ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα ΜΜΕ

Ομόφωνη διαμαρτυρία

Στην κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την απαράδεκτη κατάσταση που "ζει" και "βασιλεύει" στα ΜΜΕ. Το ΕΣΡ, επιχειρεί να παρέμβει και να επέμβει αποφασιστικά στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι και να μπει τάξη στο άναρχο και άνομο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η χτεσινή ομόφωνη απόφασή του, με την οποία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συμβάλει στη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στον "εξαιρετικά νευραλγικό χώρο των ΜΜΕ". Παράλληλα στη χτεσινή συνεδρίασή του το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000.000 δρχ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, NEW, STAR, SKY, TV MAGIC, HIGH CHANNEL και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, για τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων.

Αφορμή για τη χτεσινή συζήτηση και απόφαση για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, ήταν η έκθεση που είχε καταθέσει στο ΕΣΡ, το μέλος του Μιχάλης Δημητρίου, σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τα ΜΜΕ, αφού εκκρεμούν 16 ΠΔ. Στην ίδια έκθεση, ο Μ. Δημητρίου υπογράμμιζε τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών προς το δημόσιο. Οφειλές που ανέρχονται σε 100 δισ. Το ΕΣΡ, εδώ και αρκετό καιρό ζητά επίμονα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο τον αριθμό των διαθέσιμων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συχνοτήτων, για να προχωρήσει στην παροχή αδειών. Η κυβέρνηση, όμως και το υπουργείο Μεταφορών, εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στο αίτημα του ΕΣΡ και να διαιωνίζουν το χάος που επικρατεί στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Για "κακοδαιμονία" του νόμου, μίλησε χτες ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος, επισημαίνοντας πως αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος και αν δε δοθεί ο αριθμός των συχνοτήτων θα συνεχιστεί η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η καθυστέρηση της χορήγησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, οδηγεί στην απώλεια οικονομικών εσόδων, σε βάρος του κράτους.

Το ΕΣΡ στην απόφασή του, που εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρεται στο θέμα των συχνοτήτων, λέγοντας ότι έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψη με το θέμα αυτό.Μετά την ψήφιση του νόμου ανέμενε την εφαρμογή του και την έκδοση των βασικών ΠΔ και υπουργικών αποφάσεων, κατά κύριο λόγο των διατάξεων που θα ορίζουν τις συχνότητες και θα ρυθμίζουν τους όρους, τις διαδικασίες και τα κριτήρια χορήγησης αδειών σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Συμβούλιο διαπιστώνει ότι πέρασαν οι προθεσμίες που όριζε ο νόμος χωρίς να "συντρέχουν γι' αυτό προφανείς λόγοι".Θεωρεί τη βασική αυτή παράλειψη σοβαρή και "εκφράζει ομόφωνη διαμαρτυρία για την καθυστέρηση αυτή και δηλώνει ότι από την πλευρά του δεν προτίθεται να συμβάλει στη συνέχιση μιας απαράδεκτης κατάστασης", στον χώρο των ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα διαμαρτύρεται, για το γεγονός ότι η εκκρεμότητα αυτή οδηγεί στη"μη καταβολή φόρων και οικονομικών υποχρεώσεων προς το κράτος από μέρους μιας ομάδας πολιτών, γεγονός αντισυνταγματικό".Το ΕΣΡ τέλος, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, "επιπλέον διαιωνίζει τη σύγχυση και την εκκρεμότητα" στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Στο σκοτάδι συζητά η κοινοβουλευτική επιτροπή

Χωρίς ουσία η χτεσινή ακρόαση φορέων

Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συζητά τη σύμβαση ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Και τούτο γιατί οι φορείς που παραβρέθηκαν για να καταθέσουν τις απόψεις τους δεν ήταν σε θέση να αναφερθούν στην ουσία της σύμβασης κι έτσι η συζήτηση εξαντλήθηκε σε γενικότητες. Κατ' αρχάς - όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη συνεδρίαση - η κυβέρνηση είχε φροντίσει να μην κληθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή άνθρωποι που έχουν εκφράσει αμφισβητήσεις για τη σύμβαση και ιδιαίτερα ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, καθηγητής Αμπακούμκιν, που ασχολείται με το έργο από το 1986. Ομως στη χτεσινή συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε ούτε εκπρόσωπος του ΤΕΕ - παρόλο που είχε κληθεί. Ο πρόεδρός του Κ. Λιάσκας, με επιστολή του στο προεδρείο της επιτροπής, ξεκαθάρισε πως το Επιμελητήριο χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τους φακέλους του έργου, ώστε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Επίσης δεν παραβρέθηκε ούτε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γιατί - πέραν των άλλων - απουσίαζε στο εξωτερικό. Ετσι παραβρέθηκαν οι νομάρχες Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας και ο εκπρόσωπος των εργοληπτικών εταιριών.

Στις τοποθετήσεις τους οι νομάρχες επισήμαναν τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης του έργου της ζεύξης και εξέφρασαν φόβους μη και δεν πραγματοποιηθεί. Κατά τ' άλλα - όπως ήταν φυσικό επόμενο - δεν μπόρεσαν να φωτίσουν τους παρευρισκόμενους βουλευτές όσον αφορά τη σύμβαση και τούτο, πέραν των άλλων, διότι ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή δεν είχαν την αναγκαία κατάρτιση και γνώση, ώστε να πάρουν θέση σ' ένα τόσο μεγάλο θέμα. Από την άλλη ο εκπρόσωπος των εργοληπτικών εταιριών Α. Πρωτονοτάριος εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή πολύ προσεκτικός, υπεραμύνθηκε της πραγματοποίησης του έργου, εμμέσως πλην σαφώς κινδυνολόγησε, λέγοντας πως η ματαίωση της τωρινής σύμβασης θα δυσκολέψει την πιθανότητα εκτέλεσης της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και πιθανά ένας νέος διαγωνισμός θα φέρει υψηλότερο κόστος και, τέλος, απέφυγε επιμελώς - παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών - να πάρει θέση πάνω στα λεπτά και ουσιώδη σημεία της σύμβασης. Το μόνο ουσιαστικό που είπε ήταν πως το έργο δεν μπορεί να κοστολογηθεί εκ των προτέρων και ότι είναι ένα έργο που έχει δοθεί κατ' αποκοπή.

Στην επιτροπή δεν έλειψαν και χτες οι αντεγκλήσεις για τις εντυπώσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα επρόκειτο για αντεγκλήσεις - πολλές φορές - χαμηλότατου επιπέδου. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως από τη χτεσινή συζήτηση αποχώρησε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης, αφού δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να αναβληθεί η συνεδρίαση για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΕΕ να παραβρεθεί και να εκφράσει τις απόψεις του. Η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση της σύμβασης σήμερα το πρωί, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν βουλευτές, να δευτερολογήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να μιλήσει και ο υπουργός.

ΣΑΜΟΣ
Δημιουργήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας

Υπέρ του δημοψηφίσματος και ο Δήμος Πετρούπολης

Επιτροπή Πρωτοβουλίας υπέρ του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δημιουργήθηκε στο Νομό Σάμου από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων. Ηδη, η επιτροπή κυκλοφορεί σχετικό κείμενο στα χωριά του νομού για τη συγκέντρωση υπογραφών. Στο κείμενο σημειώνεται ότι η συνθήκη αποτελεί κρίσιμο εθνικό θέμα, "αφού με την εφαρμογή της εκχωρούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα άλλο κέντρο, σε μια υπερκρατική οντότητα".

Επίσης, "ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας προς τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο κάθε Ελληνας πολίτης διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης του μέσα από ένα δημοψήφισμα" ανάλογο με αυτά που έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Συντρέχουν οι όροι που θέτει το Σύνταγμα με το άρθρο 44 για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όταν πρόκειται για "κρίσιμα εθνικά θέματα..."". Η επιτροπή καλεί "όλους τους συμπατριώτες μας Σαμιώτες, Ικαριώτες και Φουρνιώτες να υποστηρίξουν με την υπογραφή τους αυτό το δίκαιο, δημοκρατικό αίτημα".

  • Υπέρ του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τάσσεται και ο Δήμος Πετρούπολης. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται ότι η συνθήκη αποτελεί "κρίσιμο εθνικό θέμα για τη χώρα μας, αφού με την εφαρμογή της εκχωρούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ένα άλλο κέντρο, σε μια νέα υπερκρατική οντότητα". Επίσης εκτιμά "πως ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας προς τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο κάθε Ελληνας πολίτης διατηρεί το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης του μέσα από ένα δημοψήφισμα, ανάλογο με αυτά που έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης".
Εφυγε ο Γιάννης Τσέκος

Εφυγε από κοντά μας ένας από τους τελευταίους κρατούμενους της Ακροναυπλίας, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΟΣ, βετεράνος του Κόμματος. Κηδεύτηκε χτες 19.3.96 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου. Μέλος του ΚΚΕ από το 1926, ταύτισε τη ζωή του με την πορεία του Κόμματος. Στις ομιλίες τους, τόσο οι σύντροφοι από την ΚΟΑ, από την ΚΟΒ Π. Ζωγράφου, της οποίας ήταν μέλος, όσο και από την ΚΟΒ Ζωγράφου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου, τόνισαν τη χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις 70χρονη πορεία του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος. Μια πορεία που δέθηκε με τις δύσκολες στιγμές του ΚΚΕ. Πολιτικός κρατούμενος στη Γαύδο το 1932 - '33. Η μεταξική δικτατορία τον στέλνει στην Ακροναυπλία, απ' όπου παραδόθηκε στους Ιταλούς κατακτητές. Απελευθερώνεται το 1943 και πρωτοστατεί στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Για την αντιστασιακή του δράση, εξορίζεται για 10 χρόνια. Παρ' όλα αυτά δε λύγισε, συνέχισε σταθερά τη δράση του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η χούντα των συνταγματαρχών τον στέλνει στη Γυάρο.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, συναγωνιστές και σύντροφοι, ανάμεσά τους ο Βασίλης Καλαματιανός και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟΑ, της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Μακρής, πρώην δήμαρχος Καισαριανής, ο Λάζαρος Κυρίτσης, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου και οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Π. Ζωγράφου. Επίσης παραβρέθηκε ο Θ. Κατριβάνος.

Σήμερα η παλλεσβιακή συγκέντρωση

Παλλεσβιακή συγκέντρωση με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουν δεκαοκτώ προσωπικότητες του νησιού. Στην προκήρυξη της Επιτροπής για τη συγκέντρωση, τονίζεται η αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος ενόψει και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία θα αποφασίσει για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους ευρωπαϊκούς λαούς. Από τη συγκέντρωση θα αναδειχθεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε όσες ενέργειες και πρωτοβουλίες χρειάζονται, για την επιτυχία του στόχου.

Ημερίδα για το Δημοψήφισμα

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ πραγματοποιεί ημερίδα, με θέμα "Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ: Το αίτημα και η τεκμηρίωσή του" αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (είσοδος από την οδό Πανεπιστημίου). Η κεντρική εισήγηση της Επιτροπής θα γίνει από τον Αντώνη Ντρέκο, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ θα ακολουθήσουν ειδικές εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δημοσιογράφους και στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη διάρκεια της ημερίδας, θα υπάρχει δυνατότητα ολιγόλεπτων παρεμβάσεων των συμμετεχόντων και θα ακολουθήσει διάλογος.

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά, η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 38.01.227.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ