Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΖΕΥΞΗΣ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Στο σκοτάδι συζητά η κοινοβουλευτική επιτροπή

Χωρίς ουσία η χτεσινή ακρόαση φορέων

Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συζητά τη σύμβαση ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου. Και τούτο γιατί οι φορείς που παραβρέθηκαν για να καταθέσουν τις απόψεις τους δεν ήταν σε θέση να αναφερθούν στην ουσία της σύμβασης κι έτσι η συζήτηση εξαντλήθηκε σε γενικότητες. Κατ' αρχάς - όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη συνεδρίαση - η κυβέρνηση είχε φροντίσει να μην κληθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή άνθρωποι που έχουν εκφράσει αμφισβητήσεις για τη σύμβαση και ιδιαίτερα ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, καθηγητής Αμπακούμκιν, που ασχολείται με το έργο από το 1986. Ομως στη χτεσινή συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε ούτε εκπρόσωπος του ΤΕΕ - παρόλο που είχε κληθεί. Ο πρόεδρός του Κ. Λιάσκας, με επιστολή του στο προεδρείο της επιτροπής, ξεκαθάρισε πως το Επιμελητήριο χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τους φακέλους του έργου, ώστε να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Επίσης δεν παραβρέθηκε ούτε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γιατί - πέραν των άλλων - απουσίαζε στο εξωτερικό. Ετσι παραβρέθηκαν οι νομάρχες Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας και ο εκπρόσωπος των εργοληπτικών εταιριών.

Στις τοποθετήσεις τους οι νομάρχες επισήμαναν τη σπουδαιότητα της πραγματοποίησης του έργου της ζεύξης και εξέφρασαν φόβους μη και δεν πραγματοποιηθεί. Κατά τ' άλλα - όπως ήταν φυσικό επόμενο - δεν μπόρεσαν να φωτίσουν τους παρευρισκόμενους βουλευτές όσον αφορά τη σύμβαση και τούτο, πέραν των άλλων, διότι ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή δεν είχαν την αναγκαία κατάρτιση και γνώση, ώστε να πάρουν θέση σ' ένα τόσο μεγάλο θέμα. Από την άλλη ο εκπρόσωπος των εργοληπτικών εταιριών Α. Πρωτονοτάριος εμφανίστηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή πολύ προσεκτικός, υπεραμύνθηκε της πραγματοποίησης του έργου, εμμέσως πλην σαφώς κινδυνολόγησε, λέγοντας πως η ματαίωση της τωρινής σύμβασης θα δυσκολέψει την πιθανότητα εκτέλεσης της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και πιθανά ένας νέος διαγωνισμός θα φέρει υψηλότερο κόστος και, τέλος, απέφυγε επιμελώς - παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών - να πάρει θέση πάνω στα λεπτά και ουσιώδη σημεία της σύμβασης. Το μόνο ουσιαστικό που είπε ήταν πως το έργο δεν μπορεί να κοστολογηθεί εκ των προτέρων και ότι είναι ένα έργο που έχει δοθεί κατ' αποκοπή.

Στην επιτροπή δεν έλειψαν και χτες οι αντεγκλήσεις για τις εντυπώσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα επρόκειτο για αντεγκλήσεις - πολλές φορές - χαμηλότατου επιπέδου. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε πως από τη χτεσινή συζήτηση αποχώρησε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης, αφού δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να αναβληθεί η συνεδρίαση για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΕΕ να παραβρεθεί και να εκφράσει τις απόψεις του. Η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση της σύμβασης σήμερα το πρωί, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν βουλευτές, να δευτερολογήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και να μιλήσει και ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ