Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Προς παράταση ο αποκλεισμός

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η φαινομενική εκτόνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη δε μοιάζει να οδηγεί και στην ανάλογη και σταδιακή άρση του αποκλεισμού των παλαιστινιακών αυτόνομων περιοχών. Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκρίνει νέα μέτρα καταστολής των φανατικών Παλαιστινίων ισλαμιστών, ενώ παράλληλα προωθεί την εργασιακή απασχόληση μεταναστών στις θέσεις των αποκλεισμένων Παλαιστινίων.Την άδειά της για 7, τουλάχιστον, κατεδαφίσεις σπιτιών έδωσε, χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση, στα πλαίσια της επιχείρησης κατά των φανατικών ισλαμιστών των οργανώσεων της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ". Τα σπίτια, που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη, ανήκουν στις οικογένειες κομάντος αυτοκτονίας, αλλά και υπόπτων για την εισαγωγή εκρηκτικών υλών στο ισραηλινό έδαφος. Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, η ισραηλινή Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις οπαδών και μελών των δύο μεγαλύτερων ισλαμικών οργανώσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στο ίδιο κατασταλτικό πνεύμα κινείται και η πρόταση του ισραηλινού στρατού για απέλαση των φανατικών ισλαμιστών. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού συντάσσουν ονομαστικούς καταλόγους υπόπτων για συμμετοχή στη "Χαμάς" ή στην "Τζιχάντ" και των οικογενειών τους, με σκοπό να τους απελάσουν. Αν και το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί επισήμως από την κυβέρνηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες φέρεται να είναι θετικός ως προς την υλοποίησή του και μάλιστα άμεσα, θεωρώντας ότι είναι από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα κατά της "τρομοκρατικής δράσης".

Παρά τις καθησυχαστικές επίσημες δηλώσεις ότι η ένταση βαίνει προς εκτόνωση, το Τελ Αβίβ δε φαίνεται πρόθυμο να άρει την απαγόρευση της εισόδου των Παλαιστινίων στο ισραηλινό έδαφος. Παράλληλα, όμως, φροντίζει να καλύψει τις οργανικές θέσεις που αφήνει κενές ο αποκλεισμός και η καταδίκη σε ανεργία των, περίπου, 60.000 Παλαιστινίων εργατών. Μόνο την περασμένη βδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την είσοδο στη χώρα σε 16.500 μετανάστες, οι οποίοι αύξησαν το συνολικό αριθμό των ξένων εργατών σε 90.000. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και άλλες, περίπου, 50 με 100.000 μετανάστες, που βρίσκονται και εργάζονται παράνομα στο Ισραήλ. Τα νούμερα αυτά χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα, τόσο από τον Ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Αβραάμ Σοχάρ, όσο και από την υπουργό Εργασίας, Ορα Ναμίρ, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αναστείλει την είσοδο των μεταναστών, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θρέφεται μια "ωρολογιακή βόμβα" στα σπλάχνα της ισραηλινής κοινωνίας, της οποίας το 10% του ενεργού ισραηλινού πληθυσμού είναι ξένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ