ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Αντισταθείτε, απειθαρχήστε

Στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης, στοχεύει η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη Διακυβερνητική. "Αν πετύχει η Διακυβερνητική, αν προχωρήσει η αναθεώρηση, πάμε σε χειρότερη κατάσταση, σε αντιδραστικότερη Ευρωπαϊκή Ενωση", υπογράμμισε. Ακολούθως διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ μιλά για μια άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη στηριγμένη σε άλλες Συνθήκες και πολιτικούς συσχετισμούς. Στηριγμένη σε δυνάμεις που θα βρίσκονται στην εξουσία στις περισσότερες χώρες, δυνάμεις πραγματικά σοσιαλιστικές και όχι μόνο στα λόγια. "Για να εξυπηρετηθεί αυτός ο σκοπός, καλούμε σε πρώτη φάση σε αντίσταση, σε απειθαρχία και στην πορεία και για τη χώρα μας και για άλλες χώρες σε αποδέσμευση, σε ανατροπή αυτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χτίσιμο μιας καινούριας Ενωμένης Ευρώπης της προόδου και του σοσιαλισμού", τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, προσθέτοντας: "Αυτή είναι η διαφορετική μας αντίληψη και πάνω σε αυτή οικοδομούμε όλη την πολιτική μας και για το Μάαστριχτ και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Διακυβερνητική".

Σχολιάζοντας τις θέσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά και της Πολιτικής Ανοιξης και του "Συνασπισμού", παρατήρησε ότι τα δύο πρώτα συμφωνούν με την Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διακυβερνητική, ενώ τα δύο άλλα κόμματα λένε "ναι" στα περισσότερα σημεία.Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε κερασάκι στο ξεπούλημα της εθνικής μας ανεξαρτησίας τη λεγόμενη ρήτρα που θα μπει προκειμένου να μας συμπαρασταθούν οι ισχυροί της ΕΕ στην αντιπαράθεσή μας με την Τουρκία. "Η ρήτρα μέχρι σήμερα εμπόδιζε τη Γερμανία να μας υπερασπιστεί; ", αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας την Κοινή Εξωτερική πολιτική, ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι προωθείται για το μοίρασμα της λείας, ενώ η λεγόμενη Κοινή Εσωτερική Ασφάλεια σημαίνει τη δημιουργία υπεραστυνομίας. "Λες και δε φτάνει ο εσωτερικός μηχανισμός καταστολής, τα τέσσερα κόμματα θέλουν να υπάρχει και η Γιουροπόλ, να υπάρχει η συμφωνία του Σένγκεν που σημαίνει όχι μόνο φακέλωμα στα ελληνικά, αλλά και στα γερμανικά κομπιούτερ των Ελλήνων αγροτών, συνδικαλιστών, ή όποιων έχουν κάποια δράση", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος εξάλλου στο λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα, παρατήρησε ότι δεν πρόκειται περί απλού ελλείμματος, αλλά για δικτατορία των πολυεθνικών.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε γιατί όσοι μιλάνε για διαφάνεια δε δέχονται δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ. Τι φοβούνται; Την άρνηση του λαού ή μια μεγάλη μειοψηφία κατά του Μάαστριχτ;

Στον Αντώνη Σκυλλάκο επιχείρησε να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος που προχτες είχε ήδη διαπιστώσει και ομολογήσει δημόσια ότι "εκτός του ΚΚΕ όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούμε". Ο Γ. Ρωμαίος υποστήριξε ότι η χώρα μας πάει στη Διακυβερνητική με προγράμματα, θέσεις και οράματα!!

Ο Δ. Κουμπούρης

Το ΚΚΕ είχε από το 1992, όταν τα άλλα κόμματα ψήφιζαν στη Βουλή την Συμφωνία του Μάαστριχτ, προβλέψει την αρνητική εξέλιξη που θα είχε για την χώρα. Την αύξηση της ανεργίας, την φτώχεια, την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροτιάς, την αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης,παρεμβαίνοντας στην συζήτηση.

Σχολιάζοντας ακολούθως, την αναθεώρηση της Συνθήκης, υπογράμμισε ότι ουσιαστικά πρόκειται για προοπτική που επιδιώκει την αφαίρεση κάθε δυνατότητας της χώρας μας να ενεργεί με βάση τα δικά της συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του Γερμανού τραπεζίτη.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Αρκαδίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Ανάλυση των ντοκουμέντων για το 15ο Συνέδριο", σήμερα στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΝΕ Αχαϊας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιεί σειρά δραστηριοτήτων αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα: - Σήμερα,ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση της ΚΟ Προσφυγικών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο Σπίτι του Πολιτισμού. Επίσης, ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας Κώστας Μπάτσικας θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Ταμπαχάνων, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ (12ου Συντάγματος 59).

- Αύριο Πέμπτη το πρωί ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς και εργοστάσια της περιοχής, που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επίσης, ο Δ. Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Αιγίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Ψηλά Αλώνια).

  • Ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

- Σήμερα στις 10 π.μ. περιοδεία στα ΤΕΙ Ηρακλείου. Στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΝΕ Ηρακλείου (οδός 1821, αρ. 39), ο Σπ. Χαλβατζής θα δώσει συνέντευξη Τύπου με θέμα "15ο Συνέδριο του ΚΚΕ - Πολιτικές εξελίξεις".

- Αύριο Πέμπτη στις 7.30 π.μ. περιοδεία στον ΟΤΕ στα Χανιά και συζήτηση με τους εργαζομένους και τη διοίκηση. Στις 12.30 το μεσημέρι επίσκεψη στο Δήμο Ν. Κυδωνίας Χανίων. Στις 8 μ.μ. ομιλία σε σύσκεψη φίλων του ΚΚΕ από επιστημονικούς χώρους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κήπου Χανίων.

  • Οι Επιτροπές Ετεροδημοτών του ΚΚΕ από τους Νομούς Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας πραγματοποιούν συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ", αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ.,στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΚΟΒ Ναυτεργατών, στα πλαίσια του Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιεί σύσκεψη για την παρουσίαση των ντοκουμέντων του Συνεδρίου, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ ("Χάι Λάιφ", 4ος όροφος).
  • Οι ΚΟ Βύρωνα πραγματοποιούν συνεστίαση προς τιμήν των 77 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος την Παρασκευή 22 - 3 - 96 στις 9 μ.μ. στο κέντρο "Αρχοντικό" (Αγ. Δημητρίου 17 και Ηροδότου, στο ύψος Βουλιαγμένης 212).
  • Η ΚΟΒ Ατσαλένιου - Μασταμπά Ηρακλείου προς τιμήν του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση το Σάββατο 23 - 3 - 96 στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα "Στάχυ" (στην αρχή της οδού Καστρινάκη).

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Σημαιοφόροι της Ευρώπης των πολυεθνικών

Την ταυτότητα στρατηγικής - την ομοφωνία τους, δηλαδή, ότι για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η Ευρώπη των πολυεθνικών - επιβεβαίωσαν χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, κατά τη συζήτηση, προ ημερήσιας διάταξης, ενόψει της Διακυβερνητικής του Μάρτη, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Μάαστριχτ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής ήταν χτες στη Βουλή η αποθέωση της αντίφασης. Και τούτο, διότι ολόκληρη η ομιλία του ήταν άκρως επικριτική, όσον αφορά το οικοδόμημα της λεγόμενης και πολυδιαφημιζόμενης Ενωμένης Ευρώπης, ενώ τα συμπεράσματά του κατέληγαν στην υποταγή στο σημερινό γίγνεσθαι της ΕΕ. Αναλυτικά, ο Γ. Καψής υποστήριξε ότι σήμερα το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται πολύ μακριά,ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα παιδί συλληφθέν στο δοκιμαστικό σωλήνα,ότι στην Ελλάδα σήμερα είμαστε προσκολλημένοι σ' αυτό που παρουσιάζεται ως ευρωπαϊκό όραμα κι όχι σ' αυτό που συμβαίνει στην πράξη, ότι υπάρχει συνταγματικό και δημοκρατικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα που ασκούνται πλέον από την Κομισιόν, ενώ περιορίζεται ο ρόλος του εθνικού κράτους και υπάρχει απαξίωση της εθνικής πολιτικής, ότι η ΕΕ αποτελεί ένα οικονομικοπολιτικό σύστημα, το οποίο φτιάχτηκε ερήμην των λαών κλπ. Εξέφρασε φόβους ότι μια Ευρώπη των 2/3 θα οδηγήσει την Ελλάδα στην προοπτική της προλεταριοποίησης και αρκέστηκε να κάνει προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στη Διακυβερνητική. Υστερα απ' αυτό, έκλεισε την ομιλία του με το πρωθυπουργικό σλόγκαν που προαναφέραμε.

Ο Ε. Κεφαλογιάννης, λαμβάνοντας το λόγο, ευθύς εξαρχής, θεώρησε υποχρέωσή του να εξυμνήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τονίζοντας πως μ' αυτήν τη συνθήκη η Ευρώπη, πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '50, έκανε ένα μεγάλο βήμα. Ακόμη δήλωσε πως η αναθεώρηση της συνθήκης είναι η ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας από μηδενική βάση.Κατά τα άλλα, υποστήριξε την κατάργηση του βέτο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων πλην ορισμένων περιπτώσεων και έκανε ειδική αναφορά - όπως άλλωστε συνηθίζεται αυτές τις μέρες - στην περιβόητη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, όπου μέμφθηκε την κυβέρνηση που δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συνθήκη του Σένγκεν. Τέλος, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για την πολιτική που άσκησε τη δεκαετία του '80 και ισχυριζόμενος ότι η χώρα έχασε αυτή τη δεκαετία, όσον αφορά την προοπτική της στην Ευρώπη.

Η Μ. Μαχαίρα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για να επικρίνει το έργο και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ, ως προς την ουσία της συζήτησης, υπεραμύνθηκε της θέσης για ενδυνάμωση της ΕΕ.

Δεν είναι μοιραίο να καταστραφεί η παραγωγή της χώρας μας

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία φορέων για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων

Αντιπροσωπεία της επιτροπής φορέων ΤΕΕ, ΓΣΕΕ, ΟΜΕ - ΟΤΕ, Οικονομικού Επιμελητηρίου, ΣΕΒ, για τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και για τη σύνδεσή τους με το μέλλον των ελληνικών βιομηχανιών, συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΚΚΕ στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή. Μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Είναι γνωστές οι θέσεις του Κόμματος για το χαρακτήρα, το ρόλο και τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων. Οι θέσεις μας αυτές προσκρούουν στις απαράδεκτες Συνθήκες του Μάαστριχτ και στις πολιτικές των διαφόρων κυβερνήσεων. Ομως δεν είναι μοιραίο να καταστραφούν οι παραγωγικοί ιστοί της χώρας με το πρόσχημα των διαφόρων σκοπιμοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ υποστηρίζει τις προγραμματικές συμφωνίες υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως και πρόσφατα διατύπωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματός μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ