ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ζητούν πρόσχημα για αναβολή των εκλογών;

Συνέντευξη Τύπου του Γκ. Ζιουγκάνοφ

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ παραχώρησε χτες την πρώτη, μετά την παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος, συνέντευξη Τύπου, που αποτέλεσε και την έναρξη της προεκλογικής μάχης για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας. Σημείωσε ότι στο συνασπισμό των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων έχουν ενταχθεί ήδη πάνω από 50 κόμματα, κινήματα και οργανώσεις. Επισήμανε, επίσης, ότι το πρόγραμμά του, που ετοιμάστηκε από τις "καλύτερες δυνάμεις από διάφορα κόμματα", είναι υπερκομματικό και απ' αυτή την άποψη μπορεί να συσπειρώσει όλους εκείνους για τους οποίους είναι πολύτιμη η Ρωσία, η πατρίδα και ο λαός. Ο πληροφοριακός αποκλεισμός, που επιβάλουν τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο, θα σπάσει, διότι 200 συνεργάτες του έχουν λάβει όλα τα σχετικά υλικά και θα μπορέσουν μέσω των τοπικών, περιφερειακών ΜΜΕ να κάνουν γνωστή στο λαό την αλήθεια. Σχετικά με την απόφαση της Κρατικής Δούμας για την ακύρωση των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ, ο Ζιουγκάνοφ και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, βουλευτής Νικολάι Μπιντιουκόφ τόνισαν ιδιαίτερα ότι σε όλα τα προγραμματικά ντοκουμέντα του ΚΚΡΟ είναι διατυπωμένη σαφώς η ιδέα της καταγγελίας των εν λόγω συμφωνιών και άλλων ντοκουμέντων που συνδέονται με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν και μεταξύ των κύριων στόχων του προεκλογικού προγράμματος για την Κρατική Δούμα το Δεκέμβρη του 1995. Πάνω από 10 φορές οι κομμουνιστές προσπάθησαν στην προηγούμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου να θέσουν για συζήτηση αυτό το θέμα. Τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη γιελτσινική ηγεσία, ώσπου αυτός δεν μπήκε στη μάχη για μια νέα προεδρική θητεία. "Τώρα ο Γιέλτσιν καταβλήθηκε πάλι από υστερία, πράγμα που δείχνει την αδυναμία του", πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ. Ο Μπιντιουκόφ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Δούμας είναι άψογες και από νομική πλευρά, δε σημαίνουν καθόλου ανασύσταση με τη βία της ΕΣΣΔ και μόλις τα Κοινοβούλια των άλλων Δημοκρατιών της ΚΑΚ έλαβαν τα σχετικά κείμενα "πολλά ζητήματα απλώς εξέλιπαν".

Προσπάθεια για αναβολή των προεδρικών εκλογών

Ο Ζιουγκάνοφ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) θα γίνει προσπάθεια για αναβολή των προεδρικών εκλογών, με πρόσχημα την απόφαση της Κρατικής Δούμας για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ.

Στο μεταξύ, η ανησυχία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Μπορίς Γιέλτσιν τη Δευτέρα, στην οποία αναφέρει ότι οι αποφάσεις της Κρατικής Δούμας για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ "υπονομεύουν τις βάσεις του κράτους" και ζήτησε να αμφισβητήσει αυτές τις αποφάσεις. Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού, ο πρόεδρος της Ανω Βουλής Γεγκόρ Στρόγεφ είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μη χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στην προεκλογική περίοδο, ή ακόμα περισσότερο να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών. Κι όμως, οι πιστοί στον Γιέλτσιν επικεφαλής των διοικήσεων της περιοχής Μόσχας Ανατόλι Τιάζλοφ, του Λένινγκραντ Ανατόλι Σομπτσάκ και μερικοί άλλοι ζήτησαν την αναβολή των προεδρικών εκλογών "λόγω των αντισυνταγματικών ενεργειών της Κρατικής Δούμας". Τελικά, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε μήνυμά του ζήτησε από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας να επανεξετάσουν τις αποφάσεις που υιοθέτησαν στις 15 Μάρτη, καθώς και τις συνέπειές τους.

Σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης

Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΚΝΕ και της Λενινιστικής ΚΟΜΣΟΜΟΛ

Σε ιδιαίτερα θερμό και συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Σοφιανού και του Α' γραμματέα της ΚΕ της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομσομόλ και μέλους της ΚΕ της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, Αντρέι Εζέρσκι. Την αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ πλαισίωναν τα μέλη του Γραφείου του ΚΣ, Π. Μεντρέκας και Η. Τσαβδαρίδης, ενώ τον Α. Εζέρσκι συνόδευε ο Σ. Σούμποτα, μέλος της ΚΕ της Κομσομόλ.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν και αντάλλαξαν σκέψεις γύρω από το νεολαιίστικο κίνημα στις δύο χώρες και τις οργανώσεις τους. Η αντιπροσωπεία της Κομσομόλ, που βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του ΚΣ της ΚΝΕ, ενημέρωσε για τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Κομσομόλ στις νέες συνθήκες σε όλη την επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και για τις δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα σε κάποιες από τις Δημοκρατίες, όπου τα μέλη και οι φίλοι της Κομσομόλ ζουν και δρουν σε παρανομία.

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Σοφιανός, υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΚΝΕ για στενές σχέσεις συνεργασίας με την Κομσομόλ, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία του γεγονότος ότι η Κομσομόλ συνεχίζει να δρα και να παρεμβαίνει στην πρώην Σοβιετική Ενωση. "Μέσα από την επίσκεψή σας, θα μας δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία και την υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και για την κατάσταση στο Κομμουνιστικό Κίνημα της Ρωσίας μπροστά και στις προεδρικές εκλογές", τόνισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και κατέληξε: "Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε για να σας γνωρίσουμε την Οργάνωσή μας, τη δουλιά μας και να συζητήσουμε για τη συνεργασία των Οργανώσεών μας και το γενικότερο συντονισμό των ΚΝ".

Η αντιπροσωπεία της Λενινιστικής Κομσομόλ είχε, χτες, συνάντηση με τη συντακτική επιτροπή του "Οδηγητή", με επικεφαλής την αρχισυντάκτριά του Χρ. Παναγιωτακοπούλου, ενώ σήμερα θα γίνει η συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το πρωί και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στελεχών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, όπου θα μιλήσει ο Αντρέι Εζέρσκι. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα συνεχιστεί με επισκέψεις και συναντήσεις με τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τον Πειραιά.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Προς παράταση ο αποκλεισμός

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η φαινομενική εκτόνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη δε μοιάζει να οδηγεί και στην ανάλογη και σταδιακή άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών αυτόνομων περιοχών. Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκρίνει νέα μέτρα καταστολής των φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών, ενώ παράλληλα προωθεί την εργασιακή απασχόληση μεταναστών στις θέσεις των αποκλεισμένων Παλαιστινίων.Την άδειά της για 7, τουλάχιστον, κατεδαφίσεις σπιτιών έδωσε, χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση, στα πλαίσια της επιχείρησης κατά των φανατικών ισλαμιστών των οργανώσεων της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ". Τα σπίτια, που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη, ανήκουν στις οικογένειες κομάντος αυτοκτονίας, αλλά και υπόπτων για την εισαγωγή εκρηκτικών υλών στο ισραηλινό έδαφος. Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, η ισραηλινή Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις οπαδών και μελών των δύο μεγαλύτερων ισλαμικών οργανώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο ίδιο κατασταλτικό πνεύμα κινείται και η πρόταση του ισραηλινού στρατού για απέλαση των φανατικών ισλαμιστών. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού συντάσσουν ονομαστικούς καταλόγους υπόπτων για συμμετοχή στη "Χαμάς" ή στην "Τζιχάντ" και των οικογενειών τους, με σκοπό να τους απελάσουν. Αν και το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί επισήμως από την κυβέρνηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες φέρεται να είναι θετικός ως προς την υλοποίησή του και μάλιστα άμεσα, θεωρώντας ότι είναι από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα κατά της "τρομοκρατικής δράσης".

Παρά τις καθησυχαστικές επίσημες δηλώσεις ότι η ένταση βαίνει προς εκτόνωση, το Τελ Αβίβ δε φαίνεται πρόθυμο να άρει την απαγόρευση της εισόδου των Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, όμως, φροντίζει να καλύψει τις οργανικές θέσεις που αφήνει κενές ο αποκλεισμός και η καταδίκη σε ανεργία των, περίπου, 60.000 Παλαιστινίων εργατών. Μόνο την περασμένη βδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την είσοδο στη χώρα σε 16.500 μετανάστες, οι οποίοι αύξησαν το συνολικό αριθμό των ξένων εργατών σε 90.000. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και άλλες, περίπου, 50 με 100.000 μετανάστες, που βρίσκονται και εργάζονται παράνομα στο Ισραήλ. Τα νούμερα αυτά χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα, τόσο από τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Αβραάμ Σοχάρ, όσο και από την υπουργό Εργασίας, Ορα Ναμίρ, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει την είσοδο των μεταναστών, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θρέφεται μια "ωρολογιακή βόμβα" στα σπλάχνα της ισραηλινής κοινωνίας, της οποίας το 10% του ενεργού ισραηλινού πληθυσμού είναι ξένοι.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
150 μαθητές απανθρακώνονται σε πυρκαγιά

ΜΑΝΙΛΑ.-

Εκατοντάδες μαθητές, οι οποίοι γιόρταζαν το τέλος της σχολικής χρονιάς, βρίσκονταν στην ντισκοτέκ "Οζον", χτες μετά τα μεσάνυχτα, όταν από άγνωστο λόγο ξέσπασε πυρκαγιά. Στον πανικό που ακολούθησε, καθώς οι πάντες προσπαθούσαν να βγουν από την αίθουσα, παγιδεύτηκαν περισσότεροι από τους μισούς κι ακολούθησε αυτό που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκάλεσαν "τραγωδία". Ο θάνατος περισσοτέρων από 150 νέων παιδιών, και ο τραυματισμός άλλων 80.

Ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος, αλλά συνέβησαν δυο μοιραία γεγονότα - αφ' ενός η είσοδος μπλοκαρίστηκε κι αφ' ετέρου ο πάνω όροφος κατέρρευσε μέσα στην ντισκοτέκ.

Ενας από τους επιζήσαντες εξήγησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι "η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν".

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φιντέλ Ράμος, διέταξε χτες τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ απείλησε με σύλληψη των ιδιοκτητών του κέντρου διασκέδασης της Μανίλας, αν δε βοηθήσουν τις αρχές στη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος.

Ο Παλαιστίνιος στρατηγός Α. Ρ. Μαζάιντα έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι από το διαρκή αποκλεισμό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ