Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ξεσπαθώνουν οι "μακεδονομάχοι"

Είκοσι βουλευτές με δήλωσή τους τάσσονται ενάντια στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία, που να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του

Σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκαλεί η εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει αναγνώριση με το όνομα της Μακεδονίας ή παράγωγό του.

Χτες 20 "μακεδονομάχοι" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν στη δημοσιοποίηση της κίνησης που έχουν συγκροτήσει. Οι βουλευτές έχουν μορφοποιήσει την αντίδρασή τους στις κυβερνητικές επιλογές με κείμενο υπογραφών, στο οποίο τονίζεται ότι "οι υπογραφόμενοι είμαστε αντίθετοι στην προοπτική μιας σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, στην οποία να περιέχεται η λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της".

Παράλληλα, εκφράζουν την εμμονή τους στη θέση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζητούν πριν από κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης να γίνει συζήτηση στην ΚΟ και στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αποφεύγουν να διευκρινίσουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, αλλά είναι προφανές ότι δε συμπίπτουν στα επόμενα βήματα. Ενδεικτική, πάντως, για το "βάθος" κλιμάκωσης των αντιδράσεων είναι η δήλωση του βουλευτή Δ. Δημοσθενόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά μπορούν να απέχουν όταν το θέμα έρθει στη Βουλή.

Επίσης ο αριθμός αυτός των "μακεδονομάχων" βουλευτών δεν αναμένεται να αυξηθεί, αφού το κείμενο περιφερόταν για υπογραφές αρκετές μέρες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε έναν τακτικό ελιγμό, λέγοντας ότι δεν είναι ώριμο να συζητηθεί στην ΚΟ το θέμα των Σκοπίων.

Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι υπογράφοντες τη δήλωση είναι οι: Ν. Ακριτίδης, Δ. Βουνάτσος, Ηλ. Βλαχόπουλος, Δ. Γαϊτανίδης, Μ. Γικόνογλου, Χ. Δαμιανίδης, Α. Δαμιανίδης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Σ. Καραμούτσος, Ι. Καραμπάτσας, Χ. Κηπουρός, Γ. Κίρκος, Θ. Κοκελίδης, Ελ. Κωνσταντινίδης, Ν. Λαμπαδάρης, Κ. Μπαντουβάς, Σ. Παπαθεμελής, Γ. Παπασπύρου, Κ. Ταταρίδης και Λ. Χατζηανδρέου.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή,ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων με τον Κ. Σημίτη, θα είχε δηλώσει ανεξαρτητοποίηση. Πρόσθεσε όμως ότι αντί των όρων Νέα Μακεδονία - Βόρειος Μακεδονία θα πρότεινε στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τον όρο μόνο Μακεδονία "για να μην εξαπατούμε κανέναν".

Εντάσεις όμως παρατηρούνται και στο θέμα της κατάρτισης του κανονισμού της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο προεδρείο της ΚΟ, που συναντήθηκε χτες με τον Κ. Σημίτη, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις τόσο για το διορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όσο και για τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να διαλύσει τη Βουλή.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η εφ' όλης της ύλης ομιλία του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή προχτές το βράδυ, η οποία φάνηκε να ενοχλεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αν. Πεπονή για τις "γκρίζες περιοχές" στις βραχονησίδες Ιμια, είπε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές. Ενώ για την άποψη του υπουργού ότι η κυβέρνηση παρασιώπησε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχαν αποφασιστεί το περασμένο καλοκαίρι από την Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμία αποσιώπηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ