Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες;

Η Τουρκία επιχειρεί να συντηρήσει τα "κεκτημένα" από την κρίση της Ιμιας και να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει με κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, πως "δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο". Την ίδια στιγμή, όμως, ζητά την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προκειμένου να σταματήσουν οι τουρκικές αμφισβητήσεις του καθεστώτος που διέπει την Ιμια αλλά και άλλες νησίδες κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Στην πράξη, η περιοχή της Ιμιας μετά την τελευταία κρίση, βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμένης ελληνικής κυριαρχίας, καθώς η πρόσβαση στην περιοχή δεν είναι εύκολη εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας η οποία επιδιώκει να παγιώσει το καθεστώς της αμφισβήτησης. Αυτό το "ενοχλητικό" γεγονός η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το καλύψει, όσο κι αν προσπαθεί, καθώς υπάρχει στη νησίδα Ιμια ένα μικρό κοπάδι και ο ιδιοκτήτης του έχει επανειλημμένως εμποδιστεί από τουρκικά περιπολικά να το φροντίσει.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας και χτες στις δηλώσεις του επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας πως ο "βοσκός ούτε εμποδίστηκε, ούτε ενοχλήθηκε" να προσεγγίσει την Ιμια. Παρ' όλα αυτά, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν πως τα περιστατικά γύρω από την Ιμια είναι πολύ σοβαρά, ότι πράγματι αμφισβητείται το δικαίωμα της συνέχισης της (οικονομικής) δραστηριότητας που συνιστά η ύπαρξη του κοπαδιού και ακόμη, πως "αρμοδίως" η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστήσει την προσοχή στις τοπικές αρχές ώστε να αποθαρρύνουν τις επισκέψεις στις νησίδες της περιοχής.

Την κατάσταση αυτή, θα πρέπει να επισημανθεί, την αντιμετώπισε πρόσφατα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής και ο υπουργός Εξωτερικών (σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου") παραδέχτηκε πως ο ίδιος ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Νάιλς για την τακτική της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, εκτίμησε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε αμερικανική παρέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τουρκική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ιμιας. Οι ελπίδες της Αθήνας βασίζονται στις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον από τον ίδιο τον Ρ. Χόλμπρουκ, πέντε μέρες μετά την κρίση. Ο Ρ. Χόλμπρουκ, απαντώντας στις ελληνικές οχλήσεις για τη φροντίδα του κοπαδιού, είπε πως η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς σημαίνει και τη συνέχιση της όποιας δραστηριότητας στη νησίδα.

Εκτοτε, η Ουάσιγκτον κρατά με επιμέλεια ίσες αποστάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ταυτόχρονα, στο παρασκήνιο η τουρκική διπλωματία προχωρά σε έντονες διαβουλεύσεις αναζητώντας τη φόρμουλα με την οποία θα επιτευχθεί η ελληνοτουρκική συνεννόηση, προφανώς για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ