ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
86 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας

Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ

"Οι μαζικές και ενωτικές αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στη νέα ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αποδείχνουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι άξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας. Ξέρουν να τιμούν ζωντανά και όχι επετειακά τους ήρωές τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά, να υλοποιούν στην πράξη το σύγχρονο νόημα του φλογερού μηνύματος του Μαρίνου Αντύπα για Οργάνωση - Ενότητα - Αγώνα",τονίζει σε διακήρυξή της για την 86η επέτειο της εξέγερσης του Κιλελέρ η ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης είναι το παρακάτω:

"- Αγρότες, αγρότισσες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου.

Συμπληρώνονται φέτος 86 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας στο ΚΙΛΕΛΕΡ, ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και στην καταπίεση του αστικού κράτους με βασικά συνθήματα "η γη στους αγρότες", "κάτω η σκλαβιά".

86 χρόνια αγώνων και θυσιών της μικρομεσαίας αγροτιάς για δημοκρατία, Εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.

86 χρόνια συμμετοχής μαζί με την εργατική τάξη και το Κόμμα της, το ΚΚΕ, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς δημοκρατικούς και πατριωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την Εθνική Αντίσταση.

86 χρόνια αγώνων που μπορεί να έλυσαν αρκετά προβλήματα, αλλά δεν απάλλαξαν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο από τη ληστρική εκμετάλλευση, επειδή τη θέση του τσιφλικά την πήραν οι μεσάζοντες, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές εταιρίες. Η εκμετάλλευση ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς εντάθηκε, αφού στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προστέθηκε και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που οδηγεί σε αφανισμό τη γεωργία και την κτηνοτροφία και σε ξεκλήρισμα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, η εξέγερση του ΚΙΛΕΛΕΡ έχει ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα γιατί αγρότες και κτηνοτρόφοι απειλούνται να μετατραπούν σε σύγχρονους κολίγους. Ειδικά στην κτηνοτροφία η παραγωγή, η μεταποίηση και η εμπορία συγκεντρώνεται σε λίγες επιχειρήσεις (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΗΠΕΙΡΟΣ κ.ά.), που λειτουργούν μονοπωλιακά και εξελίσσονται στην κυριολεξία σε σύγχρονους τσιφλικάδες.

Σήμερα, 86 χρόνια μετά, το αστικό κράτος, η ΕΕ και τα κόμματα που συμφωνούν και υποτάσσονται στις καταστροφικές συμφωνίες του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ, κάνουν ό,τι μπορούν για να υποτάξουν τους αγρότες στην καταστροφική τους πολιτική. Με τα ψευτοδιλήμματα του μονόδρομου, της εθνικής τάχα απομόνωσης και της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία, το ραγιαδισμό και την υποταγή των αγροτών. Και επειδή δεν το κατορθώνουν, προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αγώνες τους με αποπροσανατολιστικές, διασπαστικές ενέργειες και αυταρχικές μεθοδεύσεις.

Γι' αυτό αποτελεί δημαγωγία και ιεροσυλία η επίκληση του ΚΙΛΕΛΕΡ από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες που η πολιτική και η πρακτική τους είναι ακριβώς αντίθετη με το νόημα της εξέγερσης του ΚΙΛΕΛΕΡ.

Γι' αυτό οι μαζικές και ενωτικές αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στη νέα ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αποδείχνουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι άξιοι συνεχιστές των κολίγων της Θεσσαλίας. Ξέρουν να τιμούν ζωντανά και όχι επετειακά τους ήρωές τους. Ξέρουν επίσης πολύ καλά, να υλοποιούν στην πράξη το σύγχρονο νόημα του φλογερού μηνύματος του ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ για Οργάνωση - Ενότητα - Αγώνα.

- Αγρότες -σες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σας είπε την αλήθεια για τις καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις συμπαραστάθηκε με ειλικρίνεια, με συνέπεια και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες σε όλους τους αγώνες σας, γι' αυτό σας καλεί:

- Να συνεχίσετε, να δυναμώσετε και να συντονίσετε τους αγώνες σας μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα για τη λύση των προβλημάτων σας, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.

- Να συμβάλετε μαζικά στη δημιουργία αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα αντιστέκεται και θα συγκρούεται με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών της ΕΕ και θα διεκδικεί:

Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες νόμιμες και παράνομες εισαγωγές και τη λήψη μέτρων απορρόφησης της παραγωγής.

Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των περιορισμών στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας.

Τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Τον περιορισμό της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και την προνομιακή ενίσχυση των συνεταιρισμών.

Τον άμεσο διπλασιασμό των κονδυλίων για βασικά έργα υποδομής σε γεωργία και κτηνοτροφία και την προώθηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης.

Τη ριζική αλλαγή των νέων κανονισμών για το βαμβάκι, την κτηνοτροφία, τις σταφίδες, τα καπνά, τα σιτηρά και το ρύζι και την απόρριψη των προτεινόμενων κανονισμών για τα αμπελοοινικά και τα οπωροκηπευτικά.

Τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος με τιμές και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής.

Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και την αποτελεσματική ασφάλιση της παραγωγής, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές.

- Να αποδυναμώνετε τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ" και ΔΗΚΚΙ που υποτάσσονται και εξωραϊζουν το Μάαστριχτ, τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και υπονομεύουν τους αγώνες σας.

- Να ενισχύσετε πολύπλευρα το ΚΚΕ που είναι το μόνο κόμμα που αντιστέκεται στο Διευθυντήριο της ΕΕ και στηρίζει με συνέπεια τα αιτήματά σας και τους αγώνες σας.

- Αγρότες -σες,

- Νέες και νέοι της υπαίθρου

Η επιβίωση των νοικοκυριών σας και η παραμονή σας στα χωριά σας και στα χωράφια σας είναι μονόδρομος, που στις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης έχει προσλάβει διαστάσεις εθνικής ανάγκης.

Εχετε το δίκιο με το μέρος σας, έχετε μαζί σας τις συνειδήσεις και τη συμπαράσταση όλων των λαϊκών στρωμάτων, έχετε την ανιδιοτελή συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα που κάνετε, το οποίο θα παλέψει μαζί σας μέχρι τη δικαίωσή σας".

Παλλεσβιακό συλλαλητήριο στις 26 Μάρτη

Την πραγματοποίηση νέου μεγάλου παλλεσβιακού συλλαλητηρίου στις 26 του Μάρτη, στη Μυτιλήνη, αποφάσισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, ενώ εκπρόσωποί τους παίρνουν μέρος σήμερα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται στην Αθήνα.

Η απόφαση για συνέχιση του αγώνα πάρθηκε σε συνάντηση που είχαν στην Καλλονή Λέσβου εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων του νησιού, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Στη συνάντηση έγινε εκτίμηση του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μάρτη και αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, αφού ούτε στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Γεωργίας, ούτε στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το συλλαλητήριο, δεν επιλύθηκε κανένα από τα αιτήματα που τέθηκαν.

Σε σχετική ανακοίνωση - ψήφισμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 11 Μάρτη, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εκφράζει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι του νησιού και τα οποία δημιουργήθηκαν από την άρνηση και την αδιαφορία της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: "Με τη μαζική, αλλά και ενωτική τους συμμετοχή, οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού μας έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν ενωμένοι για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας μας από τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό το στοιχείο αποτελεί την πιο σταθερή υποθήκη που έγραψε το συλλαλητήριο, αλλά και το πιο αισιόδοξο μήνυμα στην πάλη του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο".

"Οσον αφορά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - εκφράζουμε τη λύπη μας. Συνάμα όμως εκφράζουμε και την αγανάκτησή μας για την προσπάθεια που καταβάλουν ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι τα γεγονότα αυτά, να συκοφαντήσουν και να δυσφημίσουν τον αγώνα μας. Θα περιμέναμε από αυτούς και ιδιαίτερα από όσους κατέχουν αξιώματα ή ασκούν επιρροή, εξουσία, αντί απλά να καταδικάζουν τον αγώνα μας, να δουν και τη δική τους ευθύνη για τη μη επίλυση των προβλημάτων μας. Ιδιαίτερα αυτό το περιμένουμε από τον κύριο νομάρχη, που αντί να βγάζει λόγους που να προκαλούν και να πυροδοτούν, όπως έκανε στο συλλαλητήριό μας, να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας".

Από την Αθήνα σήμερα το μήνυμα της αγροτιάς

Αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Γεωργίας, και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Βουλή και όπου αλλού θα αποφασίσουν

Στην Αθήνα διαδηλώνει σήμερα η αγροτιά της χώρας, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τιμώντας αγωνιστικά την 86η επέτειο του Κιλελέρ. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά κατεβαίνουν μαζικά με πολλές δεκάδες πούλμαν και αγροτικά αυτοκίνητα στην Αθήνα, για να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και να διεκδικήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματά τους

Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Γεωργίας (πλατεία Βάθης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μαχητική πορεία προς τη Βουλή και όπου αλλού αποφασίσουν οι διαδηλωτές.Από τη μεριά της κυβέρνησης, που επιμένει στην άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, διάχυτη ήταν μέχρι χτες η αγωνία ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου. Βέβαια, το μόνο σίγουρο "μέτρο" που μέχρι χτες έδειχνε αποφασισμένη να "λάβει" η κυβέρνηση, είναι η επιστράτευση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για να αποκλείσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στο υπουργείο Γεωργίας. Πάντως, παράλληλα με την κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, που από το πρωί σήμερα αναμένεται να καταφτάσουν στο προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ πραγματοποιεί (10 πμ) στο ξενοδοχείο "Λήδρα Μάριοτ" την ετήσια γενική συνέλευσή της, στην οποία ανακοινώθηκε χτες ότι θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, μη έχοντας τίποτα επί της ουσίας να ανακοινώσει, θα προβεί σε γενικόλογες δεσμεύσεις και θα εξαγγείλει δημαγωγικά κάποια επιμέρους μέτρα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πάντως, με βάση πληροφορίες του "Ρ", στο σημερινό συλλαλητήριο αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές χιλιάδες αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι με βάση τις αποφάσεις των κατά τόπους Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, αναμένεται να καταφθάσουν μαζικά στην Αθήνα από διάφορα σημεία της χώρας. Ηδη από χτες βράδυ ξεκίνησαν τα πούλμαν από Εβρο και Ροδόπη.Ο κύριος όγκος των αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να είναι από τη Θεσσαλία και τη Στερεά, οι οποίοι, παράλληλα με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας, θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα την κάθοδό τους στην Αθήνα. Στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας ναυλώθηκαν περισσότερα από 70 πούλμαν, ενώ στους νομούς Βοιωτίας - Φθιώτιδας ο αριθμός τους έφτασε τα 15, στην Αιτωλοακαρνανία περισσότερα από 10 και ακολουθούν Φωκίδα και Εύβοια.Από τη Μακεδονία θα κατέβουν με πούλμαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους Νομούς Θεσσαλονίκης,Καβάλας,Κιλκίς,Κοζάνης και Καστοριάς.Η Ηπειρος συμμετέχει με τους Νομούς Πρέβεζας,Αρτας,Θεσπρωτίας,ενώ η ΟΑΣ Ν. Ιωαννίνων,που ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει την παρουσία αγροτοκτηνοτρόφων του νομού στο σημερινό συλλαλητήριο. Από την Πελοπόννησο, επίσης, συμμετέχουν με αρκετά πούλμαν, οι Νομοί Ηλείας,Μεσσηνίας,Αργολίδας,Κορινθίας και από τις επαρχίες Αιγιαλείας και Καλαβρύτων της Αχαϊας. Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά της Ζακύνθου,Κεφαλονιάς,ενώ αντιπροσωπεία αγροτοκτηνοτρόφων θα κατέβει και από τη Λέσβο.

  • Χτες, επίσης, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και αγρότες από τη Β. Χαλκιδική,συνεχίζοντας των αγώνα τους, απέκλεισαν από το μεσημέρι με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.
Χαιρετίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους

Με ανακοινώσεις τους αρκετές οργανώσεις των εργαζομένων, όπως και η παράταξη της "Πανεπιστημονικής" Γεωτεχνικών, χαιρετίζουν το δίκαιο ενωτικό και μαχητικό αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων όλης της χώρας που, σήμερα, πραγματοποιούν το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

"Ο αγώνας τους, αγώνας για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, για να είναι αφέντες στο μόχθο τους, ενάντια στο ξεκλήρισμα που τους επιφυλάσσει η υλοποίηση των επιλογών της ΕΕ, για να σταματήσει η καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, ολόκληρου του ελληνικού λαού", τονίζεται στην ανακοίνωση - χαιρετιστήριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και προστίθεται:

"Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιαλλαξία της και να δώσει άμεση λύση στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση των προτάσεων των τοπικών οργανώσεων των αγροτών και των συντονιστικών επιτροπών τους για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, κόντρα στις επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών που την αφανίζουν".

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία των Οικοδόμων διαβεβαιώνει πως "θα σταθούμε με κάθε τρόπο στο πλευρό των αγροτών, πιστεύοντας ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η κοινή πορεία και δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι περισσότερο αναγκαία για την αντιμετώπιση του κοινού αντιπάλου, που δεν είναι άλλος από τα πολυεθνικά αφεντικά και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους".

Η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Αθήνας από την πλευρά της, αφού εκφράζει τη συμπαράσταση των εργαζομένων, τονίζει ότι μαζί με τους αγρότες "καταγγέλλουμε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που βασίζεται στην ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ, ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, δέχονται καθημερινά στο πετσί τους τα αποτελέσματα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που είναι ο μοναδικός "υποκινητής" για τους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων", υπογραμμίζεται και τονίζεται η ανάγκη για τη δημιουργία μετώπου αντίστασης ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και τις καταστροφικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι ενεργητικά να συμπαρασταθούν στους αγώνες των αγροτών.

Οι γεωτεχνικοί της "Πανεπιστημονικής", επισημαίνουν πως οι αγροτικές "εκρήξεις" δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των προβλημάτων και των αδιεξόδων στα οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή επιβάλλει συρρίκνωση της γεωργίας και αφανισμό της κτηνοτροφίας. Οδηγεί στη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η ίδια πολιτική έχει δραματικές επιπτώσεις και σε βάρος των γεωτεχνικών επιστημόνων, επισημαίνεται. Οπως η ανεργία, η υποαπασχόληση και υποβάθμιση του ρόλου τους. Ο αγώνας, λοιπόν, για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής είναι κοινός. Καλούνται οι γεωτεχνικοί να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Νεοφιλελεύθερη υποτέλεια...

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές χαρακτηρίζονται, τόσο για την υποτέλειά τους στα ξένα αφεντικά, όσο και για τη θρασυδειλία απέναντι στους γείτονες. Δύο παραδείγματα από διακεκριμένους εκφραστές τους το Σαββατοκύριακο.

Ο πρώτος είναι ο γνωστός για τις "ακραίες" νεοφιλελεύθερες απόψεις του, Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εμφανίστηκε κήρυκας της υποταγής στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Ιδού τι είπε ο Α. Ανδριανόπουλος: "Αν η χώρα μας ακολουθήσει την πολιτική της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θα οδηγηθεί, όχι μόνο σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα έρθει σε ρήξη με τις κυριότερες προηγμένες τεχνολογικές χώρες της Δύσης και της Απω Ανατολής". Ακάθεκτος συνέχισε: "Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τα ζωτικά, εθνικά και στρατηγικά, συμφέροντα της χώρας μας, καθώς κινδυνεύει να θεωρηθεί υπονομευτής του ρόλου της Τουρκίας στο σταυροδρόμι των πετρελαίων της Κασπίας".

Με άλλα λόγια, ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού μάς συμβουλεύει να εκχωρήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουμε τις πολυεθνικές πετρελαίου!

...και θρασυδειλία

Η άλλη όψη αυτής της νεοφιλελεύθερης αντίληψης εκφράζεται προς την πλευρά των "αδύνατων" γειτόνων μας στα βόρεια σύνορα. Την εξέφρασε με το γνωστό κυνισμό του ο Στ. Μάνος για την "ΠΓΔ της Μακεδονίας". Με απλά λόγια, είπε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, όσον αφορά την υπόθεση των Σκοπίων, θα ήταν "να χάναμε το όνομα, τα Σκόπια να ονομάζονταν Μακεδονία και να μετατρέπονταν σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό δορυφόρο της Ελλάδας".

Αυτή είναι και - όχι μόνο τελευταία - η μικροϊμπεριαλιστική άποψη τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, που θέλουν να προχωρήσουν στην άμεση επίλυση του Σκοπιανού. Των ανισότιμων και υποτελών σχέσεων με τους γείτονες.

"Δωράκι" στην ΠΑΣΕΓΕΣ

"Δωράκι" 100.000.000 δραχμών προσέφερε η κυβέρνηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, για να διαφημίσει... το Μητρώο Αγροτών. Τα χρήματα αυτά προστίΘενται στα 637.000.000 δραχμές που έχει να λαμβάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ για το έργο της μηχανοργάνωσης. Φαίνεται πως οι καλές υπηρεσίες, που προσφέρει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ στην κυβέρνηση, "εκτιμήθηκαν" δεόντως, μέρες που 'ναι. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ υπέγραψαν εκ νέου τη σύμβαση για τη μηχανοργάνωση του Μητρώου Αγροτών, μήπως και ξεκινήσει τελικά η διαδικασία υλοποίησής του. Βέβαια, με τη νέα σύμβαση "διαγράφεται" και η τρίμηνη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών και το Μητρώο, αντί να είναι έτοιμο στα μέσα του του Ιούνη, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, παίρνει παράταση μέχρι το Σεπτέμβρη. Πάντως, ο Ν. Λιόλιος θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον οικονομικά "ανακουφισμένος", αφού εκτός των άλλων έχει και τα έξοδα της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, την οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά τ' άλλα, ο Ν. Λιόλιος, υλοποιώντας το διασπαστικό του ρόλο, έσπευσε χτες να προκαταλάβει πως οι αγρότες δε θα κατέβουν στην Αθήνα.

Κρυβόταν!

Ο γγ του υπουργείου Γεωργίας αρνήθηκε χτες να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να συνδεθούν τα μεγάφωνα στην εξέδρα των ομιλιών στο συλλαλητήριο των αγροτών και κτηνοτρόφων μπροστά στο υπουργείο! Στο αίτημα που απηύθυνε η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, αρχικά οι τεχνικές υπηρεσίες απάντησαν πως μπορούσαν να δώσουν ηλεκτρικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα δινόταν σχετική εντολή από την ηγεσία του υπουργείου. Ομως, ο γγ, Βασίλης Σιουμάλας, μέχρι αργά το βράδυ κρυβόταν, όπως μας είπε εκπρόσωπος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, για να μη δώσει απάντηση. Από το γραφείο του γενικού δήλωναν πως είναι απασχολημένος, και στην πραγματικότητα, κρυβόταν, όπως εκτιμούσαν οι αγρότες συνδικαλιστές της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Εύλογα ερωτηματικά

Εντείνονται τα ερωτηματικά που προκαλεί η στάση κυβέρνησης και διοίκησης του αεροδρομίου του Ελληνικού, που ουσιαστικά αρνούνται να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του αερολιμένα. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι είδους εκσυγχρονιστικός άνεμος πρέπει να φυσήξει και τι νέο ήθος και ύφος χρειάζεται για να δοθεί μια προσοχή σε θέματα όπως η καθαριότητα, η σωστή λειτουργία των ταινιοδρόμων, οι κυλιόμενες σκάλες που είναι εκτός λειτουργίας και άλλα.

Η Θεσσαλία ξανά μπροστάρης με τη μαζική κάθοδο των θεσσαλών σήμερα στη

Η Θεσσαλία ξανά μπροστάρης με τη μαζική κάθοδο των θεσσαλών σήμερα στην Αθήνα

Διπρόσωποι επιχειρηματίες

Τα Σκόπια επισκέφθηκε χτες 70μελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Αυτή είναι η μία είδηση.

Η άλλη είναι ότι στο "βαλκανικό συνέδριο", που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αυτοί - και όχι μόνο - οι επιχειρηματίες απέφυγαν να πουν οτιδήποτε επίσημα και δημόσια για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Επίσης, ο επιχειρηματίας Α. Μπακατσέλος, μέλος της Μακεδονικής Επιτροπής - η οποία είχε διοργανώσει τα συλλαλητήρια μίσους και τις τελευταίες μέρες δραστηριοποιείται ενάντια στην αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του - δημοσιοποίησε την πρόθεση της Επιτροπής, να δεσμεύσουν όλους τους βουλευτές των κομμάτων - εννοείται πλην ΚΚΕ - στη Μακεδονία και τη Θράκη, κάτω από κείμενο, πως θα καταψηφίσουν στη Βουλή κάθε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας.

Διπρόσωποι, αν μη τι άλλο, οι επιχειρηματίες. Προς τα μέσα αδιάλλακτοι και υπερπατριώτες, προς τα έξω "ειρηνοποιοί".

Πικρός ο καφές στη Λάρισα

Να ιδιωτικοποιήσει τα δημοτικά αναψυκτήρια και να κλείσει παράκαιρα - πριν τελειώσει η "σεζόν" - τον πασίγνωστο στο Πανελλήνιο "Μύλο 1927", αποφάσισε ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές και η πλειοψηφία της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ). Από το "Μύλο 1927" πέρασαν, στα 6 χρόνια λειτουργίας του ως ψυχαγωγικό και πολιτιστικό στέκι, πάρα πολλοί και πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες Ελληνες και ξένοι, μεταφέροντας την τέχνη τους στο διψασμένο για γνήσια πολιτιστική δημιουργία κοινό της επαρχίας. Και στα 4 δημοτικά αναψυκτήρια οι Λαρισαίοι μπορούσαν να βρουν προσιτές τιμές για το καφεδάκι και τις μπιρίτσες τους, αποφεύγοντας τα ιδιωτικά μαγαζιά του κέντρου της πόλης, όπου οι τιμές "καίνε". Κι όμως ο δήμαρχος προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση των αναψυκτηρίων και στο κλείσιμο του "Μύλου" (προσωρινά λέει, αλλά...), ενεργώντας στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης κι "αφυδάτωσης" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ανταγωνιστών ιδιωτών.

Μια πολιτική που, ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή της Λάρισας, συνδυάζει και με συνεχή φορομπηχτικά μέτρα σε βάρος των δημοτών, όπως π.χ. αύξηση των δημοτικών τελών κατά 57% και των τελών ύδρευσης κι αποχέτευσης κατά 12% κι άλλα. Οι Λαρισαίοι αναγκάζονται, λοιπόν, να πιουν "πικρό καφέ", επειδή ψήφισαν για δήμαρχό τους τον κυβερνητικό Καφφέ. Να τους πούμε... ας πρόσεχαν; Οχι, πεποίθηση δική μας είναι πως ποτέ δεν είναι αργά για τη διεξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων. Η ζωή θα δείξει.

Πρόβατα

Εθνικά θέματα έχουμε, Εθνικές ομάδες επίσης, εθνικές και εθνικούς σταρ διαθέτουμε, ε, καιρός ήτανε να αποκτήσουμε και εθνικά πρόβατα...

****

Πάντως προκύπτει συμπέρασμα: Ο ΕΝΑΣ βοσκός, που λέει ότι κάποιοι του απαγόρευσαν να επισκεφθεί τα πρόβατά του στην Ιμια, μπορεί να γίνει εθνικό

Θέμα και να ασχοληθεί ολόκληρη η κυβέρνηση.

****

Ολοι οι υπόλοιποι βοσκοί και κτηνοτρόφοι της χώρας που κινητοποιούνται εδώ κι ένα μήνα, ζητώντας την εξασφάλιση στοιχειωδών όρων επιβίωσης, δεν τυγχάνουν ούτε της ελάχιστης προσοχής.

****

Η μάλλον ακόμα χειρότερα, τυγχάνουν της προσοχής του Τζουμάκα.

****

Εντάξει, η Ιμια αναμφιβόλως είναι ελληνικό έδαφος, το ίδιο ισχύει όμως και για τη Λάρισα, την Πέλλα, την Κομοτηνή... Κι εκείνοι Ελληνες βοσκοί είναι. Τι πρέπει να γίνει; Να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατα στις βραχονησίδες απανταχού στο Αιγαίο;

****

Αυτά τα γκάλοπ για το Σκοπιανό, που κυκλοφόρησαν, τα προσέξατε; Αναδεικνύουν αυτή την εκπληκτική δυνατότητα της "κοινής γνώμης", να εναρμονίζεται με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, ιδιαίτερα όταν "εκφράζεται" από τις εφημερίδες που στηρίζουν αυτές τις επιλογές...

Δήλωση

Εγώ, λοιπόν,

ο μισθωτός

έφορα

σου δηλώνω

πως όλα μου

τα "έσοδα"

κι αυτόν

εδώ το χρόνο

ήταν

τα χαρατσώματα

και το "ζωνάρι"

μόνο!

Αυτά ήταν

τα "κέρδη" μου

κι όλη

η "απολαβή" μου

μα και στο μέλλον

όμοια

θα 'ναι

η "αμοιβή" μου,

αν δεν αλλάξει

εντελώς

η κούτρα

η ζαβή μου!

Ο οίστρος

... και η υπενθύμιση

"Υπενθυμίζουμε στους λειτουργούς της υγείας ότι η πολιτική ηγεσία έχει εξ ορισμού την πρώτη ευθύνη. Δεν έχει όμως την αποκλειστική ευθύνη. Υπάρχει και η συν - ευθύνη τους. Χωρίς τη συνειδητή ευθύνη και ενεργό συμμετοχή τους, με συμπεριφορά και πράξη, καμία προσπάθεια δε θα αποδώσει. Και το ΕΣΥ θα μαραζώσει και θα καταρρεύσει".

Πάντως ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ έλεγε ότι η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών είναι αποκλειστική "ευθύνη του κράτους". Επομένως το κράτος, πριν ζητήσει τη "συν - ευθύνη" των εργαζομένων, πρέπει να εκπληρώσει πρώτα την "αποκλειστική ευθύνη" απέναντι στον πολίτη. Γιατί, εκτός των άλλων, πρώτα ο τομέας της υγείας και μετά της εκπαίδευσης είναι δυο τομείς, όπου δοκιμάζονται τα ιδανικά και διακηρύξεις, όπως έλεγε ο ίδιος ο Αν. Πεπονής στις 22.1.1996 παραλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας.

Η "συνευθύνη"...

Για διεκδίκηση και δυναμική εισβολή της ιδιωτικής επιχείρησης στην περιοχή των υπηρεσιών υγείας, μίλησε χτες βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής.

"Οφείλουμε να παραδεχτούμε, είπε ο υπουργός και ο ίδιος ο δημόσιος τομέας υγείας ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1990 - 1993, άφησε να αναπτυχθούν συνθήκες που αποδυνάμωσαν το ΕΣΥ και καταστήσανε την αποδοτική λειτουργία του, προβληματική". Ο υπουργός σε άλλο σημείο είπε ότι δε θα αποδεχτεί μοιρολατρικά την "απαράδεκτη πραγματικότητα", εξαντλώντας τα "ακραία όρια των δυνατοτήτων του πολιτικού του επιτελείου" αλλά ζήτησε και τη "συνευθύνη των λειτουργών της υγείας".

Μα για να υπάρξει "συνευθύνη" χρειάζεται έμπνευση και αυτή τη στιγμή στα πλαίσια των εκ των Βρυξελλών εκπορευομένων περικοπών των κοινωνικών δαπανών, οι λειτουργοί της υγείας θα είναι οι μονίμως και "σαφώς αδικημένοι". Και μόνο με την αναγνώριση της αδικίας τους - αλλά χωρίς μέτρα - δεν μπορούν να ζήσουν. Κι όταν κάποιοι λειτουργοί εξουθενώνονται, καταρρέει και το οικοδόμημα που υπηρετούν.

Χάθηκε...

Ναι, έγινε και αυτό. Πήγαν για 4 μέρες στο Ολυμπιακό Συνέδριο, ψήφισαν μια πολιτική απόφαση και κατόπιν διαπίστωσαν ότι η πολιτική απόφαση... χάθηκε! Για τον "ΣΥΝ" πρόκειται και το Συνέδριό του, και ας μη σπεύσουν ορισμένοι να πουν κάνουμε πλάκα ή ότι "αυτά τα πράγματα δε γίνονται". Κι όμως, γίνονται... Είναι η πραγματικότητα, αφού το κείμενο της πολιτικής απόφασης που ανέγνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος, παραδόθηκε στο προεδρείο του Συνεδρίου, αλλά χάθηκε... Ετσι, ο "ΣΥΝ" κατέφυγε στην απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του προέδρου ώστε να... βρει την απόφαση που προηγουμένως είχαν ψηφίσει οι σύνεδροί του, μιας και το πρωτότυπο απωλέσθη... Πάντως, με δεδομένες τις ειδικές σχέσεις που έχουν στην Κουμουνδούρου, κακώς ταλαιπωρήθηκαν τόσες ώρες για να ανακαλύψουν την απόφασή τους... Την άλλη φορά ας απευθυνθούν στον Χαρδαβέλα ή τη Νικολούλη.

"Ρουσφετόσημο" (1)

Συμφωνεί η κυβέρνηση με τη θέση της υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με 20 δισ. δραχμές επιπλέον, επειδή τα δικαστήρια δικαίωσαν τους 6.000 προσληφθέντες που θεωρούνταν υπεράριθμοι, ρωτήθηκε χτες από το "Ρ" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και τότε ο Δ. Ρέππας ξεδίπλωσε ένα άκρως "εκσυγχρονιστικό" σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο βεβαίως και θα πληρώσουν οι καταναλωτές το "μάρμαρο" των "πράσινων" και "γαλάζιων" ρουσφετιών, διότι αν οι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν, τότε δε θα πληρώνονταν... Τώρα, όμως, που αποφασίστηκε να εργαστούν, πρέπει να πληρωθούν και κάποιος πρέπει να τους πληρώσει... "Εκσυγχρονιστικό" συμπέρασμα: Αλλος... προσλαμβάνει και άλλος πληρώνει.

"Ρουσφετόσημο" (2)

Ναι, μόνο που οι εν λόγω υπάλληλοι δε σταμάτησαν σχεδόν ποτέ να εργάζονται και να πληρώνονται από τη ΔΕΗ και, άρα, προς τι η επίκληση του "ρουσφετόσημου" για να δικαιολογηθεί το νέο "χαράτσι";

Ο Δ. Ρέππας, όμως, ήταν ανένδοτος. Ναι, είπε, αλλά αν έπαυαν να δουλεύουν, θα έπαυαν και να πληρώνονται. Τώρα που θα συνεχίσουν να πληρώνονται, το "χαράτσι" είναι... επιβεβλημένο! Θαυμάστε λογική. Επειδή, λέει, θα συνεχίσουν να δουλεύουν, πρέπει να φορτωθούν οι καταναλωτές 20 δισ. δραχμές περισσότερα από όσα ήδη πληρώνουν. Μα καλά, αυτοί οι φωστήρες του"νέου" ήθους και ύφους είχαν πει ποτέ ότι, αν πάψουν να δουλεύουν οι 6.000 υπάλληλοι, τότε θα μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 20 δισ. δραχμές; Τώρα τι ζητούν; Ζητούν οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν 20 δισ. δραχμές για τα "γαλαζοπράσινα" ρουσφέτια - όπως ήδη τα πληρώνουν - και επειδή αυτά τα "ρουσφέτια"... δικαιώθηκαν, θα τιμωρηθούν με "πρόστιμο" επιπλέον 20 δισ. δραχμών οι πολίτες! Θράσος, θράσος και πάλι θράσος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ