθώς καθοριστικό ρόλο στη σχετική διάσκεψη της Αγκυρας έπαιξαν τόσο οι έντονες αντιδράσεις της ΕΕ, όσο και η απροθυμία μουσουλμανικών χωρών να δώσουν τον "οβολό" τους...

Οπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Τούζλα, ο 21χρονος Αμερικανός στρατιώτης, Σον Οστιν, πυροβολήθηκε στον ώμο όταν επιχείρησε να σταματήσει άγνωστο άνδρα που προσπάθησε να μπει στο στρατόπεδο "Λίντα" στην περιοχή Ολοβο (65 χλμ. νότια του αμερικανικού στρατηγείου στην Τούζλα). Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, η κατάσταση του Σον Οστιν, αν και σοβαρή, δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή του νεαρού στρατιώτη.

Κοντά στο Σαράγεβο, ένας Γερμανός αξιωματικός τραυματίστηκε όταν εξερράγη νάρκη σε τοποθεσία όπου ομάδα ομοεθνών του μηχανικών κατασκεύαζε γέφυρα. Ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δεν έδωσε αμέσως στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας του άτυχου αξιωματικού. Υποστηρίχτηκε, πάντως, ότι η ζωή του τραυματία δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο...

Στο μεταξύ, σοβαρές καταγγελίες έκανε χτες σε βάρος της βοσνιακής κυβέρνησης ο Αλεξάντερ Ιβάνκο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Σαράγεβο. Ο Ιβάνκο, επικαλούμενος "γεγονότα" και όχι απλές φήμες, σημείωσε ότι οι βοσνιακές κυβερνητικές και αστυνομικές δυνάμεις όχι μόνον συνέβαλαν με τη στάση τους στη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων Σερβοβόσνιων από τα προάστια του Σαράγεβο αλλά και υποδαυλίζουν την εξαπόλυση επιθέσεων κατά όσων λιγοστών Σέρβων αποφάσισαν για διάφορους λόγους να παραμείνουν στις εστίες τους!

"Κανείς από τους Σέρβους δε θέλει πια να μείνει. Οποτε πάμε στη βοσνιακή κυβέρνηση ή στις αρχές της ομοσπονδίας για να διατυπώσουμε κάποιο παράπονο, ποτέ δε γίνεται τίποτα" τόνισε ο Ιβάνκο κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους. Ο Ιβάνκο μίλησε ακόμη για λεηλασίες, κλοπές και πράξεις τρομοκράτησης των Σέρβων...

Η Διάσκεψη στην Αγκυρα

Η Διάσκεψη για τον εξοπλισμό και εκπαίδευση της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας στη Βοσνία, που έγινε χτες στην Αγκυρα, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα για τις ΗΠΑ αποτελέσματα. Οι μόνες χώρες που ανακοίνωσαν οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν οι ΗΠΑ (με 100 εκατομ. δολάρια) και η Τουρκία (με ένα εκατομ. δολάρια), ενώ άλλες μουσουλμανικές χώρες δήλωσαν ότι θέλουν περισσότερο χρόνο πριν ανακοινώσουν ενδεχόμενες συνεισφορές. Η ΕΕ, που συμμετείχε μόνο ως παρατηρητής, είχε έντονες αντιδράσεις πάνω στα αμερικανικά σχέδια για χρηματοδότηση και υπερεξοπλισμό του βοσνιακού στρατού. "Η διάσκεψη αυτή είναι ένα κακό σημάδι" σημείωσε στη σύνοδο ο εκπρόσωπος της Ιταλίας εξ ονόματος των Ευρωπαίων εταίρων, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο άμεσο μέλλον σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τον εξοπλισμό του βοσνιακού στρατού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της Γαλλίας. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού χαρακτήρισε "άκαιρη" τη διάσκεψη της Αγκυρας, πρόσθεσε ότι"εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας"...

Τσετσένοι χωρικοί στο χωριό Σαμάνσκυ φεύγουν με ότι μέσον διαθέτουν

Τσετσένοι χωρικοί στο χωριό Σαμάνσκι, φεύγουν με ό,τι μέσο διαθέτουν, φοβούμενοι τις συγκρούσεις που γίνονται με το ρώσικο στρατό στην περιοχή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενταλμα σύλληψης Ιρανού υπουργού

ΒΟΝΝΗ.-

Ενταλμα σύλληψης εξέδωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας εναντίον του Ιρανού υπουργού Πληροφόρησης, Αλί Φαλαχιγιάν σε σχέση με τη δολοφονία τεσσάρων εξόριστων Κούρδων ηγετών στο Βερολίνο το 1992.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται ότι "ο ύποπτος ήταν επικεφαλής του υπουργείου Πληροφόρησης από το 1989 και είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ιρανική τηλεόραση λίγες βδομάδες πριν από την επίθεση εναντίων των Κούρδων, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τους Κούρδους μαχητές και ότι θα συνέχιζαν την καταδίωξή τους στο Ιράν και στο εξωτερικό".

Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν εδώ και μήνες έρευνες για πιθανή σχέση του Φαλαχιγιάν και της δολοφονίας των τεσσάρων Κούρδων στο μπαρ "Μύκονος" του Βερολίνου. Στη δολοφονική αυτή επίθεση σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, Σαντίκ Σαράφκιντι, και άλλες τρεις αντιπολιτευόμενες προσωπικότητες. Η έρευνα άρχισε ύστερα από πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διέταξε πέντε πράκτορές της να σκοτώσουν τους Κούρδους. Οι πέντε, τέσσερις Λιβανέζοι και ένας Ιρανός, δικάζονται από τον Οκτώβριο του 1993 στο Βερολίνο.

Ωστόσο, το Ιράν αρνείται ότι ο υπουργός Πληροφόρησης βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ζυμώσεις για άλλη "ειρηνευτική διαδικασία"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (ΙΡΑ), Σιν Φέιν, θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις αν δεν επαναφέρει την κατάπαυση του πυρός ο ΙΡΑ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς υποστήριξε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να διεξαχθούν χωρίς προϋποθέσεις.

"Πρέπει να πω ότι το Σιν Φέιν είναι ένα κόμμα, και ότι πρέπει να του συμπεριφέρονται ως ισάξιο με άλλα κόμματα", τόνισε ο Ανταμς.

Το επίσημο γεύμα διοργάνωσε το Αμερικανο - Ιρλανδικό Ταμείο, το οποίο και βράβευσε το προεδρικό ζεύγος Κλίντον για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν την ειρήνη.

Στο προχτεσινό δημοσίευμα της "Αϊρις Τάιμς", ο Ανταμς επέκρινε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς, κατά τη γνώμη του η αποτυχία οφείλεται "στην ανικανότητα της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να ασκήσει πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Στο μεταξύ, στο Λονδίνο, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε χτες, με 222 ψήφους υπέρ και 26 κατά, την παράταση για ένα χρόνο του νόμου περί τρομοκρατίας που στοχεύει κυρίως στην "πάταξη της τρομοκρατίας" στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργατικό Κόμμα απέσχε της ψηφοφορίας, ενώ 23 βουλευτές του αγνόησαν τη σύσταση του ηγέτη των Εργατικών και ψήφισαν κατά του κειμένου. Τρεις βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος του Ολστερ ψήφισαν, επίσης, κατά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ