Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
"Ενιαία και αδιαίρετη" αλλά και έρημη πόλη

Αποχώρησαν και οι τελευταίοι Σέρβοι από το προάστιο της Γκραμπαβίτσα

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Τα σερβικά προάστια της βοσνιακής πρωτεύουσας πέρασαν από χτες και επίσημα στην ιστορία. Στην Γκραμπαβίτσα, το προάστιο που παραδόθηκε τελευταίο στα χέρια της κροατο - μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, απέμειναν πάνω - κάτω 1.400 Σερβοβόσνιοι, οι περισσότεροι υπερήλικοι που αδυνατούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ολοι οι άλλοι έφυγαν με όποιο τρόπο και μέσο μπόρεσαν. Μαζί τους πήραν λιγοστά υπάρχοντα και τα οστά των νεκρών!

Κατά τ' άλλα, εκπρόσωποι της βοσνιακής κυβέρνησης σημείωναν χτες στους δημοσιογράφους ότι μετά από τα 3,5 χρόνια πολέμου το Σαράγεβο είναι και πάλι "ενιαία και αδιαίρετη" - αν και έρημη όσον αφορά σε ορισμένες περιοχές... - πόλη.

Χτες το πρωί η κροατική τηλεόραση επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές, μετέδωσε ότι άρχισε η αποχώρηση των μονάδων στρατού της Ν. Γιουγκοσλαβίας από την Ανατολική Σλαβονία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η μεταβίβαση του ελέγχου της περιοχής στις δυνάμεις της "Μεταβατικής Διοίκησης" του ΟΗΕ στην Ανατολική Σλαβονία εξελίσσεται ομαλά και πως τα βαρέα όπλα των Σέρβων της Κροατίας μεταφέρονται με κατεύθυνση τη Σερβία. Οι τελευταίοι υπολογισμοί αξιωματούχων του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των Σέρβων στην Ανατολική Σλαβονία κυμαίνονται από 15.000 με 25.000 άνδρες... Τη διοίκηση των δυνάμεων του ΟΗΕ στην Ανατολική Σλαβονία έχει αναλάβει από τις 14 του μήνα ο Βέλγος στρατηγός Γιόζεφ Σουπς.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκαν τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο 48ωρο κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των Προέδρων της Κροατίας, της Ν. Γιουγκοσλαβίας και του αντιπροέδρου της Βοσνίας. Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονταν κίνητρα και κυρώσεις για να υποχρεωθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον. Οι Πρόεδροι της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Βόσνιος αντιπρόεδρος, Εγιουπ Γκάνιτς, συμφώνησαν να ενταθούν οι περιπολίες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να σταματήσει το κύμα λεηλασιών και να παραδοθούν οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου. Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ακόμη στην απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων μέχρι τις 23 Μάρτη. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, μετά το τέλος της διάσκεψης κορυφής προέβλεψε την πραγματοποίηση και άλλων παρόμοιων συναντήσεων "μέχρι να τηρηθεί πλήρως η Συνθήκη του Ντέιτον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ