Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεοφιλελεύθερη υποτέλεια...

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές χαρακτηρίζονται, τόσο για την υποτέλειά τους στα ξένα αφεντικά, όσο και για τη θρασυδειλία απέναντι στους γείτονες. Δύο παραδείγματα από διακεκριμένους εκφραστές τους το Σαββατοκύριακο.

Ο πρώτος είναι ο γνωστός για τις "ακραίες" νεοφιλελεύθερες απόψεις του, Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εμφανίστηκε κήρυκας της υποταγής στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Ιδού τι είπε ο Α. Ανδριανόπουλος: "Αν η χώρα μας ακολουθήσει την πολιτική της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, θα οδηγηθεί, όχι μόνο σε απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα έρθει σε ρήξη με τις κυριότερες προηγμένες τεχνολογικές χώρες της Δύσης και της Απω Ανατολής". Ακάθεκτος συνέχισε: "Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τα ζωτικά, εθνικά και στρατηγικά, συμφέροντα της χώρας μας, καθώς κινδυνεύει να θεωρηθεί υπονομευτής του ρόλου της Τουρκίας στο σταυροδρόμι των πετρελαίων της Κασπίας".

Με άλλα λόγια, ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού μάς συμβουλεύει να εκχωρήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουμε τις πολυεθνικές πετρελαίου!

...και θρασυδειλία

Η άλλη όψη αυτής της νεοφιλελεύθερης αντίληψης εκφράζεται προς την πλευρά των "αδύνατων" γειτόνων μας στα βόρεια σύνορα. Την εξέφρασε με το γνωστό κυνισμό του ο Στ. Μάνος για την "ΠΓΔ της Μακεδονίας". Με απλά λόγια, είπε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, όσον αφορά την υπόθεση των Σκοπίων, θα ήταν "να χάναμε το όνομα, τα Σκόπια να ονομάζονταν Μακεδονία και να μετατρέπονταν σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό δορυφόρο της Ελλάδας".

Αυτή είναι και - όχι μόνο τελευταία - η μικροϊμπεριαλιστική άποψη τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, που θέλουν να προχωρήσουν στην άμεση επίλυση του Σκοπιανού. Των ανισότιμων και υποτελών σχέσεων με τους γείτονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ