Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Σημαιοφόροι της Ευρώπης των πολυεθνικών

Την ταυτότητα στρατηγικής - την ομοφωνία τους, δηλαδή, ότι για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η Ευρώπη των πολυεθνικών - επιβεβαίωσαν χτες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, κατά τη συζήτηση, προ ημερήσιας διάταξης, ενόψει της Διακυβερνητικής του Μάρτη, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Μάαστριχτ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής ήταν χτες στη Βουλή η αποθέωση της αντίφασης. Και τούτο, διότι ολόκληρη η ομιλία του ήταν άκρως επικριτική, όσον αφορά το οικοδόμημα της λεγόμενης και πολυδιαφημιζόμενης Ενωμένης Ευρώπης, ενώ τα συμπεράσματά του κατέληγαν στην υποταγή στο σημερινό γίγνεσθαι της ΕΕ. Αναλυτικά, ο Γ. Καψής υποστήριξε ότι σήμερα το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται πολύ μακριά,ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα παιδί συλληφθέν στο δοκιμαστικό σωλήνα,ότι στην Ελλάδα σήμερα είμαστε προσκολλημένοι σ' αυτό που παρουσιάζεται ως ευρωπαϊκό όραμα κι όχι σ' αυτό που συμβαίνει στην πράξη, ότι υπάρχει συνταγματικό και δημοκρατικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα που ασκούνται πλέον από την Κομισιόν, ενώ περιορίζεται ο ρόλος του εθνικού κράτους και υπάρχει απαξίωση της εθνικής πολιτικής, ότι η ΕΕ αποτελεί ένα οικονομικοπολιτικό σύστημα, το οποίο φτιάχτηκε ερήμην των λαών κλπ. Εξέφρασε φόβους ότι μια Ευρώπη των 2/3 θα οδηγήσει την Ελλάδα στην προοπτική της προλεταριοποίησης και αρκέστηκε να κάνει προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στη Διακυβερνητική. Υστερα απ' αυτό, έκλεισε την ομιλία του με το πρωθυπουργικό σλόγκαν που προαναφέραμε.

Ο Ε. Κεφαλογιάννης, λαμβάνοντας το λόγο, ευθύς εξαρχής, θεώρησε υποχρέωσή του να εξυμνήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τονίζοντας πως μ' αυτήν τη συνθήκη η Ευρώπη, πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '50, έκανε ένα μεγάλο βήμα. Ακόμη δήλωσε πως η αναθεώρηση της συνθήκης είναι η ευκαιρία για εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας από μηδενική βάση.Κατά τα άλλα, υποστήριξε την κατάργηση του βέτο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων πλην ορισμένων περιπτώσεων και έκανε ειδική αναφορά - όπως άλλωστε συνηθίζεται αυτές τις μέρες - στην περιβόητη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, όπου μέμφθηκε την κυβέρνηση που δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συνθήκη του Σένγκεν. Τέλος, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για την πολιτική που άσκησε τη δεκαετία του '80 και ισχυριζόμενος ότι η χώρα έχασε αυτή τη δεκαετία, όσον αφορά την προοπτική της στην Ευρώπη.

Η Μ. Μαχαίρα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για να επικρίνει το έργο και τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ, ως προς την ουσία της συζήτησης, υπεραμύνθηκε της θέσης για ενδυνάμωση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ